Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

TIEDÄ MISTÄ TAVARASI OVAT KOTOISIN

KUINKA TEHDÄ EETTISIÄ SISUSTUSVALINTOJA

Vastuullista kuluttamista ohjaa yksinkertaisimmillaan kysymys: perustuuko hankinta tarpeeseen vai haluun? Ensimmäinen askel onkin välttää turhaa kuluttamista. Tämän lisäksi listasin viisi eri vinkkiä, joiden avulla voi tehdä vastuullisempia valintoja.

1. Suosi laadukkaita ja kestäviä huonekaluja.

Kiinnitä huomiota huonekalun valmistusmateriaaliin, korjattavuuteen ja kierrätettävyyteen. Laadukkaisiin kalusteisiin on useimmiten saatavilla vaihtopäällisiä ja varaosia, jolloin niiden käyttöikä pitenee huomattavasti.

2. Kiinnitä huomiota materiaaleihin.

Kotimainen puu on aina varma valinta. Suomalaiset metsät ovat valtaosin vastuullisuussertifioitua (PEFC-sertifikaatti). Mitä kauempaa puu on tuotettu, sitä vaikeampi sen alkuperää on jäljittää. Esimerkiksi K-Raudan tuotteista suuri osa on PECF-sertifikoitu. Suosi tekstiileissä luomupuuvillaa, -pellavaa, – hamppua tai -bambua. Kotimaisen Bonden Livingin tuotteet on suunniteltu ja valmistettu Suomessa, kotimaisesta villasta tai GOTS-sertifioidusta (Global Organic Textile Standard) puuvillasta ja värjätty kasviväreillä.

3. Tee itse tai tuunaa vanhaa

Rakenna ruokapöytä tai sängynpääty vanhasta ovesta, maalaa huonekalu uudella värillä ja vaihda kaapiston vetimet. Esimerkiksi Pinterest on pullollaan ideoita, kuinka tuunata vanhoja huonekaluja.

4. Osta vintagea

Kierrä kirpputoreja ja vintageliikkeitä, kurkkaa Tori.fi ja paikallisten kierrätysryhmien ja -keskusten tarjonta.

5. Välttele trendejä

Trendit tulevat ja menevät. Ilmiö kulkee niin, että aluksi jotain pinnalla olevaa materiaalia tai muotoa alkaa näkemään joka paikassa ja sitten siihen iskee himo. Välttele väreissä ja muotoilussa trendien ääripäitä ja luo kodin sisustus suosimalla klassisempia vaihtoehtoja.

Se onko jokin hankinta tarpeellinen, onkin sitten vähän monimutkaisempi kysymys. Jo pelkästään tässä taloudessa on kaksi tyystin eri näkemystä siitä, mikä on oikeasti tarpeellista. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin tarvelistani viihtyisän kodin luomiseksi koostuu huomattavasti suuremmasta materian määrästä kuin miehellä. Voin kuitenkin hyvin odottaa vuosia “sen oikean” löytymistä, sitä ennen ollaan ilman. Väliaikaiset ratkaisut eivät kuulu sisustusfilosofiaani. Miehen ajatus sisustamisesta perustuu puhtaasti vain ja ainoastaan välttämättömiin asioihin. Tyhjän kodin ostoslistalla olisi todennäköisesti sänky, pöytä ja pari tuolia sekä sohva ja televisio. Muuta ei tarvita.

Vastuullisuudesta on vaikea puhua, niin ettei se kuulostaisi saarnaamiselta. Uskon, että jokaisella pienelläkin teolla on suuri merkitys ja kaikki virheet ja epätäydellisyys sallitaan niin itselle kuin muille.

Hankintoihin, joiden etsimiseen tai kunnostamiseen on käytetty rakkautta ja aikaa suhtautuu täysin eri tavoin kuin heräteostoksiin. Myös tuotteet, joiden takana on tarina, tuntuvat hyvinkin henkilökohtaisilta. Joka ikinen kerta ruokapöydän ääressä istuessa mieleen palaa ne lukemattomat tunnit, joita mies käytti ruokapöydän tuolien kunnostamiseen. Huolella hiotut ja öljytyt puuosat sekä ajatuksella valittu verhoilu ovat sanaton osoitus arvostuksesta ja huolenpidosta. Eteisen loimukoivu kuvioitu kaappi kertoo oman tarinansa siitä aurinkoisesta kesäpäivästä, kun lapsen syntymän jälkeen harhailin ensimmäistä kertaa yksikseni pitkin Helsingin katuja ja sattumalta piipahdin antiikkiliikkeeseen, josta en voinut poistua ilman kauppoja. Juuri tuollaista vanhaa liinavaatekaappia olin etsinyt kotiimme usemman vuoden. Tai olohuoneessa oleva paksu ja painava Sera Helsingin Laine -villamatto*, jonka joukko etiopilaisia naisia ovat tilauksesta kutoneet (minulla on edelleen tallessa kortti, jossa lukee kutojien nimet).

Olin syyskuun alussa edustamassa Suomea Pariisissa järjestettävillä Maison&Objet lifestyle- ja sisustusalan messuilla kertomassa “What’s hot for Nordics?” yhdessä kolmen muun pohjoismaisen brändilähettilään kanssa. Nostimme hivenen yllättäen esiin aika yksimielisesti samat trendit: pehmeät sävymaailmat (Tanska), värit ja leikkisyyden (Ruotsi) sekä vastuullisuuden, joka oli kantava teema niin minun kuin norjalaisen sisustusarkkitehdin Trond Ramsøskarin puheenvuoroissa.

Mikäli vastuulliset sisustushankinnat kiinnostavat, niin suosittelen tutustumaan seuraaviin:

Andbros
Kotimaisia, pahvista valmistettuja valaisimia

Cilla’s
Ekologiset, eteerisistä öljyistä tuoksunsa saavia kotimaisia pesuaineita

Hakola

Täydellinen kattaus huonekaluja: kotimaisuus, design, verhoilukankaiden myrkyttömyys sekä untuvan eettisyys. (Habitare messuviikon ajan Hakola tarjoaa koko malliston 15% alennuksella. Alennus on voimassa 15.9.2019 saakka ja sen voi lunastaa sekä Habitare-osastolla, verkkokaupassa että Helsingin ja Oulun Hakola Shopeilla.)

Iittala ja Arabia Vintage
Iittala-myymälöissä oleva Vintage palvelu myy ja ottaa vastaan käytettyjä Iittalan ja Arabian astioita. (Kierrättää myös muiden brändien rikkimenneitä tai huonokuntoisia lasisia ja keraamisia käyttöastioita, mutta ei maksa niistä hyvitystä.)

Kaarna Living
Verkkokauppa, jossa laaja valikoima suomalaisia brändejä, joita ei löydy muualta Suomesta.

Lapuan Kankurit
Vastuullisista, luonnonmateriaaleista, kuten mulesign-vapaasta villasta ja pellavasta valmistettuja kauniita kodintekstiilejä. Kaikki tuotteet kudotaan Lapuan Kankureiden omassa kehräämössä. 

Lokal
Kaikki Lokalin tuotteet ovat nimensä mukaisesti paikallista tuotantoa. Ihana paikka lahjaostoksille: koruja,taidetta ja astioita.

Mifuko

Kahden suomalaisnaisen perustama Mifuko tuottaa Kauniita sisustuskoreja, jotka on valmistettu Keniassa paikallisten naisten tekemänä. Mifukon ansiosta naisten ei tarvitse muuttaa kotiseudultaan työn perässä kaupunkien slummeihin.

Porin Villa & Peite

Porin Villa & Peite valmistaa tyynyjä, sijauspatjoja ja peittoja valmisuksen kotimaisesta lampaanvillasta.

Sera Helsinki
Suomalaista suunnittelua ja etiopialaista käsityötä. Sera Helsinki voimaannuttaa kaikista haavoittuvaisimpia etiopialaisia ryhmiä, sokeita ja yksinhuoltajaäitejä. Matoissa käytetty villa on peräisin pienten maanviljelijäperheiden lampaista Etiopian vuoristoissa pohjoisosissa. 

* tuote saatu blogin kautta

LUE MYÖS: MUUTA MAAILMAA – VAIKKA SITTEN MATTO KERRALLAAN

2 Comments

  1. Anonymous
    syyskuu 13, 2019 / 5:10 pm

    Mistä tuo ihana sohvapöytä on?

    • syyskuu 16, 2019 / 10:22 am

      Sohvapöytä on Gubi Pedrera ja sitä myy esimerkiksi Finnish Design Shop

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.