KODIN KUNTOKUURI – NÄIN KARISTAT TURHAT KILOT

Käsi ylös, kuinka moni lupaa aloittavansa jotain uutta vuoden vaihteessa? Tai maanantaina? Esimerkiksi kuntokuurin aloittaminen torstaina on ihan tuhoon tuomittu ajatus. Itse ainakin sorrun joka kerta siihen, että pistän ihan kunnolla ranttaliksi hetki ennen dieettiä. Ahdan itseeni pussitolkulla sipsejä ja kittaan päälle punaviiniä, koska ensi viikon alussa alkaa uusi elämä, joka on täynnä kieltoja ja rajoituksia. Seuraavalla viikolla huomaan kaapin pohjalle jääneen suklaalevyn, joka on pakko syödä pois ennen terveellisempiä elämäntapoja (voihan sen dieetin aloittamista siirtää seuraavankin viikon alkuun). 

Myönnän, vaikka jollain perverssillä tavalla kutkuttaisikin tehdä insta-tarinoita, joissa herään joka aamu kello viisi meditoimaan ja lukemaan jotain kehittävää kirjallisuutta, olen siihen aivan liian mukavuudenhaluinen (ja väsynyt). Silti en voi olla ihailematta ihmisiä, jotka tähän pystyvät (heillä ei tosin taida olla lapsia?). 

Vaikka vuosi on vaihtunut, toistaa samat tutut kuviot itseään. Olen ihan yhtä selkärangaton pysymään päätöksissä, kuin aikaisempinakin vuosina, ja toisaalta en edes koe huonoa omaatuntoa niistä kaikista nautituista sipseistä (oi ihana oma aika lapsen nukahtamisen ja oman yöllisen kooman välissä). 

Vuoden vaihtumisen huomaa lähinnä siitä, että lehdet täyttyvät taas mitä erilaisimmista laihdutusvinkeistä (nämä jutut jäävät itseltäni poikkeuksetta lukematta). Yksi juttu on kuitenkin jäänyt lähtemättömästi mieleen. Jo edesmenneessä Divaani-lehdessä oli artikkeli, jossa kerrottiin, kuinka karistaa kodin kiloja. 

TAVARANVARTIJAT

Tavaranvartijat perustuu pistejärjestelmään. Pistejärjestelmä sopii vaihtelunhaluisille: luopumalla yhdestä tavarasta voi ostaa toisen. Kuukauden aikana saa käyttää tietyn määrän pisteitä. Pisteitä menee vain vähän käytön myötä nopeasti katoavasta tavarasta, kuten servieteistä tai kynttilöistä. Kohtuullisesti pisteitä kuluu tärkeistä huonekaluhankinnoista ja eniten pisteitä taas kuluttaa kaikki heräteostokset, joilla on taipumusta jäädä lojumaan pöydille tai kaapin perälle.

Tavaranvartijat sopii erityisesti kaikille heräteostoksia tekeville ja järjestystä kaipaaville, joilla on vaikeuksia hallita arjen tavarakaaosta.

5:2-MENETELMÄ

Tämä kaaoksenhallintamenetelmä koostuu jaksoista, joissa paastotaan ja sitten eletään täysin normaalisti. Paaston aikana pelkkä tavarasta pidättäytyminen ei riitä, vaan tuona aikana myös vanhoista tavaroista olisi tarkoitus päästä eroon kuskaamalla kaiken tarpeettoman kierrätykseen ja kirpputoreille. Kokeile esimerkiksi viisi viikkoa paastoa ja kaksi viikkoa tavallista elämää. Jos tavara ei syystä tai toisesta vähenny tiukenna sekä paasto, että shoppailujaksoja. Pitkällä aikavälillä tuloksia syntyy varmasti. 

Kaaoksenhallintamenetelmä sopii erityisesti heille, joiden koti on suhteellisen hyvässä järjestyksessä. Paastojaksojen aikana on hyvä järjestää ja pohtia rauhassa tulevia hankintoja. Jonkin ajan kuluttua huomaat, että koti on järjestynyt vähän kuin itsekseen ja kaikki turhat heräteostokset ovat jääneet hankkimatta.

KARTTAMINEN JA VHH (VÄHÄHUONEKALUINEN HUONEISTO)

Karttajat karttavat turhan tavaran ostamista. Ideana on välttää kokonaan erityisen nopeita, hetkellistä nautintoa antavia heräteostoksia ja panostaa laadukkaisiin, kestäviin ja pitkään iloa tuottaviin hankintoihin. Karttamisen alkuun pääsee poistamalla muutaman säilytyskalusteen: kun tavaroille ei ole tilaa, myös hamstraaminen vähenee. Moni huomaa alkuvaikeuksien jälkeen, että karttaminen on yllättävän helppoa ja osa jääkin menetelmään suorastaan koukkuun: arki on helpompaa, kun ei ole liikaa tavaraa. 

Liiallisuuksiin ei kuitenkaan pidä mennä: tarkoitus on karttaa vain turhaa tavaraa eikä koko elämää. Tavaran intohimoisen keräämisen sijaan keskittymisen voi kääntää esimerkiksi erilaisista elämyksistä, kuten elokuvista, musiikista tai matkustelusta nauttimiseen.

PALEO-LIFESTYLE

Tämä elämäntapa perustuu esi-isiemme elämäntapaan: materiaalit ovat luonnonmukaisia ja mahdollisimman lähellä tuotettua. Huonekalut ovat puuta ja tekstiilit villaa ja pellavaa. Myös kaikki pintamateriaalit ovat mahdollisimman ekologisia. Pitkälle prosessoituja ja tehotuotettuja tuotteita vähentämällä myös kaikenlainen krääsä jää kuin huomaamatta vähemmälle. Paleo-kuurin voi aloittaa, vaikka kodista löytyisikin muunlaisia tavaroita ja huonekaluja. Huomio kiinnitetäänkin mahdollisiin uusiin hankintoihin, joiden tulee tukea uutta elämäntapaa. 

Tämä menetelmä sopiikin erityisesti eettistä ja ekologista elämäntapaa arvostavalle ja täydellistä elämänmuutosta etsivälle.

MILANOLAINEN DIEETTI

Dieetin tarkoituksena on nauttia hyvästä elämästä ja kaikesta kauniista. Perusajatuksena on ostaa vähän, mutta laadukasta. Menetelmä on saanut nimensä Milanon kansainvälisten huonekalumessujen Salone del Mobile mukaan. Italialainen design on maailmankuulua, mutta yhtä hyvin voi nauttia vaikkapa suomalaisesta tai tanskalaisesta designista. Dieetin aikana voi periaatteessa ostaa mitä tahansa, mihin on varaa. 

Tämä dieetti sopii kuitenkin vain hyvin säästäväiselle tai kohtuullisen hyvin tienaavalle, joka uskoo hyvään designiin ja haluaa satsata siihen.

AIHEESTA LISÄÄ: KUINKA SAADA KOTI PYSYMÄÄN SIISTINÄ

Follow:

8 Comments

 1. Anonymous
  10 tammikuun, 2018 / 12:59 pm

  Hei! Yritin tutkailla teidän mikrosementtilattian sävyä, nyt kun itsellä vaihtui toimittaja lattian suhteen. Huomasin että joissain postauksissa puhutaan Plata-sävystä ja toisessa Titaniosta. Onko teillä kaksi eri sävyä, siis saunassa Plata ja olohuoneessa Titanio? SBL:llä näyttää olevan sivuillaan tuo Plata ja Topcimentillä (jonka tuotteita tekijämme käyttää) ulkomaisilla sivuillaan löytyy tuo Titanio. Kiitos jo etukäteen, jos ennätät vastata! Suvi

  • 11 tammikuun, 2018 / 6:58 am

   Hei, päärakennuksessa meillä tosiaan on Designbetonin Titanio ja saunarakennuksessa SBL:n sävy Plata 🙂

 2. Anonymous
  14 tammikuun, 2018 / 9:56 am

  Hyvä viesti, kiinnostava blogi ja upeita sisustusratkaisuja.

  Marja
  banaaninkuorella.wordpress.com (järjestelmä herjaa kirjautumistunnuksiani)

  • 7 maaliskuun, 2018 / 9:48 am

   Lämmin kiitos Marja <3

 3. 15 tammikuun, 2018 / 1:48 pm

  Hauska ja ajankohtainen aihe! 😀 en tiedä mikä noista dieteistä on itsellä parhaillaan päällä, mutta sekä kirppispöytä, että nettikirppikset ovat saaneet tuta tämän karsimisinnostukseni, joka taas joulun jälkeen iski oikein olan takaa..Ehkä se on tuo VHH 😀

  • 7 maaliskuun, 2018 / 9:49 am

   Minäkin olen pitkin alkuvuotta kerännyt kaapeista erinäistä tavaraa kirppispinoihin! Nyt pitäisi vielä saada into niiden myymiseen 😀

 4. 17 tammikuun, 2018 / 1:58 pm

  Hahaa tää oli hauska! 😀 Vaikka löydän itsessäni paleoarvoja ja milanolaishenkistä kituuttamista, taidan pohjimmiltani olla karttaja.

  • 7 maaliskuun, 2018 / 9:53 am

   Hah! Ihanaa itsetutkiskelua 😀 Karttajaksi pohjimmiltani iloittaudun minäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.