MINULLA ON JOULUKSI VAIN YKSI TOIVE

Tämä on viides joulu tässä osoitteessa. Muistan niistä kaksi edellistä, joista viimeisimpänä nukuin lähes kolme vuorokautta putkeen. Vaikka muistikuvia aatosta tapaninpäivään ei liiemmin ole, muistan, että se joulu meni täysin ohitse.

Ehkäpä hetki ennen joulua olen yrittänyt tsempata itseäni ottamaan taas yhden joulun vastaan, sillä kirjoitin blogiin näin:

Oman elämäni varrelle on mahtunut monenlaisia jouluja. Jouluja sukulaisten ympäröimänä sekä aattoja maapallon toisella puolella. Olen viettänyt joulua ystävien kanssa sekä yksin kotona. Yhtä kaikki, jokaisesta joulusta on jäänyt jokin muisto. Se saattaa olla hyvinkin kepeä ja joskus myös todella kipeä. Yhteistä kaikille jouluille on se, että se tulee joka vuosi. Mikäli tämä tieto ahdistaa, lohduttavinta on se, että ainakin joissain määrin voi itse vaikuttaa millaisella asenteella sen ottaa vastaan.

LUE LISÄÄ: ELÄMÄÄN MAHTUU MONENLAISIA JOULUJA

KATSO OHJE: JOULUN KAUNEIN RUOKALAHJA

Joulu 2017 oli onnellisin, jonka olen koskaan viettänyt. Sinä jouluna hinasin valtavan havunoksan seinälle ja leivoin sydämeni kyllyydestä. Tammikuussa tein positiivisen raskaustestin.

Sinä vuonna kirjoitin joulusta blogiin näin:

Ei mikään ihme, että moni ahdistuu jo lokakuussa, kun ensimmäiset joulumainokset alkavat pyöriä televisiossa. Tuo sadunomainen tunnelma on varmasti monen mielikuvissa se juuri oikea joulun tunnelma: iloinen ja onnellinen valonjuhla, jossa kaikki hyvin ja kaunista. Jouluun liittyy paljon tunnelatausta ja perinteisesti joulu nähdään perhejuhlana. Jos koti tai tili tai molemmat ovat tyhjiä, piirtyy jouluinen kuva hyvin erilaisena. Silti myös näihin koteihin saapuu joulu joka vuosi. 

Joulu näyttäytyy myös toisenlaisena sellaisen ihmisen silmissä, jonka mielen on täyttänyt syystä tai toisesta väsymys tai murhe. Silloin kaikki jouluun liittyvät valmistelut voivat tuntua niin suurelta taakalta, että jo pelkkä ajatuskin uuvuttaa. Uskoisin monen väsyneen ottavan ilomielin vastaan kutsun valmiiseen joulupöytään, jos vain suinkin sellainen annettaisiin. Tällöin olisi myös tärkeää, ettei kenenkään tarvitsisi näytellä iloista joulunäytelmää vaan jokainen saisi olla juuri niissä tunnelmissa kuin sattuu sillä hetkellä olemaan: yhtenä vuonna iloisissa ja odottavissa, toisena syviä pohjavesiä kahlaten, yhtä kaikki hyväksyttyinä ja tervetulleina.

LUE LISÄÄ: JOULU ON VARJOA JA VALOA

Jostain syystä joulut 2014-2016 ovat unohtuneet täysin. Noihin vuosiin mahtui paljon työtä ja suuria muutoksia, jotka saattavat osaltaan selittää muistamattomuuden. Ehkäpä konkreettisin muisto, mitä näistä jouluista jäi, on se ettei jäänyt mitään muistoa.

Minulle joulut ovat aina olleet jollain tapaa ahdistavia. Aatosta Tapaniin päällimmäisenä tunteena on ollut yksinäisyys, pohjimmaisena suru. En siis pysty sanomaan, että olisin koskaan erityisemmin nauttinut joulusta. Tai nimenomaan joulun pyhistä. Olen myös aina ajatellut, että tätä ei saa sanoa ääneen. Minkälainen ihminen ei pidä joulusta?

Niinpä olen valmistellut joka vuosi joulua niin kuin ”kaikki muutkin”. Koristellut kodin ja suunnitellut jouluruoat. Fiilistellyt muiden mukana vaikka syvällä sisimmissäni olen tuntenut välillä kovaakin ahdistusta. Silti joulun valmistelu itsessään on tuntunut jollain hassulla tapaa todella hyvältä. Joulun pyhät ovat ne, jotka puristavat rintaa.

Jouluna 2017 aloitin jouluvalmistelut jo aikaisin marraskuussa. Muistan sen ilon ja kepeyden, jonka kukkien ja kattauksien parissa puuhastelu sai aikaan. Blogissa kirjoitin asiasta näin:

Viime vuosina juuri joulun alla on lisäksi sattunut niin paljon mieltä kuohuttavia asioita, että millekään ylimääräiselle ei ole riittänyt energiaa. Kunhan on vain selvinnyt aina kulloisestakin päivästä. Tänä vuonna yllätin itseni kuitenkin jo marraskuun alussa tekemästä kotiimme jouluista kukka-asetelmaa. Olen paistanut jo muutaman jouluisen kakun sekä koristellut kotiamme tuoksuvin eukalyptuksin, havuin ja kynttilöin. Olen askarrellut joulukalenterin sekä tehnyt erilaisia kattauksia meidän ja muiden iloksi. Tämä kaikki kertoo omaa kieltään siitä, että kaikki on tällä hetkellä elämässäni hyvin.

Seuraavasta vuonna ajanlasku alkoi jälleen kerran alusta.

AIHEESTA LISÄÄ: MAXILLE

Ahdistus ja yksinäisyys ovat konkretisoituneet yleensä aina viimeistään siinä vaiheessa, kun puoliso lähtee aattona puolen päivän aikoihin töihin. Vaikka järjellä ymmärrän jouluaaton olevan ihan samanlainen päivä kuin mikä tahansa muu vuodessa, ja sitä joulua voi juhlia muinakin päivinä kuin sinä kaikkein perinteisimpänä, on sitä onnistunut joka vuosi virittämään itsensä sellaiseen itsesääliseen tilaan, joka ei hellitä koko joulun pyhinä. Ehkäpä suurin toiveeni kautta aikain onkin ollut se, etten olisi jouluna yksin?

Viime vuonna tiivistin asian blogiin näin:

Yhtä kaikki, jokaisella on joulusta jokin mielipide. Yhdet vaalivat perinteitä ja toiset jättävät suosiolla koko joulun väliin. Joukkoon mahtuu myös ihmisiä, jotka eivät toivoisi yksinäisiin juhlapyhiin mitään muuta, kuin että saisivat edes hetken olla toisten ihmisten seurassa. Kun koko maailma näyttää hiljentyneen joulunviettoon voi ulkopuolisuuden tunne tuntua toivottoman pahalta.

Olen myös viettänyt useamman aaton itsekseni. Kun kulkee ulkona koirien kanssa aaton hämärtyessä iltaan, sitä huomaa katseensa kääntyvän kuin vaivihkaa ikkunoiden takana joulua viettäviin ihmisiin. Kaikki näyttää ulospäin niin idylliseltä, mutta noidenkin hymyjen takana saattaa piillä murheita ja menetyksiä, joita voi vain aavistaa.

Kun viimein olen uskaltanut sanoa tämän ääneen, näyttää siltä, että tämä joulu vietetään ihan toisenlaisissa merkeissä. Olemme vuokranneet mökin, jonne koko perhe miestä myöten suuntaa sopivasti päivä ennen aattoa. Mökki on myös sen verran kaukana, että töihin ennättää vasta vuoden vaihteen jälkeen.

P.S. Menneet joulutunnelmat-haasteen laittoi liikkeelleInspiredbylove. Käy inspiroitumassa minkä näköistä joulun taikaa Sannan kotoa löytyykään.

LAHJAIDEOITA

Toisen turhake on toisen lahja
Edullinen joulukukka kauniissa purkissa
Itse tehty sitruunainen hunajakuorinta
Piparikranssi – Joulun kaunein ruokalahja
Mitä lahjaksi – joululahjavinkit perheelle ja läheisille

JOULURESEPTEJÄ

Joulukakku ja koristeluohjeet
Juuston paras ystävä – Jouluinen tomaattihillo-resepti
Joulun paras glögi
Maukas ja mehevä rommikakku
Helppo ja hyvä saaristolaisleipä
Ei niin perinteinen riisipuuro
Suussa sulavat juustokeksit

DIY

Moderni himmeli messinkiputkesta
Vaihtoehto perinteiselle jäälyhdylle
Pienen huopakorin askarteluohjeet

Follow:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.