EI NIIN PERINTEINEN RIISIPUURO

Joulu on vuoden suurin ruokasesonki. Perinteisiin jouluruokiin suhtaudutaan tunteella ja asiaan kuuluvalla hartaudella: pöydässä pitää olla kinkku ja laatikot. Toki voidaan kokeilla jotain uuttakin, kunhan ei luovuta mistään vanhasta. Jotkut uudet ruokalajit vakiinnuttavat nopeasti paikkansa joulupöydässä. Uutena tulokkaana perinteisten laatikoiden rinnalle on noussut esimerkiksi bataattilaatikko.

Kinkun lisäksi suomalaisesta joulupöydästä löytyy erilaisia kaloja. Usein kala- ja lihasetti nautitaan aattona jouluillallisella oikein pitkän kaavan mukaan. Olenpa todistanut kerran laivalla tilannetta, jossa alkupalapöydän kala- ja äyriäiskeko kruunattiin vielä muutamalla mehevällä kinkkusiivulla ja kauhallisella ruskeaa kastiketta: samalta lautaselta tietenkin. Tämän päälle kun pöytään nostetaan vielä jälkiruoat, juustot ja kakut, on perinteinen jouluähky sinetöity.

Jouluaaton ruokailun voi jakaa myös osiin: aamiaiseksi perinteisen riisipuuro, lounaaksi kevyt kalapöytä ja illalliseksi lihat ja laatikot. Jälkiruokapöydän voi tarjoilla myöhemmin illalla vaikka lahjojen jaon jälkeen. Tällöin jokaisesta ruokalajista nauttii ihan eri lailla ja vatsa kiittää!

Jos haluaa heittäytyä oikein hurjaksi, voi aatoksi tehdä myös jotain ihan muuta. Varsinkin, jos jouluruokia on saanut jo maistella muutaman viikon ennen h-hetkeä. Olemme tehneet joka joulu hieman erilaisen menun. Yhtenä jouluna katoimme pöytään pieniä kulhollisia itämaisia makuja sisältäviä ruokaisia salaatteja. Lähi-idän mausteet sopivat muuten erittäin hyvin suomalaiseen joulupöytään. Toisena vuotena vuorossa oli lempiruoat: mies halusi paahtopaistia ja minä sushia. Olemme myös monena jouluna tehneet buffetin sijaan lautasilta tarjottavat alkuruoat, pääruoat ja jälkiruoat.

Tänä vuonna ajattelin yllättää ei niin perinteisellä riisipuurolla. Jouluaaton riisipuuro keitetään tänä vuonna mustasta riisistä. Mustaa riisiä löytyy esimerkiksi Urtekramin valikoimasta. Riisi keitetään kookosmaitoon ja valmiin puuron päälle ripotellaan kookoslastuja sekä kranaattiomenan ja passionin siemeniä. On muuten taivaallisen hyvää!

Mustariisipuuro (4 annosta)

2 dl riisiä

2 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
suolaa
kookoslastuja
1 kranaattiomena
2 passionhedelmää
1. Kiehauta vesi kattilassa.

2. Lisää riisi veteen ja sekoita, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.

3. Lisää kookosmaito joukkoon ja sekoita, kunnes puuro alkaa kiehua.

4. Hauduta 40-50 minuutin ajan välillä sekoittaen.

5. Mausta lopuksi puuro suolalla.

6. Tarjoile kookoslastujen, kranaattiomenan ja passionin siemenien kanssa. 

p.s. puuron voi syödä myös perinteisesti sokerin ja kanelin kera!
Follow:
Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.