KUINKA SAADA JOULUKUKAT KESTÄMÄÄN PIDEMPÄÄN

Tänä vuonna itsenäisyyspäivän Linnanjuhlissa kaikki kukat olivat ensimmäistä kertaa täysin kotimaisia. Myös joulukukissa kotimaisuus on valttia: valtaosa joulukukista on saatavilla täysin Suomessa viljeltyinä. Koko tarjonnasta Suomessa viljeltyjen joulukukkien osuus on noin puolet (Kauppapuutarhaliitto ry).

Tämän viikon perjantaina on vilkkain joulukukkien myynti päivä (Kauniisti Kotimainen). Ihmiset haluavat, että kukat ovat joulunpyhien ajan kaikista kukkeimmillaan ja ostavat tästä syystä kukat mahdollisimman lähellä aattoa. Oikein hoidetut ruukkukukat kukkivat kuitenkin pitkään, joten joulukukilla sisustamisen voi aloittaa oikeastaan niin aikaisin kuin kukkia on vain saatavilla.

Suomen suosituimmat joulukukat ovat vuodesta toiseen joulutähti sekä hyasintti, joka ei kuitenkaan voimakkaan tuoksunsa takia sovi kaikille. Uutena tulokkaana on herkkä ja kaunis jouluruusu. Punainen väri pitää vahvasti pintansa, mutta nykyään monista joulunajan kukista on saatavana myös valkoisia versioita. Näiden rinnalla esimerkiksi joulutähdestä on saatavilla lähes koko värien kirjo.

Joulukukkien hoito-ohjeet

Joulutähti

Joulutähti pudottaa herkästi lehtensä, jos kasvi on liian kuiva tai liian kostea. Kastele kuitenkin kukkaa mieluummin liian niukasti, mutta kuitenkin niin ettei juuripaakku pääse kuivumaan. Paras sijoituspaikka joulutähdelle on lämpimässä ja vedottomassa paikassa.

Hyasintti

Kastele hyasinttia varoen, jottei sen varsi veny liian pitkäksi. Pitkäksi venähtäneet varret kannattaa tukea kukkakepillä koko varren pituudelta. Voit työntää kepin suoraan sipulin läpi. Hyasintin saa kukkimaan pidempään, jos sen siirtää yöksi viileään. Jos kukka venähtää liian pitkäksi, voi sen leikata ja laittaa maljakkoon leikkokukaksi.

Jouluruusu

Jouluruusu kaipaa säännöllistä kastelua ja viihtyy parhaiten viileässä. Etelä-Suomessa jouluruusu saattaa myös menestyä monivuotisena perennana.

Joulukaktus

Kastele joulukaktusta säännöllisesti kukinnan aikana. Muuna aika kaktuksen voi antaa hieman kuivahtaa. Sijoita joulukaktus talvella mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan. Kaktus kukkii yleensä vuoden pimeimpään aikaan ja säilyttää kukintansa parhaiten hieman viileässä. Kesäisin tulee välttää suoraa auringonpaahdetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.