KAUNEIMMAT SÄVYT TULEVAT LUONNOSTA

Kaupallinen yhteistyö: Virtasen Maalitehdas

seinän värin valitseminen

Tilaan sopivan seinän värin valitseminen alkaa pohtimalla, millaisen tunnelman haluat huoneeseen – tarvitsetko lisää energiaa ja inspiraatiota vai haluatko rauhoittua pitkän päivän jälkeen. Seinävärin valintaa ohjaa aina omat tarpeet ja mieltymykset 

Kun toivottu tunnelma on selvillä, on helpompi miettiä sopivaa seinän väriä. On olemassa muutamia yleisiä sääntöjä, jotka helpottavat oikean värin valitsemista. 

Sanotaan, että suomalaiset eivät ole kovin rohkeita sisustajia. Valitsemme seinän väriksi valkoista, beigeä tai harmaata. Sellaisia tuttuja ja turvallisia maanläheisiä sävyjä. 

Uskaltaisin silti väittää, että ne ihmiset, jotka nämä värit ovat tietoisesti ympärilleen valinneet, ovat valinneet ne sen takia, että ne tuntuvat hyviltä ja omilta.

Väreillä on yllättävän suuri merkitys elämässämme, tiedostamme tätä asiaa tai sitten emme. 

Värit saattavat kertoa, mitä arvostamme, missä tunnemme olomme hyväksi ja mitä toivoisimme elämäämme lisää. 

OMAAN KOTIIN SOPIVAN SEINÄN VÄRIN VALITSEMINEN

Oman kodin väripalettiin kannattaa valita neutraali pohjaväri (kuten valkoinen, harmaa, musta, ruskea tai beige). Tosin jokainen hiemankin sisustukseen ja maalisävyihin paneutunut tietää, kuinka vaikeaa on löytää juuri se oikea harmaan tai beigen sävy.

Yksi sisustussalaisuuksistani on, että lämpimillä harmailla ei voi oikeastaan koskaan mennä pieleen. Ne toimivat hyvin yhteen eri puulajien sekä valkoisen kanssa. 

Virtasen Maalitehdas on tehnyt valinnan helpoksi kehittämällä Saariston värit -värikartan, jonka sävyt on nimensä mukaisesti otettu suoraan merellisestä luonnosta.

Itselleni yksi tärkeimmistä valintakriteereistä, miksi päädyimme maalaamaan koko yläkerran Virtasen maaleilla oli, että ne ovat ekologisia, kestäviä, muovittomia ja hengittäviä. 

Lisäksi pellavapohjainen, silkinhimmeä sisustusmaali on yhtään liioittelematta paras maali, jota olen ikinä seinälle sutinut (ja maaleja on tullut testailtua todellakin kaukalo kaupalla). Lopputuloksena on täydellisen mattamainen maalipinta, joka näyttää arvokkaalta ja ajattomalta (ja joka vielä kaiken lisäksi tuoksuu mielestäni ihan älyttömän hyvälle).

VAALEAT SÄVYT AVARTAVAT 

Luonnonläheiset sävyt luovat tilaan rauhallisen ja hillityn tunnelman. Takuuvarma valinta on valita väristä keskitumma tai vaaleampi sävy. Murretut sävyt toimivat myös hyvänä taustana niin sanotuille puhtaammille sävyille, joita voi tuoda tilaan esimerkiksi sisustusesineiden tai tekstiilien muodossa. 

Yksi sisustussalaisuuksistani on, että lämpimillä harmailla ei voi oikeastaan koskaan mennä pieleen. Ne toimivat hyvin yhteen eri puulajien sekä valkoisen kanssa. 

Oma suosikkini lämpimän sävyisistä harmaista on on Virtasen maalien uudesta Saariston Värit -värikartasta löytyvä hienostunut Lielax (NCS S 2002-Y), joka löytyy makuuhuoneen seinistä.

Seinän värin valitseminen

VOIMAKKAAT SÄVYT LUOVAT TUNNELMAA JA TUOVAT ENERGIAA 

Tummemmat värivalinnat korostavat ja luovat tunnelmaa. Näkisin lämpimän ruskean Klovharun (NCS S 6005-Y20R) toimivan täydellisesti esimerkiksi tv-huoneessa. 

Voimakkaat ja värikylläiset sävyt tuovat energiaa ja sopivat useasti tiloihin, joissa ei ole tarkoitus viettää aikaa rauhoittuen. Suklaanruskea Nåtaholm (NCS S 7020-Y30R) toimisi kauniisti esimerkiksi eteisessä. 

Värit vaikuttavat tunteisiimme, tekemisiimme ja jopa päätöksiimme. 

Värien käyttö on lisääntymässä sisustuksessa. Pitkään suosiossa olleen greigen rinnalle on hiljalleen hiipimässä keltaisen sävyt.

Värit heijastelevat myös maailman tilannetta. Ei liene sattumaa, että Pantonen 2021 vuoden värit ovat harmaa ja keltainen. Nämä kaksi väriä luovat inspiroivan yhdistelmän, jossa näkyy aikaan sopivasti syvällisiä tunteita ja mietteliäisyyttä sekä optimistisia toiveita aurinkoisemmista päivistä. 

Pantonen kirkkaankeltaista sävyä murretumpi vaihtoehto, kaunis hiekan sävyinen Saariston Värit -värikartan Sandö (NCS S 1005-Y20R) inspiroi maalaamaan uudestaan koko työhuoneen. 

Kaikki Virtasen maalit ovat saatavilla Värisilmä-liikkeistä, valikoiduista rautakaupoista ja maaliliikkeistä kautta maan. Maalit voidaan sävyttää kaikkien yleisimpien sisämaalivärikarttojen mukaisesti.

PIENEN HUONEEN MAALAA VALMIIKSI PUOLESSA PÄIVÄSSÄ

Tein jokunen vuosi sitten jutun, johon haastattelin värisuunnittelijaa. Kun kysyin, löytyykö suunnittelijalta kotoaan valkoisia seiniä, hän naurahti ja sanoi, että ei. 

Samaan hengenvetoon hän kertoi, että saattaa maalata jonkun seinän pätkän uusiksi ihan vain viikkosiivouksen yhteydessä. 

Tämä puolihuolimattomasti lausuttu toteamus mullisti ajatukseni maalaamisesta täysin.

Jostain kumman syystä olen aina ajatellut, että värin valitseminen ja maalausprojektiin ryhtyminen on jotenkin äärimmäisen työläs prosessi ja lopputuloksesta pitää olla etukäteen jokseenkin varma, ennen kuin puuhaan kannattaa millään tavalla ryhtyä.

Tilan tunnelmaa on helppo muuttaa vaihtamalla seinän sävyä, mutta oikean värin valitseminen saattaa sitä vastoin olla yllättävän haasteellista jopa ammattilaiselle. 

Minulla on maalausprojektia suunnitellessani usein visio, jostain ihan muusta. Haaveilen syvän sinisistä, tummanvihreistä tai kaakaon ruskeista seinistä, mutta päädyn aina lopulta neutraaleihin sävyihin. 

Väreihin, jotka tekevät oman oloni levolliseksi ja ovat sopusoinnussa itseni ja ympäristön kanssa.

Silti teen maalisävyä valitessa joka kerta saman virheen. Sävy vaikuttaa pienessä värikartassa tummemmalta, mitä se on. Siksi päädyn lähestulkoon aina valitsemaan astetta liian valjun sävyn, vaikka huomattavasti parempi lopputulos syntyisi, kun valitsi ihan rohkeasti pari astetta tummemman.

Seinän värin valitseminen: 8 käytännön vinkkiä

SEINÄN VÄRIN VALITSEMINEN: 8 KÄYTÄNNÖN VINKKIÄ 

 1. Luota omaan makuusi! 
 2. Seinäväriä valittaessa kannattaa tarkastella, mitä muita sävyjä sisustuksessa on.
 3. Vaaleat sävyt lisäävät valoisuutta ja avartavat tilaa.
 4. Voimakkaat ja värikylläiset sävyt luovat tunnelmaa ja tuovat energiaa. 
 5. Ruskean ja beigen sävyt tuovat kodikkuutta ja maanläheisyyttä. 
 6. Jos haluat tilan hieman pienemmän oloiseksi, valitse lämmin sävy. 
 7. Jos taas haluat pieneen tilaan lisää tilan tuntua, valitse viileämpi sävy.
 8. Maalivalintaa tehdessä tarkista, että käyttämäsi maalit ovat ekologisia, kestäviä, muovittomia ja hengittäviä.

LUE MYÖS: NÄIN LUOT HARMONISEN SISUSTUKSEN

Follow:

6 Comments

 1. 19 tammikuun, 2021 / 8:34 pm

  Upeat sävyt valitsitte 😍😍

  • marja
   Kirjoittaja
   25 tammikuun, 2021 / 8:03 pm

   Kiitos! Ollaan myös itse kovin tyytyväisiä. Jo pienikin määrä väriä tekee tilalle ihmeitä!

 2. Sanna
  19 tammikuun, 2021 / 9:49 pm

  Onko väliä, mitä laittaa pohjamaaliksi tämän alle?

  • marja
   Kirjoittaja
   25 tammikuun, 2021 / 8:08 pm

   Virtasen Sisustusmaali ei vaadi erillistä pohjamaalia. Maalataan 1-3 kertaan riippuen maalattavan pinnan imukyvystä sekä väristä.

 3. Maisa
  20 tammikuun, 2021 / 11:13 am

  Kauniit sävyt!
  Silmäni kiinnittyivät myös lattiaan. Mikä lattia teillä on? Lattianvaihto täällä haaveissa ☺️

  • marja
   Kirjoittaja
   25 tammikuun, 2021 / 8:02 pm

   Lattia on Timberwisen harjattu ja öljyvahattu tammi, white cream

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *