MITÄ TEHDÄ JOS INSTAGRAM-TILI ON HAKKEROITU?

Keskiviikko 9.9.2020 kello 18:00 saan WhatsAppiin viestin

“Is this account yours? I’m not Instagram. I can refund your account for $ 300”.

Näytän viestiä miehelleni: pilaileeko joku kustannuksellani? 

Avaan sovelluksen kirjautuakseni Instagram-tililleni todetakseni ainoastaan, että salasanani eikä kaksivaiheinen todennus ole enää käytössä. Mieleen hiipii pelko ja suunnaton paniikki. Tässäkö se nyt oli, kymmenen vuoden työ, kuvat, ajatukset ja keskustelut sekä koko someyhteisö, joka on ottanut, mutta myös antanut niin paljon: uusia ystävyyksiä, työmahdollisuuksia, voimaa ja vertaistukea.

AIHEESTA LISÄÄ: HYVÄ PAHA SOME?

Yritän muistella milloin viimeksi avasin sovelluksen. Takana on pari todella kiireistä viikkoa eikä pää jaksa muistaa kuin juuri sen hetken. Olimme juuri tulleet postista.

Googletan ohjeita ja yritän lähettää Instagramille tiedon, että epäilen tilini olevan hakkeroitu. Kun kirjoitan sovelluksessa pyydettyyn kohtaan käyttäjätunnukseni, lukkiutuu puhelimen näppäimistö enkä pääse painamaan ruudun alalaidassa olevaa “pyydä tukea” nappia. Miehen puhelimesta toiminto onnistuu tosin sillä lopputulemalla, että Instagram palauttaa pariin otteeseen miehen oman tilin. Pelko alkaa muuttua turhautumisen kautta epätoivoksi.

Lähetän Instagramille viestejä kaikista mahdollisista kanavista, joita keksin, ja jokaiseen viestiin kyllä vastataan. Tosin Instagramin viestibotin kanssa keskustelu on ihan yhtä kannattavaa, kuin väitellä kolmevuotiaan kanssa: mitkään järkisyyt tai perustelut eivät mene perille vaan aina päädytään kehän kautta alkupisteeseen.

Seuraavina päivinä teen pitkää työvuoroa, olen yhteydessä kyberturvallisuuskeskukseen sekä poliisin ja yöt yritän selvittää, miten tili on ylipäätään päätynyt hakkerin haltuun. Tämä ei ole kovin hyvä yhdistelmä, ja keskittymiskyvystä ja hermorakenteesta tulee luokkaa kastemato. 

Eräällä ystävälläni on sen verran taitoa ja pokkaa, että hän ottaa yhteyttä hakkeriin ja saa selville, että tämä on turkkilainen ja kyseessä on kymppitonnin kuukaudessa tuottava business. Lunnasrahojen maksamisen jälkeen hakkereilla ei ole aikomustakaan palauttaa tilia vaan myydä tili käyttäjineen eteenpäin: kymmenet tuhannet oikeat käyttäjät ovat huomattavasti arvokkaampia kuin intialaiset valetilit.

INSTAGRAM-TILIN PALAUTTAMINEN

Oman kokemukseni mukaan niin kauan kun kyse ei ole kuolemasta, kaikki asiat on järjestettävissä, neuvoteltavissa ja siirrettävissä

Viikonloppuna tilin palauttamisyritykset saavat kaivatun tauon ja lähden ystäväni kanssa rentoutumaan Hanasaareen. Puitteet ovat kerrassaan täydelliset ja hetkeksi harhailevat ajatukset saavat tarvitsemaansa lepoa. 

Sunnuntaina kotiin palatessani kaikki väsymys ja hermojännitys purkautuu ja itken lohduttomana tunti tolkulla miehen sylissä. 

Itku ja miehen lohduttavat sanat (“kyllä me tästä(kin) selviydytään”) tyynnyttävät sen verran, että turhautumisen ja epätoivon rinnalle nousee kiukku: väsymyksestä huolimatta päätän, että P****LE, periksi ei anneta! Perustan uuden tilin ja kerron tapahtuneesta.

Seuraavan vuorokauden aikana alkaa tapahtua. Ihmiset jakavat tarinaani ja saan eri kanavia pitkin vinkkejä henkilöistä, jotka saattavat tuntea henkilöitä, jotka saattavat pystyä auttamaan. Apua tarjoavien ihmisen verkosto muuttuu koko ajan tiheämmäksi ja lopulta löytyy se joku, joka tuntee jonkun, joka tietää jonkun Facebookilta.

24 tuntia uuden tilin perustamisesta Instagramilta tulee palautuslinkki sähköpostiini.

“Oops, an error ocurred.”

Saan uuden linkin saatesanoilla, että kokeile jotain toista selainta. Uudella selaimella pääsen sivustolle, joka pyytää vaihtamaan salasanan.

“VIRHE
Tätä sivua ei voida ladata”

Tässä vaiheessa alkaa keittämään ja kunnolla. Nyt ollaan jo niin lähellä. Soitan ystävälleni, jonka mies on saanut aikaisemminkin olla mikrotukihenkilönäni ja hän tulee apuun puolen yön aikaan kesken lätkätreenien. Myös tietotekniikan dippainsinööri on ymmällään: “kyllä tämän nyt pitäisi toimia”. Ystäväni mies ei keskellä yötä ehdi jäädä pidemmäksi aikaa asiaa selvittelemään, mutta hän lupaa katsoa linkkiä vielä autossa. Hetken kuluttua puhelimeni soi, että yritäpä kirjautua nyt uudelleen. Hermostuksissani näpyttelen uuden salasanani kolme kertaa väärin.

Saan salasanan viestinä ja vihdoin onnistuu: Instagram-tilini on jälleen auki.

MITÄ TEHDÄ JOS INSTAGRAM-TILI ON HAKKEROITU?

 1. Jos et pääse kirjautumaan Instagramiin, katso sähköpostistasi, onko Instagram lähettänyt sinulle viestin, että sähköpostisi on muuttunut. Saatat pystyä kumoamaan muutoksen viestin lopussa olevasta voit perua muutoksen linkistä, jos olet tarpeeksi nopea.
 2. Jos tämä ei onnistu, voit ilmiantaa tilisi Instagramille. Napauta sisäänkirjautumisnäytössä Unohditko salasanasi? Napauta Tarvitsetko lisää apua?  ja noudata sitten näyttöön tulevia ohjeita.
 3. Varmista, että annat turvallisen sähköpostiosoitteen, jota kukaan muu ei pysty käyttämään. Kun olet lähettänyt pyyntösi, pidä silmäsi auki sähköpostiviestiltä Instagramilta seuraavissa vaiheissa.

Nämä toimet yleensä riittävät, ja jos ja kun olet tarpeeksi nopea (etkä sekoile etkä hermostu), saat tilisi todennäköisesti takaisin. 

Tai sitten et. Tämä tuntuu riippuvan edelleen siitä, missä asennossa tähdet sattuvat sinä päivänä olemaan. Omalla kohdallani tarvittiin vaihtoehto 4. Joku, joka tuntee jonkun Facebookilta.

LUE MYÖS: SOMELAKKO – UHKA VAI MAHDOLLISUUS?

P.S. Simppeliä sormiruokaa keittiön Marjut jakoi storissaan (katso kohokohdat) vinkkejä, kuinka suojata Instagram tili

Follow:

2 Comments

 1. 27 syyskuun, 2020 / 7:30 pm

  Hi Maja!

  I’ve been following you for a long time and I have to tell you that I love your blog and your beautiful house, in addition to your advice on home and decoration are very good… and thank you for sharing this post because I found it very interesting!.

  In case you are interested, I also share photos of my house on my blog (although it’s not as beautiful and open as yours since I live in a smaller apartment) but I always follow you and I have your blog as a favorite in my section ”Inspiration”…

  And if it’s okay with you, I’d like to publish a post about your house and your photos on my blog, you’ll tell me what you think!

  Anyway, thank you very much for your work and inspiration! 🙂
  Laura
  http://www.littlefew.com

 2. Malla
  19 toukokuun, 2021 / 6:36 pm

  Löysin tän blogisi kun oon ite tuskaillu päivän instagramin kans 🙁 mulla oli jääny sinne vanha sposti, ja kun tuli se joku ilmoitus että et voi kirjautua tilillesi, niin se joku varmistuskoodi meni vanhaan spostiin, jota ei ole enää olemassa. Ilmeisesti ei ole mitää mahd saada nyt sit tiliä takaisin :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.