ISOÄIDIN OMENAPIIRAKKA

Instagram Stories -seuraajamme ovat saattaneetkin huomata, että tämä karavaani suunnisti hetkeksi lokakuun sateita pakoon etelään. Sitä ennen panimme pihan talvikuntoon ja pyöräytimme vielä yhden omenapiirakan omasta sadosta. Jostain syystä nämä loppusyksyn viimeiset kirpeän raikkaat omenat maistuvat aina kaikista parhaimmilta. Piirakasta tuli niin herkku, että olisi suorastaan vääryys olla jakamatta reseptiä.

Tämän piirakan pohja toimii loistavasti täytteellä kuin täytteellä. Kannen voi tehdä umpinaiseksi (tee
taikinaa silloin puolitoista kertainen annos ja pistele kanteen haarukalla reikiä) tai sitten voi näperrellä tuollaisen oikein vanhan ajan ristikon.

Pohja
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
175 g voita
¾ dl vettä

Täyte
800 g omenoita
1 ½ dl intiaanisokeria (myös tavallinen fariinisokeri käy)
1 ½ rkl maissitärkkelystä
2 ½ tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää
1 pienen sitruunan kuori

Voiteluun:
1 muna

1. Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta tiivis pallo. Suojaa kelmulla ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

2. Valmista sillä välin täyte. Kuori omenat ja poista omenankodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä intiaanisokeri, maissitärkkelys, mausteet ja sitruunan kuori. Sekoita omenoiden joukkoon.

3. Erota taikinasta kolmasosa ja säästä se ristikkoon. Kauli loput jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle ohueksi ympyräksi. Laita taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Anna ylimääräisen taikinan pudota vuoan ulkopuolelle. Levitä päälle täyte.

4. Kauli ristikkotaikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Leikkaa noin 1,5 cm leveiksi suikaleiksi.

5. Aseta suikaleet täytteen päälle.

6. Tasoita vuoan reunan yli ulottuva taikina siistiksi. Nipistä reuna aaltoilevaksi tai painele siihen haarukalla kuviota.

7. Voitele taikina munalla. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kevyesti väriä.

Follow:
Share:

2 Comments

    • 15 lokakuun, 2017 / 4:23 pm

      Juuri tarkistin mieheltäni, että kumpi on oikeaa suomenkieltä: omenia vai omenoita. Kuulemma kumpikin käy! Pelkkä omen olisi kyllä ytimekäs, mutta korjasin kuitenkin otsikon 😉 Kiitos oikoluvusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *