Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

OPAS MATTO-OSTOKSILLE

Kaunista lattiapintaa ei välttämättä tarvitse matoilla peittää, mutta matto tuo kotiin pehmeyttä ja lämpöä. Matto on usein kallis investointi. Siksi mattoa valittasessa on hyvä pohtia, minkälainen matto sopii omaan kotiin ja sen eri tiloihin. Maton valintaan vaikuttaa muun muassa kodin värimaailma, tilan käyttötarkoitus sekä omat mieltymykset.


Mihin kannattaa kiinnittää huomiota matto-ostoksilla?

Mattoa ostettaessa ei kannata säästää laadussa eikä koossa. Jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä, on tiukkakudoksinen matto hyvä, koska se on helppo puhdistaa. Huomioi kodin muu värimaailma: matto voi sulautua kauniisti kodin sävyihin tai tuoda kaivatun väriläiskän tilaan. Moderniin sisustukseen sopivat selkeät vaaleat väripinnat, mutta toisaalta aito värikäs solmittu matto saattaa täydentää juuri sopivasti muuten yksinkertaista sisustusta. Tarkista aina maton puhdistus- ja pesuohjeet. Helppohoitoisimpia ovat vesipestävät matot. Villamatot taas hylkivät luonnostaan likaa.

Miten matto sijoitetaan tilaan oikeaoppisesti?

Mattoa voi hyvin käyttää tilan jakajana, jolloin esimerkiksi olohuoneessa se rajaa oleskeluryhmän omaksi alueekseen. Matto kannattaa tällöin asetella osittain kalusteiden alle, kuten olohuoneessa sohvan ja makuuhuoneessa sängyn alle. Ruokapöydän alle tulevan maton on oltava niin suuri, että tuolit mahtuvat kokonaan sen päälle. Kun jättää 60 cm tuolivaraa maton molemmille puolille, tuolin jalat mahtuvat maton päälle myös tuoleja käytettäessä.

Miten valita oikeanlainen matto?

Matto valitaan tilan ja käyttötarkoituksen mukaan. Panosta materiaaliin ja laatuun. Omista suosikeistani villamatto hylkii likaa ja on lämmin, juutti- ja sisalmatot ovat kestäviä ja puuvillamattojen pesu onnistuu useimmiten kotikonsteinkin.

Villamatto voi olla konekudottu tai käsin solmittu. Villa hylkii luonnostaan likaa, mikä tekee siitä helppohoitoisen. Joistain villamatoista irtoaa jonkin verran nukkaa. Yleensä nukan irtoaminen vähenee ajan myötä, kun kaikki irtokuidut on imuroitu pois. Villamaton nukkaaminen ei siis ole virhe matossa, vaan kuuluu sen luonteeseen. Hienoimmista villamatoista ei lähde nukkaa uutenakaan. Villamatto tulee aina pestä pesulassa. Mattoa kannattaa imuroida usein. Talvella puhdistus onnistuu tehokkaasti puhtaassa lumihangessa, jossa matto harjataan lumella. Tahrat tulee poistaa välittömästi ennen kuin ne imeytyvät kuituihin. Villamaton etuna erittäin hyvä kulutuksen kesto. Laadukas villamatto kestää sukupolvelta toiselle. Miinuspuolena painavan maton hankala käsittely ja kallis hinta.

Juutti- ja sisalmatot sopivat etenkin eteis- ja käytävätiloihin. Juuttia käytetään mattomateriaalina yksinään sekä sekoitettuna muiden kuitujen kanssa. Sisalmatot valmistetaan yleensä pelkästä sisalista ja pintakuviointi on tavallisesti hyvin yksinkertainen. Matto on suositeltavaa pestä pesulassa. Kotihuolloksi riittää imurointi ja tuuletus. Juutti- ja sisalmatot ovat pölyämättömiä ja erittäin kestäviä. Mattojen karhea pinta jakaa mielipiteitä.

Puuvillamattoja ovat räsymatot, puuvillatrikoosta valmistetut matot sekä puuvillatrikoosta tehdyt nukkamatot. Puuvillamatto kestää vesipesua ja jotkut puuvillamatot voi jopa pestä pesukoneessa. Puuvillamaton voi myös halutessaan tampata kevyesti. Puuvillamatot eivät sähköisty eikä niistä irtoa nukkaa. Isompia puuvillamattoja voi olla painonsa vuoksi hankala käsitellä.

Miten mattoa tulisi hoitaa?

Hyvälaatuinen matto voi kestää sukupolvelta toiselle. Mattojen perushoitoon kuuluu imurointi ja tuuletus. Matolle tulleet tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan. Nykysuositusten mukaan matoille ei suositella tamppausta pois lukien räsy- ja kelim-matot vaan imurointi riittää vallan hyvin. Villamatto puhdistuu hyvin pakkaslumessa.

LUE MYÖS: MUUTA MAAILMAA VAIKKA SITTEN MATTO KERRALLAAN

Ruskea-juuttityyny | Sisustuksen Koodi
Vihreä samettityynu / IKEA
Kaarna-villamatto | Sera Helsinki
Ruusukultaiset Alvar Aalto -kokoelman kulhot | Iittala
Harmaa Iittala X Issey Miyake -tyyny | Iittala

Share:

7 Comments

 1. Anonymous
  syyskuu 30, 2017 / 5:29 pm

  Hei, millaisia käyttökokemuksia teillä on tähän mennessä tuosta Kaarna-matosta? Lähteekö nukkaa/ pölyä? Pohdin Sera Helsingin maton ostoa, hinta on suurin kysymys ja se, että mitä jos se villa allergisoi..

  • lokakuu 6, 2017 / 7:31 am

   Seran matot ovat niin tiiviitä, että ainakaan tuosta meidän Kaarnasta ei irtoa nukkaa lähes tulkoon ollenkaan. Koirien takia matto toki tulee imuroitua lähes päivittäin ja imurointi onkin mielestäni paras tapa hoitaa villamattoa. Tuosta pölystä on hankala sanoa: meillä on pölyä jatkuvasti, mutta tämä johtuu todennäköisesti kahdesta pölyävästä pohjavillaisesta koirasta 🙂

 2. Anonymous
  lokakuu 2, 2017 / 12:23 pm

  Ihana koti ja uusi blogituttavuus! Saanko kysyä paljonko teidän betonilattia on about maksanut neliöltä? Näyttää todella hyvältä! Ollaan mietitty betonin laittamista kylpyhuoneen lattiaksi. Kiitos etukäteen 🙂

  • lokakuu 6, 2017 / 7:31 am

   Lämmin kiitos! Minun täytyy vähän kaivella muistia (ja arkistoja) tuon lattian neliöhinnan suhteen 🙂 Palaan tähän asiaan pian!

  • lokakuu 15, 2017 / 4:33 pm

   Betonilattian neliöhinta oli noin 65 euroa 🙂

 3. lokakuu 15, 2018 / 8:18 am

  Mielenkiintoinen ja informatiivinen postaus, näitä on kiva lukea myös täältä myyjän näkökulmasta. Teillä on kyllä kaunis lattia muutenkin!

  • joulukuu 2, 2018 / 7:36 pm

   Lämmin kiitos Milla. Olisi hauska tietää, mitä vinkkejä näiden kirjoittamieni lisäksi myyjällä olisi matto-ostoksille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.