NÄIN LUOT HARMONISEN SISUSTUKSEN

Koti on elämistä varten: harmoninen sisustus syntyy siten, että luot tilan, jossa viihdyt ja joka tukee mahdollisimman hyvin sinun tarpeitasi hyvään ja tasapainoiseen elämään.

MISSÄ SINÄ VIIHDYT JA MITÄ HALUAT KODISSASI TEHDÄ?

Sisustuksen suunnittelu lähtee aina siitä, että miettii, mistä itse pitää. 

Muistele esimerkiksi tilaa, jossa olet viihtynyt ja voinut erityisen hyvin. Miltä siellä näyttää, tuoksuu ja kuulostaa?  

Omaa silmääni miellyttää se, että koti näyttää ensi silmäyksellä tasapainoiselta. Sellaiselta, jossa kaikella tuntuu olevan jokin tarkoitus ja oma paikkansa. Voin hyvin valoisassa, raikkaassa ja lämminhenkisessä kodissa, jonka mittasuhteet tuntuvat sopivilta. Tämä on oma reseptini siihen, kuinka luoda harmoninen sisustus.

Uskon, että vähempi tavaramäärä tekee omasta elämästäni hieman hallittavampaa ja yksinkertaisempaa. Minun voi olla vaikeaa rentoutua, jos koko ajan stressaan siitä, että koti on täynnä romukasoja, tavarat ovat väärissä paikoissa ja silmien edessä on jatkuvasti kotitöitä, jotka odottavat tekemistä. 

Kun kaaos ei vaivaa, voin keskittyä muihin asioihin, jotka tuovat itselleni onnea. 

Koti on elämistä varten: harmoninen sisustus syntyy siten, että luot tilan, jossa viihdyt ja joka tukee mahdollisimman hyvin sinun tarpeitasi hyvään ja tasapainoiseen elämään.

Toinen askel on pohtia, miten kodissa eletään. Mitä käytännön tarpeita omaan asumiseen liittyy ja mitä haluat siellä tehdä?

Ekstrovertit todennäköisesti viihtyvät yhtenäisissä, avarissa tiloissa ja introvertit kaipaavat tilaa, jonne vetäytyä suljettujen ovien taakse akkuja latailemaan.

Jos tykkäät kutsua kotiisi vieraita tai katsella yhdessä elokuvia, kannattaa satsata suureen sohvaan.

Jos mieluummin vetäydyt kirja kädessä omiin oloihisi, voi mukava nojatuoli olla parempi investointi (toki jos tarvetta, tilaa ja rahaa on ruhtinaasti, miksikäs ei hankkisi molempia). 

Tärkeää kuitenkin on, että koti palvelee juuri sinun ja perheesi tarpeita mahdollisimman hyvin.

On ihan ok, jos haluaa, että koti näyttää tyylikkäältä. Tämän aikakauden uhka ja mahdollisuus on se, että inspiraatiota on tarjolla joka puolella. Vaarana tässä on, että kotiaan alkaa sisustaa muille. Mallia voi ottaa muiden ideoista, mutta muistaa samalla, mikä on itselle tärkeää: mitkä asiat saavat sinut onnelliseksi ja mitä teet ja miten rentoudut kotonasi kun kukaan ei ole näkemässä?

Harmoninen sisustus on harvoin tyylipuhdas esimerkki vallitsevista trendeistä vaan yhdistelmä vanhaa ja uutta. Kerroksellisuudessa piilee pieni sisustusihme: kodikas muuttuu vieläkin kodikkaammaksi. 

Tärkeimpiä ovat yleensä ne esineet, jotka muuttavat mukana kodista toiseen ja joilla on jokin tarina kerrottavana.

AIHEESTA LISÄÄ: VÄHEMMÄN TAVARAA – VINKKEJÄ KODIN JÄRJESTÄMISEEN

SISUSTA OMAN MAKUSI, ÄLÄ MUIDEN MIELIPITEIDEN MUKAAN

Kauneus on aina katsojan silmässä, siis makuasia. Sisustuksen ei tarvitse edustaa jotain tiettyä tyylisuuntaa ollakseen harmoninen.

Sanotaan, että suomalaiset eivät ole kovin rohkeita sisustajia. Valitsemme seinän väriksi valkoista, beigeä tai harmaata. Sellaisia tuttuja ja turvallisia maanläheisiä sävyjä. Uskaltaisin silti väittää, että ne ihmiset, jotka nämä värit ovat tietoisesti ympärilleen valinneet, ovat valinneet ne sen takia, että ne tuntuvat hyviltä ja omilta.

Itse voin hyvin maanläheisessä ja neutraalissa tilassa. Voimakkaat värit ja runsaat materiaalit vaativat minulta huomioita ja vievät energiaa. Tunnen myös useita ihmisiä, joilla on täysin päinvastoin. He saavat energiaa runsaasta taustasta ja kirkkaista väreistä. 

Toivottavasti seuraava lause laskee rauhan vastakkainasettelun ylle: kumpikaan ei ole oikein tai väärin, parempi tai huonompi. Kyse on meidän jokaisen persoonallisuustyypistä, joka on pitkälti synnynnäinen.

Mallia voi ottaa muiden ideoista, mutta muistaa samalla, mikä on itselle tärkeää: mitkä asiat saavat sinut onnelliseksi ja mitä teet ja miten rentoudut kotonasi kun kukaan ei ole näkemässä?

Tasapainoisesti sisustettu koti osaa myös yllättää. Tilassa saa olla jotain, joka rikkoo täydellisen harmonian. Liian pitkälle viety täydellisyys on tylsää ja saa kodin tuntumaan museolta tai lavasteelta.

HARMONINEN SISUSTUS: YHTENÄISYYS ON A JA O

Harvan meistä silmää miellyttää se, että jokaisessa huoneessa on erilaiset lattiat tai eri-ikäisiä seinäpintoja. 

Yhtenäiset tilat luovat harmonisen kokonaiskuvan ja tuntuvat tarkoituksenmukaisilta riippumatta siitä, millä vuosisadalla koti on rakennettu. 

Kun sisustus on edes jollain tavalla sopusoinnussa talon arkkitehtuurin kanssa, tuntuu koti tasapainoiselta ja viihtyisältä. 

Yksi takuuvarma resepti, jolla luoda harmoninen sisustus ja tasapainoinen tila, on vaaleaa vaalealla, jossa mikään ei häiritse tai aiheuta rauhattomuutta.

AIHEESTA LISÄÄ: KUINKA SAADA TAVALLISEEN VAALEAAN KOTIIN VÄRIÄ JA LÄMPÖÄ

Harmoninen sisustus

HARMONINEN SISUSTUS ANTAA AISTEILLE HAVAINNOITAVAA

Hyvä sisäilma, sopiva lämpötila ja päivänvalo vaikuttavat merkittävästi siihen, millaiseksi koemme tilassa olomme. Viihtyisällä ympäristöllä voi olla todella suotuisa merkitys mielenterveydellemme

Omaan hyvinvontiini vaikuttaa lisäksi pehmeä äänimaailma sekä se, että koti tuoksuu miellyttävältä. 

Voin hyvin valoisassa, raikkaassa ja lämminhenkisessä kodissa, jonka mittasuhteet tuntuvat sopivilta. Tämä on oma reseptini siihen, kuinka luoda harmoninen sisustus.

Myös erilaiset pinnat, kuten sileä ja karhea sekä aidot materiaalit kuten puu, villa ja pellava lisäävät aistinautintoa ja kestävät hyvin aikaa sekä ovat harmoninen sisustuksen perusta.

HARMONINEN SISUSTUS: 6 VINKKIÄ

 1. Missä sinä viihdyt?
  Muistele tilaa, jossa olet viihtynyt ja voinut erityisen hyvin. Miltä siellä näyttää, tuoksuu ja kuulostaa? 

 2. Miten haluat kodissasi elää?
  Kirjoita paperille ranskalaisin viivoin, mitä kodissasi tehdään. Tärkeintä on, että koti palvelee juuri sinun ja perheesi tarpeita mahdollisimman hyvin.

 3. Älä sisusta muita varten
  Ota huoletta mallia muiden ideoista, mutta mieti, mitkä asiat tekevät sinut oikeasti onnelliseksi ja tukevat omaa hyvinvointiasi ja jaksamistasi. Mitä teet ja miten rentoudut kotonasi kun kukaan ei ole näkemässä?
 1. Karsi niin, että jokaiselle kodissa olevalle esineelle löytyy oma paikka
  Kun kaaos ei vaivaa, voit keskittyä muihin asioihin, jotka tuovat itsellesi rauhaa ja onnea.
 1. Mieti, mikä on oman tyylisi punainen lanka ja noudata tätä tyylisuuntaa tilasta toiseen
  Hyvä perusohje oman kodin väripalettiin on valita yksi tai kaksi neutraalia pohjaväriä (kuten valkoinen, harmaa, musta, ruskea tai beige). Värin eri versioilla (vaaleus-, harmaus- ja tummuusasteilla) luot kerroksellisen ja luonnostaan harmonisen tyylin. Tyyliä voi täydentää yhdellä hallitsevammalla sävyllä ja yhdellä tehostevärillä.

 2. Huomio materiaalit, kontrastit ja mittasuhteet
  Tasapainoinen sisustus syntyy erilaisista pinnoista, kontrasteista sekä vaihtelevista mittasuhteista. Jos tämä kohta tuntuu hankalalta, ota rohkeasti yhteyttä ammattilaiseen kuten esimerkiksi sisustussuunnittelijaan.

AIHEESTA LISÄÄ: TILAA ELÄMÄLLE

P.S. Suosittelen tutustumaan Frida Ramstedtin kirjaan Tyylikäs koti – Sisustamisen käsikirja (kustantaja Tammi)

Kirja on kattava perusteos, joka paljastaa sisustussuunnittelijoiden salaiset niksit ja sisustamisen nyrkkisäännöt – mieltymyksistä ja tyylisuuntauksista riippumatta.

Follow:

2 Comments

 1. Tea
  26 helmikuun, 2021 / 4:04 pm

  Kiitos hyvistä vinkeistä. Minun on ihan pakko kysyä, että mikä tämä kuvissa esiintyvä taso on?

 2. marja
  Kirjoittaja
  26 helmikuun, 2021 / 4:26 pm

  Taso on Ikean Bestå ja ovet ja peitelevyt kotimaiselta Doorielta (sävy mud).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *