TOIMIVAN KEITTIÖN SUUNNITTELU JA 5 VINKKIÄ VASTUULLISEEN KULUTTAMISEEN

Kaupallinen yhteistyö: Keittiömaailma

Keittiökuvissa, myynnissä ja markkinoinnissa kiinnitetään huomiota siihen, miltä keittiö näyttää. Vaikka toki esteettisyydellä on iso merkitys, toiminnallisuus on se, millä on oikeasti väliä. Jos keittiössä viettää paljon aikaa, niin kuin moni meistä varmasti tekee, epäkäytännöllisyys alkaa nopeasti rassaamaan. Keittiössä työskentelyn tulisi aina olla mahdollisimman ergonomista ja helppoa.

TILA ON AVAINTEKIJÄNÄ KEITTIÖSUUNNITTELUSSA

Keittiön toimivuus pohjautuu olemassa olevien neliöiden hyötykäyttöön sekä keittiökalusteiden, vesipisteen ja kodinkoneiden sijoitteluun. Se minkä mallinen keittiö tilaan kannattaa suunnitella, riippuu täysin huoneen koosta ja muodosta. Tällä hetkellä pinnalla olevat saarekkeet ovat monen toivelistalla, mutta ne vaativat huomattavasti enemmän tilaa kuin esimerkiksi L-mallinen keittiö.


Uudisrakentajalla on kaikista parhaimmat lähtökohdat keittiön suunnitteluun. Koska vietämme keittiössä paljona aikaa, aloimme suunnitella omaa taloamme kirjaimellisesti keittiön ympärille. Keittiömme on kokoluokaltaan melkoisen suuri: suunnittelua helpotti se, että käytössä oli koko 60 neliön tupa, jossa sijaitsee myös ruokapöytä sekä takka. Vaikka keittiömme suunnittelusta ei ole aikaa kuin reilut viitisen vuotta, ei tuolloin esimerkiksi nyt niin trendikkäitä aamiaiskaappeja ollut juurikaan tarjolla. Ehkäpä teknisesti hienoin juttu oli sähköllä aukeavat laatikostot sekä pistorasia, jonka saa upotettua tasoon piiloon.

Keittiömaailma on lanseerannut uuden keittiömalliston, jossa on erityisesti huomioitu itse tekeminen, helppous, tuoreus ja ympäristöystävällisyys. Kävin tutustumassa Espoon Keittiömaailmassa juuri lanseerattuun A la Carte Urban -keittiöuutuuteen. Urban-keittiö on yleisilmeeltään todella moderni. Esittelykeittiö oli jopa omaan makuuni hieman liian pelkistetty, mutta jos katsoo näitä linkin takana olevia kuvia yksityiskohdista, tajuaa ehkäpä kaikista parhaiten Urban-keittiön yksinkertaisen nerokkuuden. Keittiössä on panostettu täysin uusiin toiminnollisuuksiin: sähköisesti nousevaan kulmamekanismiin, kasvivalolla varustettuun viherseinään ja yrttilaatikkoon sekä liiketunnistimella toimiviin led-valoihin. Ruokahävikkiä vähentämään on tarjolla myös laatikkolinjaan integroitava vihanneslaatikko, jonka ansioista vihannekset ja leivät säilyvät tuoreina pidempään.

Urban Garden viherseinä on yksityiskohta, jonka näkisin mieluusti myös omassa kodissamme. Kesäaikaan on ihan parasta, että tuoreet yrtit saa poimittua pihalla olevista kasvilaatikoista ja ruukuista. Talvella en ole saanut yrttejä sisätiloissa menestymään. Viherseinä voisi toimia tilanjakajana tai koko seinän kokoisena elementtinä muussakin tilassa kuin pelkästään keittiössä. Seinämä rakentuu metallikehikoista, kasvivalosta sekä yrttipurkeista, joilla voi rakentaa haluamansa mukaisen kokonaisuuden.

Urban-keittiön mielenkiintoinen yksityiskohta on sähköisesti nouseva ja laskeva kulmamekanismi. Alas laskettuna keittiö näyttää siistiltä ja yksinkertaiselta, eivätkä keittiön pienkoneet ole turhaan tiellä. Sama toimintaperiaate on Found-seinäkaapissa. Nappia painamalla seinäkaapista laskeutuu avolokerikko, josta saa napattua nopeasti astiat, mausteet tai keittiötarvikkeet. Nämä ovat hyvä ominaisuus varsinkin nyt muodissa olevissa avokeittiöissä.

Näkisin Urban-keittiön nimensä mukaisesti kaupunkikodissa I- tai L-mallisena avokeittiönä yhdistettynä rouhean rustiikkiseen ruokailuryhmään. Parasta Urbanin kaikissa osissa on se, että niitä voi liittää mihin tahansa Keittiömaailman keittiömalliin. Mikäli oma tyyli ei ole pelkistetyn urbaani, saa Urbanin toiminnalliset ominaisuudet, kuten esimerkiksi nousevan kulmamekanismin pistorasioilla tai yrttilaatikon myös lämminhenkisempään keittiömalliin. Toiminnallisuuden sekä ulkonäön lisäksi keittiötä suunniteltaessa on tärkeää pitkäikäisyys: tärkeää on valita tuote, joka sopii juuri omiin tarpeiseen ja tarvittaessa muokkautuu uusien tarpeiden mukaan.

5 VINKKIÄ VASTUULLISEEN KULUTTAMISEEN

 1. Käytä vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia.
 2. Syö vähemmän eli toisin sanoen syö oikeasti vain sen verran mitä kulutat.
 3. Osta vähemmän, jolloin ruokahävikki myös pienenee.
 4. Jaa ja nauti ruoasta. Jaettu ruoka lisää myös yhteisöllisyyttä.
 5. Suosi lähiruokaa.

Follow:

3 Comments

 1. 15 kesäkuun, 2018 / 6:54 pm

  Oi, mitä ihania uutuuksia. Tulee halu vaihtaa nykyinen keittiö uuteen. No, toisaalta ei tässä keittiössä mitään vikaa ole, toimiva on. Mutta, kiiltävä valkoinen alkaa kyllästyttää. 😉

  • 23 kesäkuun, 2018 / 5:01 am

   Vaikka omasta mielestäni suunnittelin meille hyvinkin ajattoman ja muuntautumiskykyisin keittiön, silti se oli ensimmäinen tila, jota olisin jo muutaman vuoden päästä halunnut muuttaa 😀 Ei toki mitään suurempaa, mutta kyllähän se aamiaiskaappi olisi ihan kiva! Kaipaan myös oviin jotain haaleaa murruttua sävyä.. valaisin tuntuu nyt tulevan joka paikassa vastaan jne… Toiminnallisuysen puolesta lisäisin saarekkeeseen pienen vesipisteen. Varsinkin nyt taaperon kanssa, joka tuntuu ehtivän joka paikkaan, tämä olisi ehdottomasti tarpeellinen kuumia vesikattiloita heilutellessa!

 2. 29 toukokuun, 2019 / 6:25 am

  Hei!
  Ompa kyllä tyylikkään näköistä, tumma keittiö on ollut kyllä mielessäni tässä keittiötä suunniteltaessa. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että toiminnallisuus ja käytännöllisyys on se tärkein seikka. Viherseinä on minullakin ollut haaveissa, ja tilan jakajana varsin kiinnostava idea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.