JOULU ON VARJOA JA VALOA

”Joulu on varjoa ja valoa” on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Iittalan ja Suomen Blogimedian kanssa.

Mediassa joulu näyttäytyy aina täydellisenä: keskellä lumista talvimaisemaa seisovan talon portaille on sytytetty kaksi lyhtyä ja ulko-oveen on ripustettu muhkea kranssi, joka saa huokaisemaan ihastuksesta jo ennen kuin edes päästään kurkistamaan sisälle. Sisällä joulupöytä notkuu herkkujen painosta, lahjat on paketoitu kauniisti ja kuvan viimeistelee leikkisä ja kepeä tunnelma, joka suorastaan hohtaa kaikkien läsnäolijoiden kasvoilta vauvasta vaariin.

Ei mikään ihme, että moni ahdistuu jo lokakuussa, kun ensimmäiset joulumainokset alkavat pyöriä televisiossa. Tuo sadunomainen tunnelma on varmasti monen mielikuvissa se juuri oikea joulun tunnelma: iloinen ja onnellinen valonjuhla, jossa kaikki hyvin ja kaunista. Jouluun liittyy paljon tunnelatausta ja perinteisesti joulu nähdään perhejuhlana. Jos koti tai tili tai molemmat ovat tyhjiä, piirtyy jouluinen kuva hyvin erilaisena. Silti myös näihin koteihin saapuu joulu joka vuosi. Joulu näyttäytyy myös toisenlaisena sellaisen ihmisen silmissä, jonka mielen on täyttänyt syystä tai toisesta väsymys tai murhe. Silloin kaikki jouluun liittyvät valmistelut voivat tuntua niin suurelta taakalta, että jo pelkkä ajatuskin uuvuttaa. Uskoisin monen väsyneen ottavan ilomielin vastaan kutsun valmiiseen joulupöytään, jos vain suinkin sellainen annettaisiin. Tällöin olisi myös tärkeää, ettei kenenkään tarvitsisi näytellä iloista joulunäytelmää vaan jokainen saisi olla juuri niissä tunnelmissa kuin sattuu sillä hetkellä olemaan: yhtenä vuonna iloisissa ja odottavissa, toisena syviä pohjavesiä kahlaten, yhtä kaikki hyväksyttyinä ja tervetulleina.

Jouluun liittyy paljon odotuksia ja perinteitä. Lapsuuteni joulu oli aina punainen. Ikkunoita koristivat punaiset jouluverhot ja paperiset tonttuhahmot (jotka jostain kumman syystä näyttivät siltä, kuin niillä olisi ollut keskisormi pystyssä). Joulupöytä lapsuuden kodissani ei notkunut mitenkään juhlavan yltäkylläisesti eikä kuusen alus pursunnut sen joulun hittilahjoista ja vaikka salaa vähän inhosinkin jo marraskuussa tuvan nurkkaan nostettua muovikuusta, on lapsuuteni joulut jääneet mieleeni jotenkin suloisen liikuttavina ja hellyttävinä sitä joulukoristeiden joka vuosi eksponentiaalisesti kasvavaa määrää ja punaiseen kylpytakkiin pukeutunutta isääni myöten, joka jotenkin kumman salaperäisesti katosi aina hetki ennen kuin joulupukki saapui. Joulu lapsen silmin on jotain ainutlaatuista, riippumatta siitä syödäänkö riisipuuro hopea- vai muovilusikalla.

Lapsuuden jouluperinteitä kunnioittaen ajattelin ilahduttaa vanhempiani puurokattauksella, johon jouluisen tunnelman tuo äitini lempiväri. Punaiset Teema-astiat sekoitettuna saman sarjan valkoisiin näyttävät samalla hyvin perinteisiltä, mutta kuitenkin raikkailta ja nykyaikaisilta. Astiakokoelmastamme Iittalan Kastehelmi nostetaan esiin yleensä juhlavimpiin kattauksiin. Puuroaamiaiselle ripauksen juhlaa tuovat kauniit karpalon sävyiset Kastehelmi-lasit. Astetta juhlavammaksi kattauksen saa laittamalla suuret punaiset Taika-lautaset katelautasiksi leipälautasten ja puurolautasten alle. Kuusen virkaa tuvassamme toimittaa tänä jouluna seinälle ripustettu kuusenoksa, johon ripustin roikkumaan Birds by Toikka -joulukoristeita. Keraamiset koristeet pysyvät yläilmoissa turvassa koirien huiskivilta hänniltä ja pienten uteliailta sormilta. Ensimmäistä kertaa vuosiin olen saanut suurta iloa jo ihan pelkästään joulutunnelmaan virittäytymisessä: rauhoittumisessa ja kaikenlaisesta pienestä puuhastelusta.

Aikuisiällä jouluja on ehtinyt jo kertyä jos jonkinlaisia. Niitä on vietetty maapallon toisella puolella tuntemattomien seurassa hiekkarannalla palmun alla pinacoladaa juoden. Ystävieni seurassa sekä yksin kotisohvalla elokuvia katsellen. Yhteinen nimittäjä näille kuitenkin löytyy: en ole kertaakaan valmistellut tai koristellut joulua mitenkään erityisesti. Viime vuosina juuri joulun alla on lisäksi sattunut niin paljon mieltä kuohuttavia asioita, että millekään ylimääräiselle ei ole riittänyt energiaa. Kunhan on vain selvinnyt aina kulloisestakin päivästä. Tänä vuonna yllätin itseni kuitenkin jo marraskuun alussa tekemästä kotiimme jouluista kukka-asetelmaa. Olen paistanut jo muutaman jouluisen kakun sekä koristellut kotiamme tuoksuvin eukalyptuksin, havuin ja kynttilöin. Olen askarrellut joulukalenterin sekä tehnyt erilaisia kattauksia meidän ja muiden iloksi. Lisäksi olen nauttinut litroittain mausteista glögiä laseista, jotka liitän vahvasti punaisten muovilusikoiden ohella lapsuuden jouluihin. Iittalan Tsaikka-lasit olivat pienen tytön silmissä jotain tavattoman hienoa ja kaunista, varsinkin kun ne nostettiin kirjahyllyn lasivitriinistä esiin ainoastaan juuri jouluna. Tämä kaikki kertoo omaa kieltään siitä, että kaikki on tällä hetkellä elämässäni hyvin.

Edelleenkään ikkunassamme ei ole jouluisia verhoja, mutta koti on pikkuhiljaa muotoutunut kotoisammaksi ja hivenen yllättäen myös monta astetta jouluisemmaksi. On makuasia, kuinka koristeellisesta tyylistä pitää, mutta pidän siitä, että kaikkia koristeita ei nosteta kerralla esiin vaan kuten kotikin, myös joulu rakentuu kerroksittain talvisista tekstiileistä, kynttilöistä ja kukista. Äidilläni on ollut joka vuosi tapana hankkia jokin uusi joulukoriste ja tämä tapa on tarttunut myös minulle. Tämän vuoden uutuutena on noiden Iittala Birds by Toikkien lisäksi Aalto-lasipallot, jotka on pakattu todella kauniiseen lahjarasiaan. Muutama pieni esine siellä täällä, kuten kuparin sävyinen Lantern-kynttilälyhty tai pieni Birds by Toikka kuukunen sohvapöydällä riittävät mielestäni vielä tässä vaiheessa virittämään tunnelman kohti joulunaikaa.

Jouluna vielä oman tunnelmansa tuovat talossa olevat ihmiset ja eläimet. Keittiöstä kantautuvat tuoksut. Kenkäröykkiöt ja takit sekä sekalaiset kassikasat eteisessä. Vaari sulattelemassa kinkkua sohvalla kaikki huolella asetellut koristetyynyt keossa pään alla. Isäni puuhailemassa aikansa kuluksi takan parissa komentaen samalla koiria, jotka varastavat puukopasta halkoja kilpaillen siitä kumpi onnistuu tekemään niistä hienompaa haketta olohuoneen matolle.

Keittiö

Teema-lautaset, valkoinen
Teema-lautaset, punainen*
Kastehelmi-lasit, karpalo*
Sarpaneva Pata puukahvoilla
Kartio-kaadin, kirkas
Birds by Toikka -joulukoristeet*
Kastehelmi-purkki, mattakirkas*
Kastehelmi-kulhot, mattakirkas*
Taika-lautaset, punainen*

Ruokailutila
Teema-lautaset, valkoinen
Teema-lautaset, punainen*
Teema Tiimi -keittokulho*
Teema-kannu, valkoinen

Olohuone
Alvar Aalto -kokoelma maljakko, kirkas
Taika-huopaharmaa*
Birds by Toikka, kuukunen*

* merkityt tuotteet saatu osana vuosiyhteistyötä

Follow:

20 Comments

 1. 27 marraskuun, 2017 / 12:18 pm

  No nyt on huikeat kuvat! Sä olet just noin taitava ja luova, että hilaat ison kuusenoksan seinälle. Upeaa työtä!

  • 28 marraskuun, 2017 / 4:09 pm

   Jos olisi ollut vapaita käsiä, niin olisi pitänyt kyllä ehdottomasti kuvata tuo kuusen hilaaminen seinälle. Viritin kuuseen narut, nappasin oksan kainaloon ja kannoin koko karahkan yläkertaan. Yläkerran tasanteelta pudotin oksan narujen varassa alakertaan ja hinkutin varovasti lattiamopilla kohdilleen 😀 Ja kiitos! Näitä kuvia oli kerrassaan ihana tehdä <3

 2. Anonymous
  27 marraskuun, 2017 / 1:57 pm

  Aivan upeita kuvia! Näitä vaan skrollaa edestakaisin ja huokailee. Mielestäni näissä kuvissa käy loistavasti ilmi se, että joulutunnelman luomiseen ei tarvita kaiken maailman krääsää joka puolelle, vaan muutamalla pikkujutulla saa kauniin jouluisan ilmeen. Kiitos näistä kuvista ja niiden myötä iskeneestä inspiraatiosta! Mukavaa joulun odotusta!

  • 28 marraskuun, 2017 / 4:11 pm

   Ei voi olla enää parempaa palautetta: ihanaa, että sait kuvista inspiraation! Lämmin kiitos <3

 3. 27 marraskuun, 2017 / 10:33 pm

  Aivan ihana postaus taas. Ja tuo kuusi seinällä on jotain niin kertakaikkisen hienoa, jotenkin mahtavan erilainen lähestymiskulma 🙂

  • 28 marraskuun, 2017 / 4:14 pm

   Pidän kovasti kuusen tuoksusta: se jos mikä tuo joulufiiliksen! Tämä luova ratkaisu syntyi oikeastaan ihan käytännön tarpeista. Haukku ja paukku ovat yksissä tuumin tuhonneet niin monta koristetta ja kuusta, että paras vaihtoehto on hilata kuusi poikien ulottumattomiin 😀

 4. 28 marraskuun, 2017 / 5:48 am

  Koskettava teksti ja upeat kuvat, jotka inspiroivat valtavasti! Kiitos ihanasta postauksesta! 🌿

  • 28 marraskuun, 2017 / 4:15 pm

   Lämmin kiitos kauniista kommentistasi <3

  • 28 marraskuun, 2017 / 4:16 pm

   Lämmin kiitos Päivi <3

 5. Anonymous
  28 marraskuun, 2017 / 11:04 am

  Niin tunnelmalliset kuvat, hienoa! Tuo seinällä oleva kuusikoriste on huikean originelli ja joulufiiliksen tuoja!

  • 28 marraskuun, 2017 / 4:28 pm

   Lämmin kiitos! Tunnelma paranee entisestään, kun päivä alkaa pikkuhiljaa hämärtyä ja takkaan sytytetään tuli. Tämän kun saisi jotenkin välitettyä kuusen tuoksuineen kaikkineen 🙂

  • Anonymous
   28 marraskuun, 2017 / 6:03 pm

   Lempeä ja hienostuneen rento tunnelma! Luonnonelementit, kynttilät ja tekstiilit/astiat koristeina. Juuri niitä kaipaisin.

  • 28 marraskuun, 2017 / 7:00 pm

   Naapurin juuri kaadetusta männystä matkaan poimittu oksa, pari käpyä ja kaarnaa edullisen joulukukan kaverina lasiastiassa ja pehmeitä vilttejä, tyynyjä sekä kynttilöin valaistu kaunis kattaus: siinä yksinkertainen resepti harmooniseen joulutunnelmaan. Kaunista joulunalusaikaa ja lämmin kiitos kommentistasi <3

  • 7 joulukuun, 2017 / 1:16 pm

   Lämmin kiitos Frida <3

 6. 15 joulukuun, 2017 / 6:08 pm

  Onpa tyylikkään näköistä teillä! Ja tuo oksa koristeineen hieno yksityiskohta. 🙂

  • 19 joulukuun, 2017 / 3:25 pm

   Lämmin kiitos <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.