KUINKA SAADA TAVALLISEEN VAALEAAN KOTIIN VÄRIÄ JA LÄMPÖÄ

Väriä valkoiseen kotiin

Sain Instagramiin lukijalta kysymyksen, millä keinoin voisi saada lämpöä ja/tai väriä kovin vaaleaan kotiin ja sisustukseen (lämmin kiitos kysymyksestä: sait minun blogijumini avautumaan).

Valkoinen on hyvä pohja monenlaiselle sisustustyylille. Valkoisesta taustasta esineet ja tekstiilit nousevat  kauniisti esiin. “Paperin valkoinen” tai omasta mielestäni vielä monta astetta karseampi “maalarinvalkoinen” koti näyttää helposti kylmältä ja kolkolta ilman yleisilmettä pehmentäviä elementtejä. Kokovalkoinen koti on kuitenkin todellisuutta monelle suomalaiselle, varsinkin, jos asuu ihan perus kerros- tai rivitalo- (vuokra)-asunnossa.

1. Valkoisen sävyjä on kymmeniä!

Yhdistele lämpimiä ja viileitä vivahteita, niin kokonaisuudesta tulee todella paljon pehmeämpi, harmonisempi ja eläväisempi. Mikset kokeilisi sen iänikuisen paperin valkoisen sijaan sävytettyä valkoista kuten F487 (Höyhen)?

KATSO MYÖS: KUINKA VALITA OIKEA SEINIEN SÄVY

2. Lisää kotiin runsaasti vihreää!

Viherkasveilla on helppo pehmentää kodin ilmettä. Viherkasveilla on helppo tuoda väriä ja raikkautta vaaleaan kotiin. Kasvit tuovat paitsi silmäniloa ne antavat myös energiaa. Tutkimusten mukaan viherkasvit voivat parhaimmillaan lievittää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä samalla tavalla kuin luonnossa liikkuminen. Lisäksi joidenkin viherkasvien uskotaan puhdistavan huoneilmaa.

Helppohoitoisia viherkasveja ovat esimerkiksi rahapuu, mehikasvit, erilaiset vehkat ja kaktukset. Mikäli taloudessa vipeltää lemmikkejä tai pieniä lapsia (nimimerkki “kokemuksen syvällä rintaäänellä”) voi olla hyvä idea nostaa kasvit roikkumaan amppeleihin. Kasvit myös kannattaa ryhmitellä erikokoisiksi rykelmiksi eikä sirotella yksittäin pitkin asuntoa.

3. Suosi aitoja materiaaleja

Valitse aina mahdollisimman luonnonmukaisia materiaaleja, kuten luomupuuvillaa, -pellavaa, – hamppua tai -bambua sekä puuta (kotimainen puu on aina varma valinta. (Suomalaiset metsät ovat valtaosin vastuullisuus sertifioitua. Mitä kauempaa puu on tuotettu, sitä vaikeampi sen alkuperää on jäljittää.)

Omia suosikkejani ovat neutraalit ja maanläheiset sävyt, mutta välillä, kun kaipaan enemmän väriä elämääni, vaihdan nojatuoliin keltaisen irtopäällisen ja lisään sohvalle muutaman monivärisen tyynyn (kukkakuosit ovat ihan parhaita). Huoneen ilme muuttuu näin yksinkertaisilla toimenpiteillä todella radikaalisti.

Räsymatot, patchwork- tai itämaiset matot tuovat taatusti väriä ja lämpöä kokovalkoiseen sisustukseen. Jos nämä eivät tunnu luontevilta vastaava efekti tulee myös neutraalin sävyisillä juutti-, sisal- tai villamatoilla. Nämä sopivat erinomaisesti lapsi- ja eläintalouteen (sama nimimerkki kuin yllä).

AIHEESTA LISÄÄ: TIEDÄ, MISTÄ TAVARASI ON KOTOISIN

4. Lisää sisustukseen jotain aidosti vanhaa

Jos kaipaa kotiin lisää lämpöä, suosittelen aina yhdistelemään moderniin kotiin jotain aidosti vanhoja elementtejä, jotka rikkovat katalogimaisuuden (en itse niin välitä sisustuksesta, joka näyttää siltä, että se on hankittu kerralla samasta huonekalukaupasta). Lisäksi, jos koko koti on ahdettu täyteen pelkkää Ikeaa tai design-klassikoita, ei mielestäni oikein mikään nouse esiin. Uutta ja vanhaa yhdistelemällä kotiin saa mielestäni lämminhenkistä sielukkuutta, kontrastia ja hienoja yksityiskohtia (samoin myös toisinpäin: vanhalla tavaralla sisustetussa kodissa jokin moderni valaisin tai huonekalu tuo mielestäni mukavasti särmää ja rikkoo hyvällä tavalla harmonian).

LUE MYÖS: ASIOITA, JOTKA TEKEVÄT KODIN

Tähän loppuun olin jo monta kertaa kirjoittamassa jotain disclaimeria, mutta peruin aikeeni aina viime hetkellä (ehkä sen verran kuitenkin, että sisustaminen on asia, jota ei kannata ottaa kovin vakavasti). 

Toivottavasti sait yllä olevista vinkeistä jotain ideoita omaan kotiisi?

AIHEESTA LISÄÄ: TÄRKEINTÄ ON, ETTÄ VIIHTYY 

Follow:

2 Comments

 1. Mari
  8 tammikuun, 2021 / 1:42 am

  Tämä oli ihana postaus! Koko blogisi on ihana, ja tyylisi samoin! Ai että tykkään, ellei tullut selväksi 🙂 Kirjoitat kauniisti, oivaltavasti ja kuitenkin hyvin mutkattomasti. Sisustus on teillä juuri senmoista, minkälaista itselleni havittelen. Otan vinkit käyttöön.

  • marja
   Kirjoittaja
   8 tammikuun, 2021 / 4:58 pm

   Voi miten hyvä mieli kommentistasi tulikaan! Lämmin kiitos ❤️ Näitä juttuja tehdessä suurin kiitos on se, että siellä ruudun takana on joku joka saa niistä ideoita ja inspiraatiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.