ASIOITA, JOILLA ON MERKITYSTÄ

Kaupallinen yhteistyö: Mifuko

Olen usein miettinyt, miltä tuntuisi oikeasti löytää juuri se oma juttu. Tehdä jotain, jolla olisi oikeasti jotain merkitystä ja joka muuttaisi jonkun toisen ihmisen elämän ainakin astetta paremmaksi. Ihannetapauksessa saisi tehdä työtä, joka on oikeasti hyödyllistä ja muuttaa maailmaa. 

Toisaalta uskon siihen, että ihan pienilläkin teoilla saattaa olla iso merkitys huomasimme sitä tai emme. Teot voivat olla niinkin pieniä, kuin kehu tai kiitos kaupankassalle, kollegalle tai suuresti ihailemalleen ihmiselle. 

Haluan myös uskoa, että julkaisemillani jutuilla on ollut jollekin merkitystä, on kyse sitten vertaistuesta, samaistumispinnasta tai sisustusinspiraatiosta. Ja jos ei muuta, niin julkaisujen tekeminen on ollut todella merkityksellistä ainakin itselleni jo lähestulkoon kymmenen vuoden ajan.

Minusta on mielenkiintoista, miten ideat syntyvät ja millaiset olosuhteet ne vaativat ympärilleen jalostuakseen timanteiksi. Yksi suurimpia inspiraation lähteitä itselleni ovat ihmiset, heidän tekonsa ja tarinansa. 

SISUSTUSTUOTTEET VOIVAT OLLA MUUTAKIN KUIN TEHDASTYÖTÄ

Viikko sitten pieni suomalainen, Reilun kaupan kasseja ja koreja valmistava yritys Mifuko ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen upealla yhteistyömallistolla muotitalo Chloen kanssa. Suuren suosion saaneet laukut ovat olleet todella kysyttyjä. Tämä ei sinänsä yllätä (koska ihanat Mifukon käsintehdyt tuotteet ja Chloe), mutta on sitäkin merkityksellisempää useammasta syystä.

Mifukon tarina sai alkunsa vuonna 2009, kun Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilisuunnittelijaksi valmistunut Minna Impiö kuljeskeli uuden kotikaupunkinsa Nairobin toreilla ja tutustui paikallisten valmistamiin tuotteisiin. Minnan mielessä kyti idea löytää uusia markkinoita tuotteille ja ylläpitää siten rikasta käsityökulttuuria niin maaseudulla kuin kaupungeissa.

Hän otti yhteyttä opiskeluaikaiseen ystäväänsä tekstiilisuunnittelija Mari Martikaiseen, joka innostui Minnan ideasta yhdistää pelkistetystä tyylikkyydestä ja puhtaista linjoista tunnettu suomalainen design ja kenialainen käsityötaito.

Olen seurannut Mifukoa lähes sen ensi askelista asti ja katsonut ihaillen, millaisella intohimolla, ilolla ja palolla Minna ja Mari haluavat muuttaa maailmaa muotoilu edellä.  

Reilussa kymmenessä vuodessa Minnan ja Marin rakkaudella luotsaama Mifuko on vaikuttanut välittömästi yli 700 ihmisen elämään tuoden kaivattuja lisätienestejä kenialaisille pienviljelijöille, sekä välillisesti tuhansiin tuoden iloa käyttäjilleen ympäri maailman. 

Hyvin suunnitellut asiat, on sitten kyse tuotteesta tai tilasta, merkitsevät itselleni ennen kaikkea käytännöllisyyttä. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että hyvä muotoilu on myös esteettistä, ja Mifukon tapauksessa myös täysin eettistä. 

Mifuko onkin yksi harvoista muotoiluyrityksistä, jolla on Reilun kaupan sertifikaatti. Se tarkoittaa, että työntekijät saavat työstään reilun korvauksen ja heitä kuullaan päätöksenteossa ja toiminnan suunnittelussa.

Kuivuudesta kärsivässä Keniassa Mifukon mahdollistama lisäansio on todella merkittävä asia pienviljelijöille, ja sen turvin heikommassa asemassa olevat (useimmiten naiset) voivat jäädä kotikylään eikä heidän tarvitse lähteä työn perässä kaupunkien slummeihin.

MONIKÄYTTÖISET KORIT KODIN SISUSTUKSESSA

Mifukon tuotteiden luonnonmukaiset materiaalit ovat pääasiassa paikallisesti kasvatettua sisalia ja palmunlehtiä. Korikassien kahvat ovat paikallisesti hankittua ja kasviparkittua nahkaa. 

Klassiset Kiondo-korit valmistetaan perinteisellä punontatekniikalla täysin käsityönä. Korit on tehty perinteisesti kokonaan sisalista, joka on hyvin ekologinen ja kestävä, paikallisesti tuotettava kasvi. Mifukon koreissa käytetään myös kierrätettyä muovia sekä uutuutena paperinarua. 

Jokaisessa käsin alusta loppuun tehdyssä korissa on mukana tekijäänsä, Kenian valoa ja tarinaa.

Meillä on ollut Kiondot päivittäisessä käytössä sekä lastenhuoneessa että kodinhoitohuoneessa jo reilut viisi vuotta ja ne ovat edelleen ihan kuin uusia. Mifuko lupaakin, että koreja voi käyttää vuosikymmeniä ilman, että värit haalistuvat, ja ne kestävät myös ulkokäytössä.

Yhdellä korikassilla on kotona kymmeniä eri käyttötarkoituksia tilanteen ja tarpeen mukaan aina säilytyksestä kauppareissuihin. 

Ja ovathan ne todella kauniita katseenvangitsijoita myös sisustuksellisesti.

PIENEN TILAN PUUTARHA

Minulla on ollut vuosia haaveena kasvihuone. Vasta tänä keväänä tajusin, että meillähän on jo sellainen, kuten tuhansilla muillakin lasitetun parvekkeen muodossa. 

Parvekkeen laittaminen kuntoon on aina toiminut eräänlaisena kesäkauden avauksena. 

Viime viikonloppu tarjosi huikean aurinkoiset puitteet ja kannoin parvekkeelle kassikaupalla huumaavan tuoksuisia kasveja kuten laventelia ja pienen sitruunapuun, jotka istutin ruukkusoralla salaojitettuihin ruukkuihin ja sujautin mustiin Kiondo-koreihin (näyttää muuten niin paljon kauniimmilta kuin pelkät muoviset ruukut).

Hieman erikoisempi kokeilu on saada persikkapuu viihtymään ja talvehtimaan parvekkeella. 

Löysin pitkän etsimisen jälkeen lajikkeen, jonka pitäisi kestää hyvin pohjoisia olosuhteita. Tavoitteena on myös nauttia tänä juhannuksena omalla parvekkeella kasvatettuja perunoita. XXL-kokoiseen Kiondoon meni kätevästi kolme valmiiksi idätettyä Siikliä istutettuna kasvusäkkiin.

Valkoisiin Kiondoihin piilotin ruukkusora- sekä puutarhamultapussin ja luonnonvärisiin kannellisiin koreihin kasviravinteen sekä puutarhatarvikkeita (yleisilmeestä tuli kerralla siisti ja kaikki on kuitenkin käden ulottuvilla). 

Mifukon tämän kevään uutuus ovat amppelit, jotka ovat ihan täydellinen mökki- tai kesävieminen jokaiselle kukista, kasveista ja puutarhanhoidosta innostuneelle (kukapa ei olisi). 

Minulla on ajatuksissa laittaa amppeleihin mansikoita ja tomaatteja heti, kun ne vain puutarhamyymälään toukokuussa ilmestyvät.

Sitä ennen kolmessa eri värissä olevaan amppeliin sujahti posliinikukan pistokas sekä pikkutalvio, joka odottaa lämpimämpiä ilmoja, jotta voin laittaa sen rodon juurelle kasvamaan (täydellinen ruukku amppeleihin löytyi muuten Orthexin 17 cm säiliöruukusta).


P.S. Instagramin puolella on arvonta, jossa voit voittaa valitsemasi värisen Mifuko-amppelin (arvonta-aika 19.4.-25.4.2021).

Amppelit:

Kiondo amppeli, ruskea S

Kiondo amppeli, valkoinen S

Amppeli, musta S

Mustat korikassit ja korit:

Kiondo kori, musta S

Kiondo korikassi, musta M

Kiondo korikassi | Musta L

Kiondo kori, musta XL

Kiondo kori, musta XXL

Valkoiset korikassit:

Kahvallinen valkoinen kori, S

Kiondo korikassi, valkoinen L

Luonnonvärinen korikassi:

Kiondo korikassi, ruskea M

Kannelliset korit:

Kiondo kannellinen kori, ruskea XS

Kiondo kannellinen kori, Ruskea S

Kiondo kulho, ruskea S

AIHEESTA LISÄÄ: KUINKA TEHDÄ VASTUULLISIA SISUSTUSVALINTOJA

Follow:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *