KOKEMUKSIA VALKOISESTA VETIMETTÖMÄSTÄ KEITTIÖSTÄ

Valkoinen keittiö on aina klassinen valinta. Siitäkin huolimatta, että tällä hetkellä keittiötrendeissä on vallalla on mustat sekä harmaat, peiliovelliset keittiöt.

Kodin materiaalivalinnat kielivät vahvasti siitä ajankohdasta, jolloin talo on rakennettu tai remontoitu. Toki myös valinnat kertovat valitsijan omasta mausta eivätkä kaikki innostu uusimmista trendeistä. Minua kiehtoi kotiamme suunnitellessamme keittiömateriaaleissa puu sekä hailakan vihreät sävyt. Mies halusi keittiöstä mustan.

Keittiöstämme tuli valkoinen.

Kiintokalusteiden ja pintamateriaalien valinta

Rakentaessa saa ja joutuu tehdä monen monituista valintaa. Kiintokalusteiden ja pintamateriaalien valinta osuu kohtaan ”saa” vielä siinä vaiheessa, kun projekti on vasta aluillaan, ja aika kuluu esitteitä ja unelmia kartoittaessa. Siinä vaiheessa, kun kiintokalusteiden asennus on ajankohtaista, rasti siirtyy usein kohtaan ”joutuu”.

Tämä johtuu pitkälti rahatilanteesta ja joskus myös väsymyksestä. Vaikka olimme tehneet tarkan kustannusarvion ja pysyimme budjetissa, joutui matkan varrella rahaa nipistämään sieltä täältä. Siinä vaiheessa, kun lompakko ammottaa tyhjyyttä, täytyy tinkiä unelmista ja siirtyä realismiin.

Syyt, miksi päädyimme lopulta vetimettömään, valkoiseen keittiöön ovat yksinkertaisia. Vakio-ovilla ja -kalusterungoilla tehty keittiö oli kaikista edullisin vaihtoehto. Lisäksi keittiö haukkaa kolmannesosan isosta tuvastamme.

Vielä enemmän kalustemainen keittiö olisi ollut unelmamme, mutta unelmalle olisi kertynyt hintaa pienen henkilöauton verran. Tämä yksinkertainen, ihan peruskeittiö oli toiseksi paras vaihtoehto tilaan. Vaikka keittiö on suuri, häipyy se sopivasti taka-alalle jättäen tilaa huoneessa oleville katseen vangitsijoille: suurille valaisimille ja sisustukselle.

Vetimeton keittiö

Toinen unelmamme olisi ollut oikeasti vetimetön keittiö. Nykyään kaappien ja laatikoiden etulevyt saa aukeamaan vaikka sähköisesti. Hintalappu tälle on kuitenkin niin suuri, että ennemmin puhdistelen silloin tällöin noista ovien sormiurista sinne kertyneitä muruja ja tahroja.

Jos kaapin yrittää avata vähän turhan huolettomasti, saattaa ovesta saada kirjaimellisesti näpeilleen, kun aukeamisen sijaan ovi räpsähtää takaisin kiinni vieden kynnet mennessään. Tämä on noiden ”murunkerääjäkourujen” ehdottomasti ikävin ominaisuus.

Valkoiset keittiön ovet likaantuvat siinä missä muutkin. Tahrat lähtevät pyyhkäisemällä ihan viikoittaisen siivouksen yhteydessä. Keittiön tasot pysyvät siisteinä, kun ruoanlaiton jälkeen laittaa likaiset astiat tiskikoneeseen ja muut tavarat niille kuuluville paikoilleen. Tämä tulee jotenkin niin luonnostaan, ettei asiaan kiinnitä sen suurempaa huomiota ja keittiö meillä on useimmiten ihan oikeastikin siisti.

Vaikka talo on valmis, selailen edelleen keittiökuvia ja unelmoin. Ajatukseni unelmakeittiöstä on tosin ehtinyt vaihtua kuluneen kolmen vuoden aikana ainakin kolme kertaa. Tästäkin syystä tämä valkoinen passaa meille ehdottomasti parhaiten: keittiötä on helppo maustaa aina kulloisenkin fiiliksen mukaan tai antaa sen vain kadota pois silmistä kaiken muun valkeuden keskelle.

LUE MYÖS: KOKEMUKSIA TASOSTA NOUSEVASTA LIESITUULETTIMESTA

Follow:
Share:

10 Comments

 1. Anonymous
  13 heinäkuun, 2017 / 3:20 pm

  Teidän koti on niiin upea! Minkä valmistajan keittiö teillä on? Onko taso kiveä? : )

  /Henna

  • 13 heinäkuun, 2017 / 3:29 pm

   Lämmin kiitos! Keittiö on Domukselta ja taso on kvartsikomposiittia 🙂

 2. 13 heinäkuun, 2017 / 3:46 pm

  Teidän keittiö on edelleen ihana.
  Tykkään myös mustista ja niistä harmaista, peiliovellisista keittiöistä.
  Minun suurin suosikki tällä hetkellä on Vippin kaltainen jalallinen malli, jota myös suomalainen Valanti Loft edustaa. Harmittaa muuten Ikean samanhenkisten keittiökalusteiden poistuminen mallistosta, remontoijalla kun yleensä tulee budjettirealismi vastaan.
  "Liian monta ihanaa keittiötä ja vain yksi koti" mietin juuri yhtenä päivänä. 🙂
  Keittiön on myös hyvä istua kodin arkkitehtuuriin ja teillä ainakin on niin.

  • 29 heinäkuun, 2017 / 8:36 am

   Minulla oli myös haaveena sokkeliton jalallinen malli. Tässä kohtaa kuitenkin taas tuli se iänikuinen budjetti vastaan 🙂 Huomiosi keittiömme sopivuudesta talon arkkitehtuuriin on seikka, jonka tajusin vasta kommenttisi myötä. Totta! Samat sävyt ja sama laatikkomainen pelkistetty malli.

 3. 13 heinäkuun, 2017 / 10:39 pm

  Teidän keittiö on kyllä tosi kaunis ja sopii täydellisesti teidän kotiin! Ymmärrän tosin hyvin ajatustenkulkuasi, sillä itsellänikin oli unelmia mm. mustasta, yläkaapittomasa keittiöstä ja milloin mistäkin, mutta siinä kohtaa kun asunto löytyi ja remontillekin hintalappu, piti ottaa lusikka kauniiseen käteen ja valita, niin se valkoinen. Koska halpa ja myös koska tyypilliset suomalaiset kodit ovat pieni-ikkunaisia pimeitä loukkoja joissa se musta keittiö söisi viimeisenkin valon…! Se on kyllä niin totta, että keittiö on paikka joista selkeimmin näkee remontoinnin ajankohdan. Valkoinen on siinä mielessä hyvä, että se ei meillä pohjoismaalaisilla taida mennä koskaan pois muodista! Ja trendienkin mielekkyys on aina katsojan silmässä, miehelle ehdotin juuri niitä harmaita peiliovia, ja hän vaan sanoi että "näyttävät ihan mummolle." 😀

  • 29 heinäkuun, 2017 / 8:40 am

   Meillä oli miehen kommentti tismalleen sama peiliovista: ihan mummot 😀 Minullakin nuo keittiöunelmat vaihtuvat lähes päivittäin, mutta ihan puhtaasti järkisyistä päädyttiin tähän valkoiseen malliin juurikin mainitsemistasi syistä: kustannus ja tietynlainen ajattomuus. Toki myös talon rakennusajankohta ja arkkitehtuuri vaikuttivat keittiön tyyliin,

 4. Anonymous
  24 heinäkuun, 2017 / 2:41 am

  Kaunista! Oletteko tykänneet tasomateriaalista? Meillä on hyvin samanlainen keittiö kuin teillä, mutta budjettisyistä päädyttiin muuhun kuin komposiittiin. Toiveissa olisi joskus vaihtaa siihen. Tasomateriaalia vaan menee paljon, kun seinän vieressä on tasoa melkein neljä metriä ja saareke on 1.8×1.2 m.

  • 29 heinäkuun, 2017 / 8:43 am

   Tasomaterliaali (kvartsikomposiitti) on ollut kyllä todella mieluinen. Mietimme pitkään raaskimmeko laittaa näinkin hinnakkaita tasoja, mutta koska tila on kaiken keskipisteenä säästimme sitten tasojen hinnan muusta. Olisin itse ehkä kaivannut hieman "ilmeikkäämpää" sävyä tasoihin ja mies taas haaveili mustista tasoista. Tämä sävy oli kuitenkin kaikista edullisin vaihtoehto 🙂

 5. 9 maaliskuun, 2018 / 5:42 pm

  Ihana keittiö! Domus harkinnassa myös meillä, joten olisin utelias kuulemaan miten keittiö on kestänyt käyttöä ja millaiseksi se on osoittautunut. Mikä ovimalli on kyseessä?

 6. Anonymous
  19 kesäkuun, 2018 / 1:40 pm

  Moi! Todella kaunis keittiö. Mikä hana teillä on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *