TILAN JA TYYLIN PERUSTA

Kaupallinen yhteistyö: Timberwise

Parketti vai laminaatti?

Useamman asunnon remontoineena asunnon pintamateriaalivalintoja on tullut pähkäiltyä monen monta kertaa. Yhtä monta kertaa myös valinnat ovat olleet keskenään täysin erilaisia.

Pintamateriaalivalintoihin vaikuttavat sekä asunnon arkkitehtuuri ja tyyli että vallalla olevat trendit. 

Kun sisustuksessa vielä parikymmentä vuotta sitten lattiat olivat merbauta ja keittiöt kiiltävän valkoisia, ollaan nyt tilanteessa, josta mustista keittiöistä on siirrytty pikkuhiljaa vaaleanharmaaseen.

Lattioissa vallalla on vaalea puu, mieluiten kalanruotokuvioisena.

LATTIATRENDIT NYT

Trendit ovat mielenkiintoinen ilmiö. Ne kulkevat usein pikkuhiljaa äärilaidasta toiseen. Kuten sisustuksessa jyrkän mustavalkoisesta puuterin pehmeän kautta tummiin ja intensiivisiin sävyihin, ja sitten taas hetken päästä toiseen suuntaan. Yhteistä niille on se, että niiden suosio vähenee sitä myötä, mitä laajemman yleisön ne tavoittaa.

Jos lattioissa kaksikymmentä vuotta sitten lähes ainoat vaihtoehdot olivat vain muutama erilainen puunsävy, on tämän hetkinen valikoima niin valtava, että eri vaihtoehtoja pähkäillessä menee helposti pää pyörälle.

Lattioissa luonnolliset sävyt ovat edelleen suuressa suosiossa. Mielenkiintoista kyllä, kahdenkymmenen vuoden takainen trendi on jälleen tulossa muotiin ja ruskeat, vaaleanruskeat ja tummat sävyt ovat alkaneet jälleen kiinnostaa. 

Myös designparketit kasvattavat suosiotaan. Koska niiden neliöhinta on kalliimpi, yksi vaihtoehto on laittaa designparketti niin sanottuihin paraatitiloihin ja samasta materiaalista ja sävystä lankkuparketti makuuhuoneisiin.

MIKÄ LATTIAMATERIAALI OMAAN KOTIIN?

Lattian uusiminen on suuritöinen ja kallis projekti ja valintaan kannattaakin perehtyä huolella; onhan se koko tilan ja tyylin perusta. 

Arkkitehtuurin lisäksi lattian suunnitteluun vaikuttaa vahvasti myös omat mieltymykset. 

Kun sopiva tyyli on selvillä, voi alkaa vertailla eri lattiamateriaalien ominaisuuksia ja hintoja. Käytettävissä oleva budjetti sekä käytännöllisyys kulkevat myös tiukasti käsi kädessä. 

Meillä oli alunperin sekä yläkerrassa että saunarakennuksessa lautalattiat. Yläkerrassa lattia oli asennettu ponteista liimattuna, mutta kelluvana ja saunatuvassa koolaukseen ruuvattuna, sillä seurauksella, että saunatuvassa lämmitysteho heikkeni, mutta lattia on pysynyt priimana ja yläkerrassa lämpö on pysynyt tasaisena, mutta lattia oli elänyt niin voimakkaasti, että paikka paikoin rakoihin mahtui imurin suulake. 

Esteettisistä ja käytännöllisistä syistä tulimme siihen tulokseen, että yläkerran lattia on vaihdettava.

Päädyimme pitkän harkinnan jälkeen kotimaiseen, alansa huippuvalmistajana tunnetun Timberwisen harjattuun ja öljyvahattuun White Cream -tammiparkettiin, joka sopii erityisen hyvin klassisiin sisustuksiin. Listattomana toteutettu lattia on liimattu alustaan. Jotta kosteus pysyisi huonetiloissa sopivana, ostimme lattian kaveriksi Beurer ilmankostuttimen.

Suosittelen aina tekemään lopullisen valinnan, jos suinkin vain mahdollista, siinä ympäristössä, johon lattia asennetaan (sama pätee mihin tahansa kodin pintamateriaalivalintaan). 

Kuvissa, rautakaupassa tai showroomissa oleva suosikki saattaa näyttää hyvinkin erilaiselta, kun sen sijoittaa asuintiloihin. Esimerkiksi Timberwiselta voi tilata mallipalat haluamistaan lattiamaterialeista, käsittelyistä ja sävyistä suoraan kotiin.

Meilläkin oli ensin ihan toinen suosikki (lehtikuusi Cotton), mutta se ei yllättäen näyttänytkään kotimme yläkerrassa siltä, mitä olin ajatellut. White Cream taas ei ollut edes ajatuksissa, mutta mallipala istui yläkerran tilaan ja tunnelmaan täydellisesti.

Parketti vai laminaatti

PARKETTI VAI LAMINAATTI?

Perinteinen parketti säilyttää aina arvonsa lattiamateriaalina. Täyttä puuta oleva parketti kestää kuivissa tiloissa hyvin käyttöä, joskaan se ei ole välttämättä se paras vaihtoehto lemmikkitalouteen. 

Toisaalta täyspuisen parketin voi aina hioa ja pintakäsitellä uudelleen ja jos elämisestä aiheutuneet kolhut ei niin haittaa, on parketti aina tyylikäs valinta

Timberwise on tehnyt laatulattiaan panostamisesta myös entistäkin järkevämpää, kun parketin asennuksesta ylijääneistä hukkapaloista voi valmistuttaa ainutlaatuisia designtuotteita (asentamattomat lattian palat ovat todellakin rahanarvoista tavaraa, joka päätyy normaalisti sorttiin). 

Uudessa Twise-sarjassa yhdistyy laadukas puumateriaali, ekologinen ajattelutapa ja suomalainen huippudesign. 

Meidän ylijäämä White Cream tammiparketti päätyi suunnittelemakseni kahvipöydäksi, jollaista olen olohuoneeseen jo pidempään kaivannut. 

Sisustustuotteita tilatakseen ei tarvitse ostaa uutta lattiaa (tai suunnitella omaa tuotetta), vaan malliston tuotteita voi tilata Timberwisen Twise-verkkokaupasta. Erityisesti perinteisemmästä tammen sävystä sekä tummemmista lattiasävyistä tehdyt huonekalut näyttävät kerrassaan upeilta.

VINKKEJÄ PARKETTILATTIAN VALINTAAN

 1. Puulajin valinta aina käytön ja kulutuksen tason mukaan. Kovaan kulutukseen sopivat  hyvin esim. tammi tai saarni. Kevyemmän kulutuksen kohteisiin, kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen voi valita myös havupuumateriaaleja (lehtikuusi ja mänty). Koivu sijoittuu kovuudeltaan näiden keskivaiheille. 
 2. Pintakäsittely myös kulutuksen mukaan. Esim. lapsiperheisiin ja lemmikkieläinkoteihin sopii harjattu ja öljyvahattu lattia, jota voi naarmujen tullessa korjata paikoitellen. Harjatusta pinnasta naarmut näkyvät myös vähemmän eikä se ole niin liukas kuin sileä pinta.
 3. Oksaisuus eli lajitelma vaikuttaa tuotteen ulkonäköön ja hintaan. Mitä oksaisempi sen edullisempi ja puolestaan vähäoksainen tai lähes oksaton ovat kalliimpia raaka-aineesta johtuen.
 4. Designparketti vain paraatitiloihin ja lankkuparketti muihin tiloihin tasapainottaa budjettia, mikäli budjetti ei salli koko tilaan designparkettia.

LUE MYÖS: AJANKOHTAISIMMAT MAALISÄVYT

Follow:

4 Comments

 1. Susanna
  8 helmikuun, 2021 / 7:54 pm

  Moikka! Mistä toi portaiden valkoinen kaide on? ☺️ Meille tulee sama lattia ja kiva nähdä nyt isompana pinta-alana.

  • marja
   Kirjoittaja
   8 helmikuun, 2021 / 7:58 pm

   Moi, lattia on kyllä todella kaunis! Eli hyvän valinnan olette tehneet 😊 Käsikohdin on mallia DIY. Ostimme valkoisen alumiinitangon Timgreyltä ja tangon päähän muovitulpat Etrasta. Kiinnitys on Domus Classicasta (spraymaalasimme kannakkeet valkoisiksi).

 2. Naku
  8 helmikuun, 2021 / 10:24 pm

  Onnistuiko listattomuus ilman vääntöä, maalailiko kukaan tekee uhkakuvia parketin vääntymisestä? Meillä on betonilattiaan liimattu mosaiikkiparketti eli todellakin kuvittelisin, ettei se suuremmin elä. Siltikään kokenut ammattilainen ei suostunut asentamaan sitä seinään kiinni. Kikkailtiin sitten listaton vaikutelma sentin L-listoilla ja tasoitteella, kamala homma.

  • marja
   Kirjoittaja
   9 helmikuun, 2021 / 8:19 pm

   Meidän lattian teki Timberwisen asentajat ja alustaan liimattuna suostuivat mutisematta tekemään lattian listattomana. Lattian ja seinän väliin on jätetty hieman rakoa. Asentajat sanoivat, että raon voi peittää l-listoilla, mutta tuo lattia on niin siististi tehty, että seinän ja lattian välistä rakoa ei oikeastaan edes huomaa (yleisilme on todella siisti). Ostimme myös asentajien suosituksesta ilmankostuttajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *