TALONRAKENTAJILLA ON YKSI YHTEINEN UNELMA

Kaupallinen yhteistyö: Lammi-kivitalo

Pari vuotta ennen rakentamista, ja rakentamisen aikana, vierailimme säännöllisesti kaikilla vähänkin aiheeseen liittyvillä messuilla. Asuntomessut olivat näistä aina vuoden kohokohta. Kaikista ihaninta oli haaveilla, ja vähän päivitellä myös, niin kuin asiaan Asuntomessuilla aina kuuluu.

Varsinkin kesän 2013 Hyvinkään Asuntomessut ovat jääneet vahvasti mieleen. Kotimme pohjaratkaisut oli saatu juuri kuntoon ja suunnittelimme sisustusta. Suuren vaikutuksen tuon vuoden messuilla meihin teki Lammi-kivitalon kohde Maja. Kohde puhutteli varmasti kaikkia messukävijöitä, toiset ihastuivat ja toiset vihastuivat. Lehtikuusipanelointi ulkoverhoiluna, betonilattiat sekä musta sisäkatto herättivät keskustelua, kuten hyvän suunnittelun mielestäni kuuluukin. Maja toimi suurena inspiraationa myös omia materiaalivalintoja tehdessämme: yhtäläisyyksiä löytyy esimerkiksi lattiapinnoista sekä saunasta.

Vierailimme ennen Hyvinkään messujen alkua myös toisessa Lammi-kivitalon kohteessa Validus Motuksessa. Perhe oli vaikuttanut itse hyvin paljon talonsa suunnitteluun. Tämä ei ollut ensimmäinen talo, jonka perhe oli Lammin kivestä rakentanut ja se näkyi. Perheen harrastukset oli otettu erityisen hyvin huomioon ja jokaiselle näistä oli oma tilansa isännän viinikellaria myöten. Perheen kertoma tarina heidän rakennushistoriasta jäi vahvasti mieleen: joka kerta uuteen rakennushankkeeseen ryhtyessään he olivat toteuttaneet uuden toteuttamatta jääneen kotiinsa liittyvän haaveen. Olisi mielenkiintoista tietää, miten heidän tarinansa jatkui messujen jälkeen: olivatko he viimein saaneet suunniteltua sen ”viimeisen” unelmiensa kodin?

 
(Suuri Taloextra, kuva Paula Osenius)
 

Meille heräilee uinuva raksakuume aina kevään korvilla. Alkukeväästä, ennen kuin sateet sulattavat roudan, istumme usein iltaisin takan edessä ja aloitamme keskustelun, ”jos rakentaisimme nyt, mitä tekisimme toisin”. Lähestyvät Asuntomessut saavat aina kuumeen kohoamaan pari astetta. Osin tästä syystä viime vuosina messuilut ovat jääneet osaltamme vähiin: mitä, jos kuume kohoaisikin liian korkeaksi? Tänä vuonna päätimme ottaa riskin ja lähteä taas Asuntomessukierrokselle. Ennen virallisia avajaisia, jotka ovat tämän viikon perjantaina 6.7. pääsimme kurkistamaan ennakkoon Porin Asuntomessujen yhteen Lammi-kivitalon kohteeseen Jokilammiin.

Jokilammi, sijaitsee nimensä mukaisesti messujen parhaalla paikalla, joen varrella. Kohteen sijainti saa pienen kateuden tunteen nousemaan. Jopa kodinhoitohuoneen lasiovesta näkyy upea joki- ja puistomaisema.

(Suuri Taloextra, kuva Paula Osenius)
 

Maisema on yksi syy, miksi voisimme lähteä saman tien myös itse uuteen rakennushankkeeseen. Takkatulenloimussa on helppo haaveilla siitä unelmiemme tontista: mäntymetsämaisemasta meren rannalla. Oma unelmiemme tontti ei tosin anna vastausta siihen, mitä tekisimme toisin. Ei myöskään Jokilammin lasinen kodinhoitohuoneen ovi (se meiltä sentään löytyy, vaikka maisemassamme olisikin toivomisen varaa). Jos rakentaisimme nyt, sijoittaisimme kodinhoitohuoneemme niin, että perheemme lemmikit, kaksi kultaista noutajaa, pääsisivät kulkemaan huoneesta vapaana suoraan aidatulle pihalle. Tämä helpottaisi huomattavasti arkeamme taaperon sekä kahden ison ja vilkkaan koiran kanssa. Pyörittelimme tätä vaihtoehtoa arkkitehtimme kanssa jo rakennusvaiheessa, mutta talomme pohjaratkaisu ei taipunut tähän missään muodossa.

Jokilammin asukkaat antoivat arkkitehdille vapaat kädet unelmansa toteuttamiseen muutamin tarkkaan mietityin reunaehdoin: ”huoneistoala noin 150 m2, oleskelutilat yläkerrassa, näkymät joelle useasta paikasta muun muassa saunasta, sekä makuuhuoneet alhaalla”, perheen isä listaa. ”Kivitalo oli meille itsestään selvyys ja kilpailutuksen jälkeen huomasimme, ettei tarjouksissa ollut merkittäviä eroja, jolloin valitsimme meidän mielestämme laadukkaimman brändin. Uskomme, että Lammi-kivitalolla on kivitalomarkkinoiden korkein brändiarvo, laadukkaimmat tuotteet ja näin ollen paras jälleenmyyntiarvo pitkässäkin juoksussa”, jatkaa perheen isä kysyessäni syitä, jotka johtivat siihen, että he päätyivät kyseiseen valmistajaan.

Samoista syistä myös itse päädyimme viisi vuotta sitten Lammin kiveen. Jos rakentaisimme nyt, olisi valintamme hyvin todennäköisesti sama.

(Suuri Taloextra, kuvat Paula Osenius)Jokilammi on arkkitehtuurisesti hyvin tyypillinen kivitalo. Tai lähinnä sellainen, joksi ainakin itse kivitalon usein miellän. Selkeitä suoria linjoja ja isoja ikkunapintoja. Kivitalon ilmettä, sisustusta ja ulkokuorta voi kuitenkin pehmentää makunsa mukaiseksi tai jopa verhoilla Lammin Majan tavoin kokonaan puulla.

Jokilammin asukkaat sanovat olevansa sisustajina pelkistettyjä, minimalistisia, hillittyjä ja mukavia sekä järjestelmällisiä. Kodin kuvia katsellessa tämä välittyy selvästi. Pelkistetyn ja minimalistisen sisustuksen rinnalle on tuotu mausteisia sävyjä sekä puuta ja nahkaa tuomaan mukavuutta ja lämpöä. Maalaisromanttisia kukkatapetteja, väriä vaihtavia led-valoja, ja lasivitriiniä, joka on täynnä kukkopillejä, matkamuistoja ja maatuskoja he eivät ottaisi missään nimessä kotiinsa, perhe kertoo pilke silmäkulmassaan.

 

Samanlaisia ajatuksia sisustamisesta on myös meillä. Monesti olen ollut salaa kiitollinen siitä, että kotimme ei ole messukohde (jos nyt rakentaisimme, emme rakentaisi Asuntomessuille). Mutta jos kotimme olisi ollut messukohde, olisi yleisö nähnyt vielä viisi vuotta rakentamisen jälkeen puolityhjän asunnon, josta mieleen jää lähinnä betoniseinä. Oma kotimme on rakentunut hyvin paljon verkkaisempaan tahtiin, kuin messukohteet. Jo taloa suunnitellessamme haaveilin enemmän puisista yksityiskohdista. Mahdollisessa seuraavassa kodissa pitäisin pääni jo suunnitteluvaiheessa, enkä yrittäisi vuosien ajan salaa hivuttaa puisia esineitä joka nurkkaan lämpöä tuomaan.

Toinen asia, jonka tekisimme nyt toisin, olisi ikkunoiden sijoittelu. Vielä vuosi sen jälkeen, kun olimme muuttaneet uuteen kotiimme, talomme takana oli mäntymetsä ja peltomaisema. Tiesimme, että alue oli kaavoitettu ja olisi vain ajan kysymys, milloin ikkunoidemme taakse nousisi talo. Yksi kaunis aamu heräsimme siihen, että makuuhuoneestamme näkyy suoraan naapurin saunaan: talo nousi nopeammin kuin olimme ikinä edes voineet kuvitella. Mutta niinhän ne elementeistä tehdyt talot tuppaavat tekemään. Tämä oli vain unohtunut sillä samaisella hetkellä, kun aloimme seuraamaan oman kotimme muuraamista paikan päällä kivi kiveltä.

(Suuri Taloextra, kuva Paula Osenius)Jokilammin arkkitehtuurissa jokimaisema on otettu upeasti huomioon. Talon yhtenä erikoispiirteenä on, että terassit ja lämmitetyt parvekkeet muodostavat hienon kokonaisuuden: ”Niiden avulla aikaistamme kevättä ja pidennämme syksyä”, perhe kertoo. Juuri valmistuneessa kodissaan he ovat erityisen tyytyväisiä myös siihen, että koti on juuri sellainen, kuin se oli piirustuksissa ja kuvissakin. ”Myös sauna on hieno”, summaa isä.

Rakentaessa kaikkia aina kiinnostaa, kuinka projekti loppujen lopuksi meni. Yksi asia, jonka ainakin yrittäisimme vuoren varmasti tehdä toisin, olisi vastaavan mestarin valitseminen. Tämä on asia, joka omassa rakennusprojektissamme meni niin metsään kuin vaan ikinä voi mennä. Valitsimme mestarin itse suositusten perusteella. Mutta edes hyvän tutun suosituksiin ei voi luottaa, jos rakentamaan laitetaan kaksi sokeaa, joita opastaa kuuro. Yhteinen matkamme oli välillä yllättävän hankala ja väärinymmärryksiä ja virheitäkin sattui.

Varsinkin messurakentamisessa, jossa dead-line on joustamaton ja aiheuttaa lisää paineita pysyä aikataulussa. Udellessani kuinka Asuntomessukohteen rakentaminen on kaiken kaikkiaan sujunut, perheen isä kuittaa ytimekkäästi, ”hyvin on mennyt”. Tämä on helppo uskoa. Kaikki näyttää valmiilta ja viimeisen päälle viimeistelyltä. Kysyttäessä, minkä vinkin perhe antaisi talon rakentamista suunnittelevalle vastaus tulee nopeasti, ”kiire tulee aina ja budjetin kanssa kannattaa olla jo alussa tarkkana”.

Kuten kaikki talokuumeilijoilla, myös perheellä on ainoastaan yksi suuri kotiin liittyvä unelma; ”tehdä meidän näköinen viihtyisä koti”.

 

Follow:

44 Comments

 1. Anonymous
  2 heinäkuun, 2018 / 6:24 am

  Mukana!

 2. Anonymous
  2 heinäkuun, 2018 / 6:44 am

  Asuntomessut on kesän Must see-juttu meillä. Onneksi ne ovatkin tänä vuonna hieman lähempänä viime vuoteen verrattuna 🙂 Teidän talo on edelleen upea, jaksan vuodesta toiseen sitä ihastella. Ihanaa päivää 🙂

 3. 2 heinäkuun, 2018 / 7:28 am

  Kiertelimme mieheni kanssa useamman vuoden asuntomessuja ennenkuin päädyimme rakentamaan nykyisen talomme. Kyllähän tätä jossittelua tulee tehtyä, mitä tekisimme toisin, jos nyt rakentaisimme. Olemme päätyneet siihen, että kunhan kolme tyttöämme pääsevät oman elämän makuun, on meidän aika rakentaa kahden aikuisen pikkutupa.

 4. 2 heinäkuun, 2018 / 8:02 am

  Mahtavaa olisi päästä messuille!

 5. 2 heinäkuun, 2018 / 8:29 am

  Ehdottomasti pitää päästä asuntomessuille unelmoimaan ja ihastelemaan joka vuosi, vaikka omasta rakennusprojektista pitää vielä haaveilla joitakin vuosia.

 6. 2 heinäkuun, 2018 / 9:15 am

  Olisipa ihana päästä Poriin messuille. Me asumme messutalossa, mutta muutimme vasta vuosia messujen jälkeen tähän. Talohaaveita on kovasti, kompromisseja on niin paljon tässä talossa toiveisiin verrattuna. Mieheni on vain sanonut ettei aio taloa rakentaa, joten haaveilun asteelle rakentaminen jää. 🙂

 7. Anonymous
  2 heinäkuun, 2018 / 9:46 am

  Unelma omasta täydellisestä talosta mäntymetsässä mistä näkyy vesimaisema elää todella vahvana. Mukana arvonnassa. Asuntomessut ovat yksi kesän kohokohdista. Saara

 8. Anonymous
  2 heinäkuun, 2018 / 12:52 pm

  Mukana arvonnassa, T:millavee

 9. 2 heinäkuun, 2018 / 1:27 pm

  Asuntomessuilla tulee käytyä joka vuosi. Ja uskon, että vielä jonain päivänä rakennamme toisen talon, ehkä sitten kun lapset on isoja.

 10. Anonymous
  2 heinäkuun, 2018 / 1:44 pm

  Koskaan ei tule täydellistä, mikä on oikeastaan hyväkin asia😀

 11. 2 heinäkuun, 2018 / 2:01 pm

  Jos lippuarvonnassa onni suosii, täytynee suunnata kesälomamatkalle toiselle puolelle Suomea 🙂

 12. 2 heinäkuun, 2018 / 2:41 pm

  Mukana arvonnassa, olisi ihana päästä viettämään Porissa kesäpäivää messuillen! 🙂

 13. 2 heinäkuun, 2018 / 4:15 pm

  Mukana, arpaonnea siis mulle! 🙂 -Jutta-

 14. 2 heinäkuun, 2018 / 6:02 pm

  Olemme suunnitelleet mieheni kanssa kahdestaan reissua asuntomessuille, ne olisi kuin treffit, sillä harvoin saamme kahdenkeskistä aikaa 🙂

 15. 2 heinäkuun, 2018 / 7:37 pm

  Retki Poriin voisi olla mukava kesäkohde. Arvonnassa mukana!

 16. Sanna K.
  2 heinäkuun, 2018 / 8:00 pm

  Tosi kiinnostava ja hyvin kirjoitettu postaus. Kiitos. Arvonnassa mukana!

 17. Anonymous
  2 heinäkuun, 2018 / 8:32 pm

  Kiitos kivasta tekstistä, raksakuume vaivaa täälläkin. Viime kesänä kävin ekaa kertaa asuntomessuilla, ja nyt olisi kova hinku päästä uudelleen. Toivottavasti onni potkisi!
  -Shiva-
  aho_immonen(at)hotmail.com

 18. 2 heinäkuun, 2018 / 9:08 pm

  Asuntomessut on jokakesäinen kohde 🙂 Jaan ajatuksesi vastaavan mestarin valinnasta. Äärettömän tärkeä valinta koko rakennusurakkaa ajatellen.

 19. 2 heinäkuun, 2018 / 9:15 pm

  Todellakin allekirjoitan vastaavan mestarin valinnan. Se, jos menee vikaan, on hankaluuksia tiedossa.
  Enää en rakenna, mutta haluaisin nähdä taas kerran, kuinka muut ovat toteuttaneet unelmiaan.

 20. Anonymous
  3 heinäkuun, 2018 / 4:06 am

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta jälleen kerran 🙂 Voi kumpa onni potkaisisi tällä kertaa! sartza.9@gmail.com

 21. Anonymous
  3 heinäkuun, 2018 / 4:47 am

  Taloprojekti on olllut haaveissa pidemmän aikaa ja asuntomessuila on käyty kuumetta kasvattamassa vuosittain ja tänä vuonnakin ollaan menossa. Erityisen tämän vuoden messuista tekee, että olen syntynyt ja asunut ensimmäiset 19 vuotta Porissa 😍
  minna.ahonen@pp2.inet.fi

 22. nannahoo
  3 heinäkuun, 2018 / 6:24 am

  Kävin muutamilla asuntomessuilla nuorempana vanhempieni kanssa, nyt olisi kiva viedä vanhemmat asuntomessuille!

 23. marjah
  3 heinäkuun, 2018 / 7:26 am

  Olemme suunnanneet vuosia kesälomamatkamme asuntomessuille. Nautimme näistä messupäivistä suunnattomasti. Tänä vuonna messureissu oli tarkoitus jättää väliin oman taloprojektin kiireiden vuoksi, mutta kylläpä messureissu tekisikin meille rakennusprojektin väsyttämille hyvää! =)

 24. 3 heinäkuun, 2018 / 9:02 am

  Sama täällä, raksakuume nostaa päänsä joka kevät. Tosin meillä tarpeet ovat sellaiset (tontin koko mitattava hehtaareissa ja talon lisäksi mielellään useampi ulkorakennus), että täytyy varmaan ostaa jokin vanhempi talo 🙂
  Mukana arvonassa, kaarnastakoti@gmail.com

 25. Anonymous
  3 heinäkuun, 2018 / 10:19 am

  Asuntomessut ovat olleet meidänkin jokavuotinen kohde. Kun aiemmin haimme ideoita tulevaan taloomme, niin tänä vuonna kaipaisimme lisäpotkua vielä jatkuvaan raksa-arkeen. paivitetty(at)gmail.com

 26. Jennyp
  3 heinäkuun, 2018 / 11:30 am

  Arpaonnea 🙂

 27. Anonymous
  3 heinäkuun, 2018 / 3:27 pm

  Ehdottomasti mukana, nyt kun oma talo tulee kymmenen vuotiaaksi, on alkanut rakentaminen houkuttamaan ja neljän vuoden tauon jälkeen myös asuntomessut

 28. Anonymous
  3 heinäkuun, 2018 / 4:17 pm

  Messuilut on mielessä ja reissua jo suunniteltu!

 29. Anonymous
  3 heinäkuun, 2018 / 6:40 pm

  Messuille menossa! Talo osittain valmis ja itselläkintulee välillä mietittyä mitä tekisimme nyt vuoden asumisen jälkeen toisin… Riikka (riikka.piipaa(at)hotmail.com)

 30. _marika_
  3 heinäkuun, 2018 / 7:08 pm

  Asuntomessuilla on tullut käytyä nyt kahtena viime vuonna, myös tänä vuonna on tarkoitus mennä. Ideoita remontteihin, taloa tuskinpa tullaan rakentamaan. Ja onhan se mukava kesän retkikohde. Hyvää kesää sinulle.

 31. 3 heinäkuun, 2018 / 9:26 pm

  Maanantaina menossa messuille, liput olisi kiva yllätys😊

 32. 4 heinäkuun, 2018 / 6:33 am

  Arvonnassa mukana! Kiitos tyylikkäästä ja ideoita pursuavasta blogista.

 33. 4 heinäkuun, 2018 / 7:23 am

  Mukana arvonnassa! 🙂

 34. Emmi
  4 heinäkuun, 2018 / 8:57 pm

  Meillä olisi tarkoitus aloittaa rakentaminen ensi vuonna. Halutaan ehdottomasti Poriin inspiroitumaan mieheni kanssa 😍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *