TÄÄ NYT VAAN ON TÄLLAISTA

Blogi alkoi nelisen vuotta sitten raksablogina. Rakentamisen aikana sattui ja tapahtui ja näitä juttuja oli mukava purkaa blogiin aina pieni pilke silmäkulmassa, ei niin vakavasti. Onneksi mitään vakavaa ei sattunutkaan ja aihepiirit sai pitää aika kevyinä. Niitä toisenlaisiakin tarinoita riittää..

Täysin kuivin jaloin emme mekään rakennusurakasta selvinneet. Jotain tästä kertoo se, että olemme asuneet nyt talossa reilut kaksi vuotta ja lopputarkastus on edelleen tekemättä. Koska tarkastus ei ole riippuvainen mistään, mitä voisimme enää tehdä, ei auta kuin odotella. Urakoitsijamme sanoin ”Tää rakennusala nyt vaan on tällaista”.

Miksi näin on? Miten voi löytyä ala, jossa ei ole oikeastaan mitään väliä sillä, mitä mieltä asiakas on loppujen lopuksi palvelusta ollut. Johtuuko tämä siitä, että tämän alan toimijoilla ei oikeastaan ole mitään väliä sillä, miten työ tehdään. Asiakas todennäköisesti ei kuitenkaan rakenna toista kertaa ja hutiloiden tehdyt hommat voidaan aina korjata jälkikäteen, jos korjataan. Jos ihan kauhean kimurantiksi menee, voidaan yhtiö aina laittaa nurin ja uudella nimellä taas touhuilla samoilla taustajoukoilla. Eipä tässä paljon suositukset tai suosittelemattomuudetkaan paina..

Onneksi jo monta kymmentä vuotta toimialalla toiminut urakoitsijamme ei kuulu tähän sakkiin vaan heillä on tarkoitus jatkaa samalla nimellä urakoiden tekemistä meidänkin projektin jälkeen. Luotto suomalaisen miehen sanaan on kova, vaikka välillä tuntuu, että kovin hitaasti ne rattaat tuntuvat pyörähtävän. Katse ja kiinnostus on jo uusissa urakoissa. Vanhoista on saatu jo rahat pois. Sinänsä ihan ymmärrettävää. Mutta kun se osuu omalle kohdalle, meinaa jossain vaiheessa ymmärrys loppua.

Räikein tapaus meillä sattui yhden oikein rehdin ja suositellun suomalaisen yksityisyrittäjän toimesta. Hänellä oli työstään tarjota myös elinikäinen perävalotakuu. Ensimmäinen suihkussa käynti aiheutti alakerran lattialle pienimuotoisen kahluualtaan. Väärin tehty työ korjattiin meidän kustannuksellamme. Tietenkin. Rakentajahan on loppujen lopuksi vastuussa hankkeestaan.

Vastoinkäymisistä huolimatta ei remppakuume oikein ota laantuakseen. Mikäli vain rahkeet riittäisivät, ottaisimme saman tien projektiksi tuon kuvissa näkyvän kaunottaren!

Kuvat | Bo LKV 

Follow:
Share:

10 Comments

 1. 22 elokuun, 2016 / 5:55 pm

  Samoja pohdintoja on ollut meilläkin. Että miten ne voivat toimia alalla, jos jälkeensä kehtaa jättää ihan mitä tahansa ja kadota kuin maan nieleminä? Voisi kuvitella, että tämän kokoisessa maassa alkaisi aika pian maine kiiriä edellä, mutta ilmeisesti ihmiset haluaa vaieta pulmista, ikäänkuin häpeillen vaikka urakoitsija olisikin se joka tössii. Joku nimet julki-musta lista olisi oikein oivallinen, sieltä voisi aina tarkistaa ennenkuin luottaa isot rahat jollekin urakoitsijalle.

  • Saara
   24 elokuun, 2016 / 7:19 am

   Eikö Kuluttajariitalautakunta julkaise juuri tällaista "mustaa listaa"?

