ASTU SISÄÄN: 5 VINKKIÄ TOIMIVAAN ETEISEEN

Eteisemme on noin kuuden neliön kokoinen avoin tila. Ulko-oveksi valitsimme hieman epätyypillisesti lasioven. Ulko-oven päällä ja vieressä oleva seinänpätkä ovat myös lasia, joten päiväsellä eteinen on todella valoisa. Iltaisin eteisessä syttyy liukuovikaapiston alasokkelissa oleva led-nauha liiketunnistimella. Tästä toiminnosta olen ollut monesti todella kiitollinen: koskaan ei tarvitse astua pimeään eteiseen.

Eteisen kaapiston rakensimme Ikean Algot säilytysjärjestelmästä, mustista melamiinipinnoitteisista levyistä sekä Kirenan kiskoista. Vaikka tässä taloudessa maut menevät melko lailla yksiin, mies omaa materiaalivalintojen suhteen huomattavasti maskuliinisemman maun. Noista mustista ovista kävimme jonkin aikaa pientä kädenvääntöä. Mies sai kuitenkin lopulta tahtonsa läpi: vaihtoehtona oli joko nämä tai musta keittiö.  Ajattelin ovelana, että nämä on helppo joku päivä maalata jollain kauniilla murretulla sävyllä, mutta toistaiseksi lupaa ei ole vielä heltinnyt.

Jotta eteinen saisi edes ripauksen kaipaamaani ”pehmeyttä”, hankin pitkän harkinnan jälkeen eteisen lattialle monta kertaa Granitissa hypistelemäni juuttimaton. Olemme olleet ilman mattoja lähes koko sen ajan, kun olemme tässä kodissa asuneet: nuorin koirista viihdyttää edelleen itseään silloin tällöin nakertelemalla mitä nyt vaan sattuu suuhunsa saamaan. Lattialla makoillessa matot ja tuolinjalat ovat toistaiseksi olleet koiratermitiin ensisijaisia intohimon kohteita.

Taloa suunnitellessamme pohdimme pitkään sitä, millainen olisi mahdollisimman toimiva eteinen. Muodoltaan eteisen saisi olla mieluiten neliskanttinen kuin suorakaide. Suurin ongelma eteisessä on usein säilytystilan puute. Säilytystilan hahmottamiseen auttaa, että tekee listan kaikista niistä tavaroista, joita eteisessä säilyttää. Kun jokaiselle tavaralle on oma paikkansa, on eteinen helppo pitää siistinä. Tämä sama sääntö pätee niin suunnitteilla olevaan eteiseen, kuin jo olemassa olevaan. Sillä erotuksella, että vasta rakenteilla olevan eteisen säilytysratkaisut on helpompi huomioida suunnitteluvaiheessa. Vanhan eteisen säilytysongelmiin auttaa se, että käy yksitellen läpi kaikki, mitä eteisestä löytyy, karsii ja lajittelee tavarat käyttötarkoituksen mukaan. Tämän jälkeen jokaiselle eteiseen jäävälle vaatteelle ja esineelle tulisi järjestää oma paikka: lisätä seinälle naulakoita tai koukkuja ja laittaa asusteet nimettyihin laatikoihin.

5 vinkkiä toimivaan eteiseen:

 1. Valitse eteiseen liukuovellinen kaappi: auki oleviin oviin ei törmäile ahtaammassakaan eteisessä. Mittatilauksena teetetyt kaapit ovat kalliita. Kaapin voi myös ”tehdä itse”Ota kaikki tila hyötykäyttöön katonrajaa myöten ja sijoita hyllylle koreja ja laatikoita. Kaikki tarpeellinen on nopea napata matkaan sekä laittaa paikoilleen ja kaappi pysyy järjestyksessä.
 2. Eteisessä on hyvä olla kokovartalo peili. Mikäli seinätilaa ei ole tarpeeksi, voi yksi kaapin ovista olla peiliä.
 3. Eteisessä tarvitaan istuinta. Tähän tarkoitukseen sopii niin  pieni jakkara kuin muhkea pehmustettu tuoli. Pääasia, että johonkin voi istahtaa sitomaan kengännauhat. Erilaiset arkut ja kannelliset tasot toimivat myös hyvin. Sisätilan saa myös kätevästi hyötykäyttöön.
 4. Kapea lipasto sopii pieneenkin eteiseen. Lipasto on myös laskutaso avaimille ja muulle pikkusälälle. Lipaston päällä oleva valaisin tuo tunnelmaa ja kotoisuutta. 
 5. Hanki eteiseen pysty- tai seinänaulakko. Voit myös ripustaa naulakkoon kori tai kasseja tuomaan lisää säilytystilaa.

LUE MYÖS: TEE-SE-ITSE LIUKUOVIKAAPISTO

Aarre-seinäkorut | Iittala
Puinen jakkara, kangaskassi ja harja | Cilla’s
Juuttimatto | Granit
Meriheinäkori | IKEA

Follow:
Share:

12 Comments

 1. Anonymous
  16 elokuun, 2017 / 2:49 pm

  Näkyykö sitä teidän ulko-ovea jossain paremmin? Kun olen itsekin miettinyt lasista valon takia, mutta onko siitä jotain "haittaa"?

 2. 16 elokuun, 2017 / 7:34 pm

  Kaunista ja simppeliä. Tuo matto näyttää upealta, täytyy mennä itsekin sitä Granitiin katsomaan.

  • 21 elokuun, 2017 / 11:04 am

   Olen käynyt hiplaamassa tuota mattoa Granitissa ties kuinka monta kertaa 🙂 Viimein päätin ottaa maton matkaan ja olen kyllä ollut tyytyväinen ostokseen.

 3. 16 elokuun, 2017 / 8:35 pm

  Kivan näköinen eteinen ja mustat liukuovet tuo särmää. Kivasti näyttää tavaraa mahtuvan liukovien taakse. Kiva jakkara <3 Meillä just suorakaiteen mallinen eteinen/kuisti ja tosi vaikea sisustaa, kun kaksi seinää täynnä ikkunoita ja rappuset menee vielä ylös yhdestä seinästä. Kaappitilaa olisi voinut kyllä olla vähän enemmän.Ihanaa loppu viikkoa sinne ja nuuskuttelehan vaavia minunki puolesta 🙂

  • 21 elokuun, 2017 / 11:07 am

   Eteinen on usein todella hankala sisustaa juurikin sen rikkonaisuuden takia: ovia, aukkoja, portaita ja ikkunoita. Liukuovikaappin mahtuu meillä kyllä todella hyvin tavaraa. Silti myös kodinhoitohuoneen (toinen sisäänkäynti) liukuovikaapisto on myös tupaten täynnä tavaraa! Vauvan nuuskutellusta ei kyllä ikinä saa tarpeekseen 🙂

 4. 17 elokuun, 2017 / 10:36 am

  Ihanan näköistä ja vaikuttaa kyllä toimivalta kokonaisuudelta. Meillä on ison eteistilan sisustus vielä kesken ja sinne olen yrittänyt suunnitella toimivaa ratkaisua. Tällä hetkellä haluaisin vain jotain yksin kertaista ja simppeliö ratkaisua kengille, koska tilassa on kuitenkin vastehuone, joka imee sisälleen kaikki perusulkovaatteet.

  • 21 elokuun, 2017 / 11:08 am

   Vaatehuone on kyllä ihan super kätevä ratkaisu. Jos meillä pohja (tai neliöt) olisivat antaneet myöten, olisin halunnut myös meille eteisestä kulun vaatehuoneeseen, jonne olisi saanut kaikki ulkoiluvaatteet ja harrastusvälineet. Nyt vähän samaa virkaa toimittaa kodinhoitohuone..

 5. 23 elokuun, 2017 / 9:27 am

  Heippa! Kaunis eteinen, eivätkä nuo mustat ovet ole yhtään huono ratkaisu. Lisäksi tuo juutti pehmentää tilaa. Nuo mustat laatikot hyllyillä ovat tosi kivat, mistähän ne mahtaa olla?

  • 5 syyskuun, 2017 / 5:43 am

   Kiitos JenniE <3 Mustat laatikot hyllyillä ovat Ikeasta.

 6. 24 heinäkuun, 2018 / 2:26 pm

  Juutti näyttää todella kivalta (ja varmasti käytännölliseltä) eteisessä – teillä on kyllä joka huoneessa niin kaunista!

  • 22 syyskuun, 2018 / 2:04 pm

   Lämmin kiitos! Juutti on kyllä todella toimiva materiaali eteisessä sekä kodinhoitohuoneessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.