MITÄ LAHJAKSI? – JOULULAHJAVINKIT PERHEELLE JA LÄHEISILLE

Lähes jokainen ihminen, jonka kanssa tänään keskustelin, kauhisteli sitä, että kohta on jo joulu ja kaikki lahjat ostamatta. Yksi tuskaili, ettei ehdi millään juosta kaupoissa, kun pitäisi ehtiä tehdä sitä sun tätä. Toinen vitsaili, että voisi ostaa saman lahjan kaikille; lahjakortin tavarataloon.

Tiedustelin jonkin aikaa sitten kummilasteni äidiltä, mitä lapset toivoivat lahjaksi. Listasta löytyi Ryhmä Hauta ja Barbeja ja joku lelu, josta en ollut ikinä kuullutkaan. Viikonloppuna automarketin leluosastolla hikoillessani päädyin jättämään kaikki lelut lopulta hyllyyn ja päätin antaa koko perheelle jotain yhteistä: jotain, johon he kaikki voivat osallistua ikään katsomatta. Tuolloin kaiken sen kalliin muovikrääsän keskellä tämä ajatus tuntui erittäin hyvältä. Ja tuntuu itse asiassa edelleen. Tästä sain myös idean adventtikalenterin viimeiseen luukkuun..

Katsoin jokunen vuosi sitten erään pienen ihmisen, jonka mielessä oli tasan tarkkaan yksi ainoa lahja, joululahjojen avaamisrumbaa. Ennen kuin toivottu lelu paljastui pakettikasasta, lensi kaikki muut jo avatut lahjat yksi kerrallaan nurkkaan. Jo tuolloin mietin riittäisikö jouluna, että perheen pienimmät saisivat juuri sen kaikista toivotuimman lelun ja loput lahjat olisivat muuten vaan hyödyllisiä ja tarpeellisia?

Kaikista hankalinta on mielestäni ostaa lahja puolisolle tai omille vanhimmilleen. Mitä antaa ihmisille, joilla on jo kaikkea tarpeellista? Jutussa Vinkkejä lahjaostoksille olen kertonut meidän perheen joka vuotuisesta lahjaperinteen, jonka toteutamme jälleen tänä jouluna (suosittelen).

Alla listattuna parhaat vinkkini viime hetken lahjapulmiin tai sellaisille ihmisille, jotka haluavat turhan tavaran sijaan antaa lahjaksi jotain henkilökohtaisempaa.

1. Lahjaksi lastenhoito- tai siivousapua

Lastenhoito- ja siivousapua arvostavat kaikki pienten lasten vanhemmat. Siivousapu on varmasti tervetullutta myös omille vanhemmille tai vaikkapa jalkaleikkauksesta toipuvalle ystävälle. Hauska idea on askarrella konkreettinen kortti, johon voi vaikka ruksata, mitä lahja pitää sisällään: vapaa elokuvailta tai illallinen pienten lasten vanhemmille, siivouskorttiin ikkunan pesu ja nurmikon leikkaus.

2. Lahjaksi resepti (ja siihen tarvittavat aineet)

Brownieainekset purkissa tai oma luottoresepti kera kokkausavun: varma lahjaidea, joka ilahduttaa ketä tahansa. Ja mikä parasta:syötävät joululahjat eivät varmasti jää kenenkään kaappeihin keräämään pölyä ja kokkausapua tarjotessa pääsee itsekin osingoille.

3. Anna elämys

Onko puolisosi aina haaveillut moottoripyöräajelusta tai laskuvarjohyppykurssista: anna lahjakortti (tai kartoita ystäväpiirisi, joku varmasti omistaa moottoripyörän) ja toteuta toisen pitkäaikainen unelma.

4. Lahjoitus

Tee hyvää ja anna lahjarahat hyväntekeväisyyteen. Varsinkin yritykset voisivat asiakaslahjojen ja joulukorttien sijaan antaa omissa nimissään lahjoituksen valitsemalleen kohteelle ja ilmoittaa toiminnastaan kaikille sidosryhmilleen. Varmasti teko, jota arvostetaan enemmän kuin joka vuotuista suklaakonvehtia tai geneeristä korttia. Tänä vuonna olemme tehneet lahjoituksen Kevyelle ja Venner-ruokakassikeräykseen.

5. Anna aikaasi

Viimeisimpänä ja kenties kaikista tärkeimpänä: anna lahjaksi aikaa. Meillä on ystävieni kesken tapana pitää keittiöpsykologin istuntoja. Kaapissa tätä varten on aina pullo Plan B:tä tai Sadepäivän ilo -nimistä teetä ja vastaanotolle voi saapua, kun siltä tuntuu. Voit myös antaa aikaasi kävelylenkkien tai yhteisen harrastuksen muodossa. Tai miksette opettelisi yhdessä jotain uutta taitoa: kauniita kakkuja tekevä voi antaa kakunkoristeluopetusta ja valokuvausta harrastava voi antaa parhaat vinkkinsä luomuksen ikuistamiseen.

Katso myös helpot ohjeet itse tehtyihin lahjoihin:

Joulukakku ja koristeluohjeet
Juuston paras ystävä – Jouluinen tomaattihillo-resepti
Edullinen joulukka kauniissa purkissa
Resepti: joulun paras glögi
Perinneresepti – Maukas ja mehevä rommikakku
Helppo ja hyvä saaristolaisleipä

P.S. Jos nyt kuitenkin päätät ostaa jotain, kuvassa vinkki yksinkertaisiin joulupaketteihin: tarvitset vain voimapaeria, juuttinarua ja vihreitä oksia.

P.P.S. Torstaina tulossa ohjeet blogin kolmeen kautta-aikain suosituimpaan itse tehtyyn lahjaan.

Follow:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.