MITEN SAADA KOTI PYSYMÄÄN JÄRJESTYKSESSÄ

Kaupallinen yhteistyö: Mifuko

Käsi ylös kaikki, joiden mielestä tavaroiden järjestely on rentouttavaa puuhaa? Ja kun kaikki on paikoillaan, on suorastaan nautinnollisen ihanaa nostaa jalat sohvalle, sytyttää kynttilä ja uppoutua omiin mietteisiin. Ja tämä pään sisäinen tasapaino onnistuu vain, jos ympärillä kaikki on harmoniassa keskenään.

Vai nautitko ennemmin luovasta kaaoksesta? Vaikka kaikki olisikin enemmän ja vähemmän sinnepäin, mutta tiedät silti itse suhteellisen tarkasti, mitä mistäkin kasasta löytyy ja ympärilläsi oleva “sekamelska” ei varasta huomiotasi vaan saat siitä jopa energiaa.

Faktahan on, että toiset meistä ovat enemmän järjestelmällisiä kuin toiset ja näitä ominaisuuksia on turha edes verrata keskenään, kunhan itse viihtyy ja arki on sujuvaa ja mielekästä.

Jos olet jotain näiden kahden välimaastosta: kaipaat järjestystä kotiisi, mutta et ole mikään järjestelmällisyyden perikuva, on olemassa muutamia käytännön vinkkejä, kuinka tämä onnistuu helposti. 

Tavaroiden järjestely alkaa karsimisella
Tavaroiden järjestely alkaa karsimisella
Tavaroiden järjestely alkaa karsimisella

Kaikki lähtee siitä, että kodin säilytystarve on oikein mitoitettu. Tämä toteutuu kuitenkin harvoin: perhekoon tai ihan pelkästään tavaran määrän kasvaessa ollaan helposti tilanteessa, jossa erinäiset harrastusvälineet, kausivaatteet ja kaikenlainen irtosälä seilaavat päämäärättömästi tilasta toiseen ja tavaroiden paikoilleen saaminen ja järjestely tuntuu ennemminkin ylitsepääsemättömältä vuorelta.

Eteisen säilytyksessä naulakossa roikkuvat kassit ja lattialla olevat korit ovat ennen kaikkea huippu käytännöllinen, mutta myös kaunis säilytysratkaisu. Naulakossa olevaan pitsikuvioiseen Mifukon harmaaseen Kiondo olkakassiin on myös lapsen helppo heittää lattian sijasta ulkoa tullessaan asusteet sekä vaatteet, ja ne löytyvät ulos lähtiessä aina samasta paikasta. 

Kannellisessa pienessä olkalaukussa minulla on jo useamman vuoden kulkenut kamera mukana kaikissa reissuissa.

VASTUULLISIA SISUSTUSHANKINTOJA

Mifukon korit ja kassit ovat olleet meillä yhtenä järjestyksen kulmakivenä jo vuosien ajan. Parasta tuotteissa on se, että ne ovat oman kokemukseni mukaa ihan käsittämättömän kestäviä (lapsen huoneessa on useampi kori ja lelujen säilytyksen lisäksi ne ovat olleet käytössä myös mitä mielikuvituksellisimmissa leikessä, kuten rekenä, jota toinen vetää kahvasta ympäri alakertaa). 

Vielä merkittävämpää on se, että jokainen ostettu kori merkitsee käsityönä korin valmistaneelle kenialaiselle, pääsääntöisesti maanviljelijöinä toimiville artesaaneille lisäansiota, joilla on suuri merkitys sille, että heikommassa asemassa olevat (useimmiten naiset) voivat jäädä kotikylään eikä heidän tarvitse lähteä kuivuudesta kärsivässä Keniassa työn perässä kaupunkien slummeihin. 

Jokainen ostettu kori tai kassi kerryttää yhteistä pottia, jolla rakennetaan esimerkiksi kylään kanala. 

Suomalainen, Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilisuunnittelijoiksi valmistuneiden Minna Impiön ja Mari Martikaisen luotsaama Mifuko onkin yksi harvoista muotoiluyrityksistä, jolla on Reilun kaupan sertifikaatti. 

Se tarkoittaa, että työntekijät saavat työstään reilun korvauksen ja heitä kuullaan päätöksenteossa ja toiminnan suunnittelussa.

AIHEESTA LISÄÄ: ASIOITA, JOILLA ON MERKITYSTÄ

TAVAROIDEN JÄRJESTELY ALKAA KARSIMISELLA

Paras keino tavaramäärän hallitsemiseen on miettiä ennen tavaran hankkimista, onko sille kodissa paikkaa (oma ohjenuorani kodin kaaoksen kesyttämiseen on yksi sisään ja kaksi ulos). 

Ostoksia tehdessä kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota laatuun (valmistusmateriaali, korjattavuus ja kierrätettävyys) sekä ostopaikkaan (käytettynä vai uutena, kotimaista vai ulkomaista).

Suosittelisin myös mitä lämpimimmin muotiketjujen kodinsisustuksen osastojen sijaan vilkaisemaan kotimaisten pientuottajien valikoimaan. Uskon vakaasti siihen, että jos hankinta on tehty huolella (eikä siksi, että se maksaa vain muutaman euron), on se myös pitkäikäinen matkakumppani, jota arvostaa ihan eri tavalla.

Esimerkiksi muotoilija Hanna Anosen Mifukolle suunnittelemat saippuakivestä valmistetut Kandili-kynttilänjalat ovat kestävä sisustushankinta, joka tuottaa iloa ja hyvintointia myös tekijälleen.

Kynttilänjalat toimivat itsenäisinä pieninä taideteoksia ja niillä saa myös kotiin vaihtelevia asetelma. Eri osia voi yhdistellä keskenään pinoamalla niitä päällekkäin tai käyttämällä niitä yksittäin. Monipuolisissa, marmorikuvioiduissa kynttilänjaloissa voi polttaa sekä tuikkukynttilöitä että pitkiä kruunukynttilöitä. 

KUN JOKAISELLE TAVARALLE ON PAIKKA, ON KOTI HELPOMPI PITÄÄ JÄRJESTYKSESSÄ

Tavaroiden järjestely (ja niiden järjestyksessä pysyminen) alkaa siitä, että kaikilla tavaroilla on oltava oma vakiosäilytyspaikkansa. Muuten ne ajelehtivat päämäärättömästi (ja kerääntyvät eteisen lipaston tai keittiön saarekkeen päälle tai muodostavat epämääräisiä kasoja jokaiseen vapaana olevaan nurkkaan).

Koti kannattaakin käydä läpi huone kerrallaan pari kertaa vuodessa (esim. keväisin ja syksyisin) ja laittaa paikoilleen kaikki epämääräisesti paikasta toiseen seilaava tavara.

Yksi erittäin toimiva keino saada ajelehtivat tavarat kuriin on sijoittaa paikkoihin, joihin tavaroita yleensä kertyy muutama kori tai laatikko ja laittaa ylimääräiset tavarat niihin. 

Kun laatikot ja korit käy kuun lopussa läpi huomaa, millaisille tavaroille ei ole vielä omaa paikkaa. Jos kori täyttyy esimerkiksi papereista, vie tarpeettomat kierrätykseen ja järjestä säilytettäville oma paikka, johon ne ovat vastaisuudessa helppo kerätä ja mistä ne myös tarvittaessa löytyvät helposti.

Avokeittiöt, niin kauniita kuin ne mielestäni onkin, ovat kaikkien, ei niin järjestelmällisten, painajaisia. Laitan kaiken irtosälän saarekkeella olevaan suureen hedelmäkulhoon sekä tasolla oleviin Mifukon kannellisiin Kiondo-koreihin.

Kodinhoitohuoneessa keräämme kaikki pantilliset pullot kahvalliseen Kiondo-korikassiin ja se on helppo napata mukaan kauppareissulle. Myös kaikki kierrätykseen menevät pahvi, paperit, tölkit ja muovi lajitellaan omiin koreihinsa. XL-kokoinen Kiondo on myös mitä täydellisin pyykkikori. 

Kaikki Mifukon klassiset Kiondo-korit valmistetaan perinteisellä punontatekniikalla täysin käsityönä. Korit on tehty perinteisesti kokonaan sisalista, joka on hyvin ekologinen ja kestävä, paikallisesti tuotettava kasvi. 

Kestävissä (ja pestävissä) koreissa käytetään myös kierrätettyä muovia sekä uutuutena paperinarua. 

AIHEESTA LISÄÄ: KUINKA TEHDÄ VASTUULLISIA SISUSTUSVALINTOJA

Tavaroiden järjestely kotona

Mifukon monipuolisista koreista ja kasseista yksi suosikeistani on matonkudonta tekniikalla käsityönä punottu kaunis ja todella sisustuksellinen Iringa

Suureen Iringa-koriin sopii käsityöharrastajan langat, takkapuut, torkkupeitteet, pyykit, lehdet, lapsen tai lemmikin lelut. Ja mikä parasta, käytännöllisyyden lisäksi se on myös todellinen ilo silmälle sekä täysin vastuullisesti valmistettu.

Tansaniassa paikallisesti kasvavasta milulu-korteesta valmistettu XXL-kokoinen kori sopii sekä sisä- että ulkokäyttöön (katettu parveke tai terassi) ja se on helppo puhdistaa huuhtelemalla. 

Voi voittaa oman Mifukon L-kokoisen Kiondo-korikassin valitsemassasi värissä jättämällä kommentin tähän artikkeliin tai osallistumalla arvontaan Instagramissa @marjawickman (korin arvo 95 €, arvonta aika 1.9.- 8.9.)

LUE MYÖS: INSPIRAATIOTA PARVEKKEEN SISUSTAMISEEN

Kiondo olkakassi pitsikuviolla | Harmaa L

Kiondo kori | Valkoinen L

Kiondo kori | Valkoinen XL

Iringa kori kahvoilla | Natural XXL

Kandili kynttilänjalka D

Kandili kynttilänjalka  A


KAIKKI KODIN JÄRJESTÄMISEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT LÖYDÄT TÄÄLTÄ.

Follow:

21 Comments

 1. Sinikka Tyni
  1 syyskuun, 2021 / 3:04 pm

  Valkoinen on mieleinen

 2. Rose
  1 syyskuun, 2021 / 4:11 pm

  Itselle olisi kyllä todella kätevä säilytysvaihtoehto. Tavarat käden ulottuvilla mutta kauniin sisustuselementin kätköissä. 🙂

 3. Sannamarianna
  1 syyskuun, 2021 / 6:08 pm

  Upeita!

 4. Janica
  2 syyskuun, 2021 / 6:29 am

  Kiitos hyödyllisestä postauksesta! Kauniita koreja, näihin pitää tutustua vielä lisää. Tuo valkoinen väri on tosi raikas.

 5. Mirsse
  2 syyskuun, 2021 / 7:27 am

  Upeita koreja ja olet keksinyt hyviä käyttökohteita niille. Itselleni mieluisin olisi Kiondon väri Lämpimän harmaa ja valkoinen duo

  • Peaty
   2 syyskuun, 2021 / 9:29 am

   Lankoja ahkeralle neulojalle onkin kertynyt, valkoinen kori sopisi meillekin täydellisesti!

 6. 2 syyskuun, 2021 / 10:32 pm

  Kivoja nämä kynttilänjalat <3 ja korit ovat kyllä kätsyjä monen moiseen säilytykseen 🙂

 7. Alina
  3 syyskuun, 2021 / 12:13 am

  Laadukkaan näköiset korit- sellaiselle olisi käyttöä meidänkin kotona! 🙂

 8. Hanna
  3 syyskuun, 2021 / 1:36 pm

  Ihanan seesteisiä kuvia! Meillä on muutama näitä koreja ennestään juurikin lapsen huoneessa ja ovat todella kestäviä ja säilövät nätisti sisäänsä riemunkirjavat pikkuautot!

 9. Annukka
  3 syyskuun, 2021 / 7:56 pm

  Korit näyttävät upeilta! 🤩 Pitääpä perehtyä valikoimaan tarkemmin!

 10. Tanja
  3 syyskuun, 2021 / 9:52 pm

  Hienoja koreja! Tosin niitä tarvitsisi usean pienen lapsen perheessä, no, monta 🙈

 11. Noora / Villakoiria ja kissankarvaa
  3 syyskuun, 2021 / 10:38 pm

  Valkoinen on upea!

 12. Niina
  4 syyskuun, 2021 / 6:21 am

  Ihana missio ja upeat tuotteet kaikissa väreissä, mutta jos on omaan kotiin valittava yksi niin harmaa miellyttää.

 13. Riina
  4 syyskuun, 2021 / 7:18 pm

  Ihana idea! Itseä miellyttää monikin, ehkä eniten Natural- väri.

 14. Lotta
  4 syyskuun, 2021 / 9:15 pm

  Kauniita kuvia! Ja kiinnostava brändituttavuus.

 15. Anu
  5 syyskuun, 2021 / 11:42 am

  onpa kauniita koreja t nim. korien ystävä muutoinkin

 16. klaara
  5 syyskuun, 2021 / 4:18 pm

  Upeita koreja ja käyttöön tulisi varmasti.

 17. Milla
  5 syyskuun, 2021 / 6:55 pm

  Kiva ja hyödyllinen postaus, kiitos! Natural -sävy olisi valintani ihanaan koriin.

 18. Kerttu
  6 syyskuun, 2021 / 9:48 am

  Niin kauniita nämä korit 🤍

 19. Lyydia
  6 syyskuun, 2021 / 11:45 am

  😍

 20. Tiina Lepistö
  6 syyskuun, 2021 / 2:38 pm

  Harmaa olisi minun kotiini tyylikkäin. Natural toiseksi paras vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *