Kaupallinen yhteistyö: Iittala
Sosiaalinen media antaa helposti sen harhakuvan, että kaikilla muilla tuntuu vuorokaudessa olevan tunteja enemmän. Se mitä jaamme, on kuitenkin vain pieniä välähdyksiä todellisuudesta.
Todellisuudessa tuskin kukaan meistä on vuorokauden aikana herännyt kiireettömään aamuun, valmistellut täydellisen brunssin juuri siivotussa kodissa, joogannut, lukenut loppuun työpöydällä olevat kirjat, käynyt sieniretkellä lasten kanssa lähimetsässä, tehnyt täyden työpäivän (ja vähän ylikin), juhlinut ja tavannut ystäviä.
Kun saamattomuus ja tekemättömät työt ahdistavat, itselleni suurin oppi on ollut, että älä vertaa itseäsi muihin, priorisoi, laske rimaa ja pyydä apua!
KÄYTÄ AIKAA NUKKUMISEEN
Minusta paras vinkki kysymykseen, “kuinka saada enemmän aikaan?” on, nuku. Näinkin yksinkertainen asia saattaa välillä olla tosin helpommin sanottu kuin tehty. Itselläni iän ja lapsen myötä unen puute ja tarve on korostunut entisestään ja riittävä ja laadukkaan unen määrä vastaavasti vähentynyt. Liian lyhyiksi tai katkonaiseksi jääneet yöunet tarkoittavat väistämättä sitä, että seuraavana päivänä pää ja ajatus ei yksinkertaisesti toimi.
Monta tällaista yötä peräjälkeen aiheuttaa sen, että minusta on jäljellä enää pelkkä kuolaava kuori. Tällöin mies passittaa minut saunamökkiin nukkumaan.
Saunamökissä on pieni vierashuone, jonka viimeistely on jäänyt meiltä kaikkien muiden tekemättömien töiden jalkoihin. Tekemättömien töiden listalta on viimein yliviivattu kohdat asenna vessan ovi ja hanki levitettävä vuode sekä petivaatteet. Aikaa tähän kului viisi vuotta.
Vanha sanonta ”hitaasti hyvä tulee” pitää kuitenkin tässäkin tapauksessa paikkansa: millaista arjen luksusta onkaan saada toisinaan nukkua omassa rauhassa mökissä, jonka lattia tuoksuu miedosti puulta ja vahalta ja tuntea saunan raikasta ihoa vasten juuri vaihdettujen lakanoiden kahina.
AIHEESTA LISÄÄ: ASIOITA, JOTKA AUTTAVAT UNETTOMUUTEEN
MITEN ELEFANTTI SYÖDÄÄN?
Joskus päättymättömältä tuntuvat to-do-listat ahdistavat. Stressi syntyy usein epärealistisista ja liian korkeista tavoitteista. Itselläni käy helposti niin, että jos yrittää suorittaa liian monta tehtävää, liian lyhyessä ajassa en saa oikeastaan mitään aikaiseksi.
Jos tekemättömien asioiden lista uhkaa venyä liian pitkäksi, muistelen usein, miten minua helpotti raksa-aikoina se, etten miettinyt, miten älyttömän paljon tekemistä vielä olisi, ennen kuin talo olisi muuttovalmis saatikka täysin valmis (sitä se ei ole varmasti koskaan).
Kun kokonaisuuden pilkkoo pienempiin, helposti pureskeltaviin osiin, tehtäviin on huomattavasti helpompi tarttua. Vaikka tekemättömien töiden määrä tuntuukin pysyvän vakiona, on todella palkitsevaa, kun pitkään listalla roikkuneet asiat viimein valmistuvat yksi toisensa jälkeen.
Kirjaan yleensä joka päivälle sen yhden tärkeimmän asian, joka pitää saada hoidettua (tämä kannattaa mahdollisuuksien mukaa hoitaa pois alta heti aamulla). Kaikki muu, mitä päivän aikana tämän jälkeen tapahtuu, on pelkkää plussaa ja loppupäivän voi vaikka lorvailla oikein hyvällä omallatunnolla, sillä yllättävää kyllä, kaikenlainen haahuilu ja hetkittäinen joutilaisuus edistää tutkimusten mukaan sekä luovuutta että tuottavuutta.
Menneen kuukauden aikana lorvailin oikein sydämeni kyllyydestä enkä asettanut päiville mitään muuta tavoitteita, kuin olla läsnä ja pulahtaa pihalla porisevaan ammeeseen aina kun siltä tuntuu.