  • 28 elokuun, 2016 / 1:39 pm

   Kuluttajariitalautakunta tosiaan julkaisee tällaista mustaa listaa. Siellä tuo meidänkin juttu on käsittelyssä. Ollut jo toista vuotta 😀

 2. 22 elokuun, 2016 / 6:10 pm

  Voi elämä…kun tässä on (taas) painanut pitkän päivän töissä miettien/selvitellen/nuuskien/tonkien juurikin näitä vastuiden pakoiluista johtuneita juttuja (virheitä/vikoja), niin tulee mieleen monta kommenttia, joita haluaisin sanoa. Mutten sano. Sanon vaan, että onneksi voi sentään vaikuttaa omaan toimintaansa. Punkt slut.

  Kivaa uutta viikkoa 🙂

  • 28 elokuun, 2016 / 1:43 pm

   Useimmiten ongelmat varmasti selviäisi, jos vain viitsittäisi selvittää. Välillä on ainakin tällä raksalla pyörinyt niin "ammattiylpeitä ukkoja", että ihan hirvittää..

 3. 22 elokuun, 2016 / 6:20 pm

  Juurikin mietin samaa. Meillä oli sentään onni matkassa. Viimeistä laskua sai oikein anella, ei meinanneet ehtiä sitä lähettää kun uudet projektit olivat jo täyttä hyöryä liikenteessä. Mutta asiakaspalautetta eivät halua. Sitä ihmettelen kyllä kovasti. Kyse on niin isoista rahoista, että luottamus pitää olla kunnossa, muuten homma menee reisille pahemman kerran. Meillä ei mene reisille kuin talon maalaus, joka ei tule ikinä valmiiksi. Siltä ainakin tällä hetkellä tuntuu. En jaksa kirjoittaa kokemuksia rakentamisesta, koska olen siihen aiheeseen juuri tällä hetkellä aivan loppu. Sellainen avautuminen tänne, anteeksi.

  • 28 elokuun, 2016 / 1:47 pm

   Tänne saa tulla ihan milloin vain avautumaan! Ymmärrän kyllä 😉 Sitä en kyllä ymmärrä, ettei joku haluaisi ottaa asiakaspalautetta vastaan. Tuntuu todella oudolta ja ei kovin avoimelta touhulta!

 4. Anonymous
  23 elokuun, 2016 / 8:04 am

  Olipa upean näköinen remppakohde; jostakin tällaisesta olen haaveillut, mutta aika ei kyllä vielä ole kypsä tuollaiselle urakalle. Ja kyllä tosiaan ihmetyttää täälläkin rakennusalan vastuuttomuus. Vaikka yrityksellä on vastuuvakuutukset, ja sopimuksissa luvataan työlle takuut, niin virheet on silti aina asiakkaan. Onneksi meilläkään ei mitään isompaa ole sattunut, mutta kummallinen ala tosiaan.

  • 28 elokuun, 2016 / 1:50 pm

   Tämän projektin jälkeen harkitsisin aika vakavasti lähtisinkö moiseen urakkaan toiste. Kaikenlainen vastuuttomuus ja ennen kaikkea vastuun pakoilu yllätti kyllä täysin, vaikka kaikenlaisia kauhutarinoita oli kuullutkin..

 5. Anonymous
  8 syyskuun, 2016 / 2:10 pm

  Hei ystävän tuttu pisti tälläisen lafkan pystyyn https://www.asutaan.fi Ideana on antaa asiakkaalle mahdollisimman läpinäkyvä kuva remontista. En ole ite firmaa testannut, mutta olen töissä rakennusalalla niin jotain tietämystä asioista on! Mainostan kun toivon, että heiän idea lähtee lentoon, tarvetta kuitenkin on 🙂 Tuntuu, ettei pienrakentajille oikeen ole kokonaisremontti mahdollisuutta, vaan kaikki pitää ottaa pieninä urakoina. Itse raksa-alalla työskentelevänä on tottunut vähän isompaan kokonaistoimintaan. -Lotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *