KEITTIÖSUUNNITTELU – IDEASTA TOTEUTUKSEEN

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KEITTIÖMAAILMA JA SUOMEN BLOGIMEDIA

Suunnittelimme kotimme keittiön ympärille. Mielessämme oli hyvin selkeästi se, minkä mallinen keittiön tulisi olla: saarekkeellinen i-malli, jonka takaosassa olisi korkeat kaapistot. Tällainen keittiö nielee hurjasti neliöitä, mikä vaikutti ratkaisevasti talomme pohjapiirustukseen. Koko alakertamme on lähestulkoon yhtä avonaista tilaa, jossa keittiön lisäksi on myös ruokailuryhmä, sohva sekä takka.

Tuolloin keittiötrendeissä oli pinnalla vetimettömyys, yläkaapittomuus sekä mustat kiintokalusteet. Näistä kaksi ensimmäistä ovat edelleen monien toiveena, ja mustat keittiöt ovat vaalentuneet harmaiksi. Reilussa viidessä vuodessa keittiömallistoihin on tullut jos jonkinlaista uutuutta aamiaiskaapeista aina sähköisesti keittiön tasosta nouseviin kulmamekanismeihin. Myös kierrätyskalusteita on saatavilla muitakin, kuin perinteinen kahden roska-astian vaunu lavuaarin alla.

Keittiötä suunnitellessa käytettävissä oleva tila sekä budjetti määrittelevät pitkälti, minkälainen keittiö on mahdollista toteuttaa. Useimmiten oman unelmakeittiön inspiraationa on kuva, joka on otettu tilassa, jossa neliöitä on yhtä paljon kuin teollisuushallissa. Tavalliseen kotiin tuotuna keittiö kutistuu muutaman kaapin kokoiseksi kokonaisuudeksi, jossa yläkaapittomuus ei tunnukaan enää niin loistavalta idealta: johonkin ne tavarat on saatava mahtumaan. Todellisuudessa ulkonäköä tärkeimmiksi seikoiksi nousee toiminnallisuus, turvallisuus ja useimmiten myös kohtuullinen hinta.

Uudesta keittiöstä haaveileminen alkaa yleensä kotisohvalta nettiä tai esitteitä selaillessa. Keittiön tyyliä pohtiessa on samalla hyvä listata kaikki ne asiat, joita keittiössä tekee ja säilyttää. Nämä voi jakaa kahteen eri kategoriaan: välttämättömät ja unelmat. Välttämättömiin kuuluu esimerkiksi säilytystilat kodinkoneille, astioille, kuiva-aineille ja aterimille, ja unelmiin kahvikone ja aamiaiskaappi. Hyvä keittiösuunnittelija apuna nämä on helppo viedä käytännön tasolle niin, että valmiista keittiöstä löytyy kaikelle oma paikkansa. Mikäli tila ja budjetti antaa myöten, myös niille unelmille.


Kauppakeskus Ratinaan avattiin tänä viikonloppuna Keittömaailman uudenlainen elämyksellisyyteen ja digitaalisuuteen perustuva keittiömyymälä. Uuden myymäläkonseptin perusideana on tuoda kaikki Keittiömaailman herkut asiakkaan ulottuville joko fyysisesti tai digitaalisesti. Sijainnin kauppakeskuksen sisustussiivessä toivotaan tavoittavan yhtä lailla sekä haaveilijat, että keittiöostoksilla vakavasti liikkuvat. Myymälän ulkopuolella seistessäni konsepti jää kuitenkin minulle hieman etäiseksi eikä imaise suorilta käsin mukaansa: kaikki näyttää siltä, kuin keittiömyymälässä ajatteleekin näyttävän ainoana poikkeuksena se, että ensimmäisenä vastassa ei ole mallikeittiö vaan seinälle sijoitetut keittiön ovet. Rohkeammalla tilankäytöllä ja inspiroivammalla esillepanolla vältettäisiin se, että konseptia ei tarvitse niin paljon selittää. Uskoisin tällöin myös niiden haaveilijoiden löytävän varmemmin perille.

Myymälän sisäänkäyntiä hallitsee suuret kollaasit, jotka on rakennettu olemassa olevista kaapistojen väreistä. Jokaisen kollaasin takana on tarina, joka avaa syvemmin sävymaailmaa. Kun oma suosikki on löytynyt, voi ryhtyä tositoimiin. Seinustaa vastapäätä on Design studioksi nimetty alue, jossa pääsee rakentelemaan omia moodboardeja suuren tammitason ääreen. Tämä on oikeasti aika koukuttavaa puuhaa: tutkailla itsekseen kaikessa rauhassa mitkä materiaalit ja värit sopivat yhteen. Tarjolla on myös valmiita vaihtoehtoja ja keittiösuunnittelijan voi huikata tarvittaessa apuun.

Kun oma tyyli on löytynyt voi siirtyä Techlab-nimiselle alueelle, josta löytyy kaikki tämän hetkiset kaappi- ja laatikkouutuudet. Nämä on myös selkeästi merkitty, mistä todella iso plussa. Vetimettömien kaappien kanssa on välillä todella hukassa, miten ne aukeavat: koputtamalla, vetämällä, työntämällä vai painamalla. Myymälään on myös sijoitettu kosketusnäyttöjä, joissa voi selailla kodinkoneita kolmessa eri hintaluokassa (kodinkoneet kannattaa valita aina ennen keittiösuunnitelmaa) sekä katsoa, miten mallikeittiöiden hintaan vaikuttaa tasojen ja ovien vaihto. Tämä antaa oikeasti konkreettista osviittaa siitä, mitä oma uusi keittiö tulisi kustantamaan. Kosketusnäyttöjen lisäksi myymälässä voi tehdä VR-laseilla virtuaalikierroksen mallikeittiöihin. Lasit saa myös mukaansa maksuttoman keittiösuunnittelun yhteydessä, jolloin omaa keittiötä voi tarkastella virtuaalisesti myös kotona.

Suhteellisen uuden keittiön tyytyväisenä omistajana täydellinen keittiöremontti on omista suunnitelmista valovuosien päässä. Vaikka tyyli olisikin edelleen mieluinen, tarpeet kuitenkin muuttuvat. Minua kiehtoo kovasti ajatus, miten parannella olemassa olevaa keittiötä: vaikka aamiaiskaapin sijoittaminen vanhoihin runkoihin olisikin mahdotonta, voisiko kaapistoon esimerkiksi sijoittaa paremmat astiat kierrätysjätteelle, lisätä laatikostoihin selkeämmät tilanjakajat ja lokerikot tai asentaa välihylly, reikälevy tai ritilöitä, joihin sijoittaa tavaroita selkeämmin käden ulottuville uusista vetimistä tai tasoista puhumattakaan. Näihin kysymyksiin ja muuttuviin tarpeisiin olen myös kokonaisvaltaisesti parempaan asiakaskokemukseen perustuvassa keittiömyymälässä aina saanut vastauksen. Lämmin kiitos tästä Keittiömaailmalle! Silloin kun haaveet jossain tulevaisuudessa taas konkretisoituvat uudeksi keittiöksi, sillä on merkitystä, olenko saanut ostettua keittiömyymälästä uuden lusikkalaatikon vanhaan keittiööni vai onko minut ohjattu olkia kohauttaen kääntymään rautakaupan puoleen.

KATSO MYÖS: TOIMIVAN KEITTIÖN SUUNNITTELU

Follow:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.