OLE LÄSNÄ (JA LAITA PUHELIN POIS)
Ihmisen sanotaan olevan onnellisimmillaan pari viikkoa ennen lomaa. Loman aikana onnellisuus käyrä kääntyy pikkuhiljaa laskusuuntaiseksi, kunnes loman jälkeen tulee notkahdus, kun arki taas rysähtää kertaheitolla päälle. Ainut keino paeta arjen karusellista on hypätä mielikuvissaan kyydistä pois suoraan seuraavaan viikonloppuun.
Väittäisin kuitenkin, että jos katse on koko ajan seuraavassa vapaa hetkessä, jää aika paljon tekemättä, kokematta ja näkemättä. Tätä voisi verrata some-maailmassa ilmiöön, jossa kuljemme tilanteesta toiseen puhelin kädessä: olemmeko oikeasti läsnä siellä, missä fyysisesti juuri sillä hetkellä olemme?
Yksi suurimpia valaistumisen hetkiä elämässäni on ollut Muita ihania Tiinalta saatu kullanarvoinen vinkki: “jos meinaat saada jotain aikaiseksi, laita puhelin pois!”.
AIHEESTA LISÄÄ: KENELLE SINÄ OLET KORVAAMATON
SEISKAN SUORITUS RIITTÄÄ
Tekemiseen liittyy kaksi asiaa, joista irti pääsemiseen olen käyttänyt todella runsaasti energiaa: älä suorita ja uskalla pyytää apua.
On ollut ihana ymmärtää, että suurimman osan asioista voi tehdä huonosti eikä kaikkea tarvitse missään nimessä tehdä yksin. Useimmiten seiskan suoritus on ihan riittävän hyvä ja varsinkin arjessa on asioita, joita voi ihan hyvin tehdä niin, että juuri ja juuri pääsisi luokalta.
Riman laskeminen on taito, jota olen opetellut tietoisesti tekemään (kerran eräs ystäväni naurahti vähän ironisesti, kun valittelin sitä, että nyt tämä homma tuli hoidettua turhankin vasemmalla kädellä, että “oletko huomannut, että sinun rimasi on useimmiten vähän korkeammalla kuin muiden”).
Olen pohtinut paljon, mihin kaikkeen omat voimavarat, aika ja taidot riittävät. Ja ennen kaikkea, mikä on oikeasti tärkeää.
Järjestin viikonloppuna brunssin ja voi mikä tunne oli saada keskittyä sydämensä kyllyydestä vieraisiin, ruokaan ja tunnelmaan. Ruokatarjoilu hoiti fantastinen Kakkumuija ja juhlat ikuisti aina yhtä sydämellinen, taitava ja ihana Visual Addict Frida. Omaksi tehtäväkseni jäi ainoastaan saunamökin valmistelu yövieraita varten.
AIHEESTA LISÄÄ: MITÄ TARVITAAN HYVÄÄN ELÄMÄÄN
OLE ITSELLESI ARMOLLINEN
Sitä sanotaan, että viisas valitsee taistelunsa: mitkä asiat ovat tärkeitä arjessa juuri nyt ja mitä voin tehdä myöhemmin ja vähän sinne päin.
Neljänkymmenen ikävuoden lähestyessä vääjäämättömästi olen viimein ymmärtänyt, että avain ihmisen onneen ei piile suorituksissa vaan suhteesta itseen sekä pariin kolmeen ihmiseen. Tämä konkretisoituu hyvin, kun miettii, kumpi tekee onnellisemmaksi: viisikymmentätuhatta Instagram-seuraajaa vai ne kaikista tärkeimmät ja läheisimmät ihmiset, jotka tuntevat sinut sellaisena kuin oikeasti olet ja rakastavat sinua kaikesta huolimatta ja juuri siksi.
AIHEESTA LISÄÄ: KUVIA IHAN TAVALLISESTA KODISTA
Tämä kesä on ollut hyvä ja lempeä ja on ihanaa voida sydämestään sanoa olevansa todella kiitollinen ja onnellinen. Onnellinen ihminen luo onnellisuutta myös ympärilleen. Tästä syystä on tärkeää olla myös itselle armollinen ja kiltti.
P.S. Tunnustan ihailevani suuresti Klaus Haapaniemeä ja hänen taianomaista kädenjälkeä: kunpa minulla olisi edes puolet hänen lahjakkuudestaan! Seuraava oppituntini onkin lakata jatkuvasti vertaamasta itseäni muihin.