10 KÄYTÄNNÖN VINKKIÄ, JOILLA KOTI PYSYY SIISTINÄ

Meiltä kysytään usein, että miten lapsiperheen koti voi olla niin siisti. Tavaraa on suhteellisen vähän ja kaikelle on oma paikkansa. Lisäksi olemme kumpikin, sekä minä että mies, erittäin järjestelmällisiä. Eipä se muuta vaadi.

Uskon, että meillä jokaisella on vähän erilainen sietokyky ”sotkuille” ja tämä määrittää pitkälti sen siisteystason, mitä kukakin pitää oman asumisviihtyvyytensä kannalta tärkeänä. Tämä on myös täysin subjektiivinen asia, jossa mikään ei ole parempi toistaan. Eli siistimpi ihminen ei ole välttämättä sen aikaansaavampi tai “epäjärjestyksestä” nauttiva laiskempi.

Yksi asia on kuitenkin varma, jos taloudessa asuu useampi henkilö, elämää ja olemista helpottaa huomattavasti, jos kaikilla on suht sama ajatus riittävän siisteyden tasosta. 

Olen hyvin mukavuudenhaluinen ja välttelen viimeiseen asti vähänkin epämiellyttäviltä tuntuvia tehtäviä. Vaikka nautinkin siististä kodista, ei siivoaminen kuulu lempipuuhiini. Tästä syystä meillä ei koskaan ole siivouspäivää vaan käytän joka päivä aina muutaman minuutin siihen, että laitan tavarat paikoilleen ja pyyhkäisen näkyvät tahrat. 

Robotti hoitaa päivittäin imuroinnin, jotta emme huku koirankarvoihin (ihan paras siivousväline). 

Järjestyksen ylläpitämiseen auttaa, jos tavaroita on tilaan nähden suhteellisen vähän ja kaikelle on oma paikkansa. Tämän lisäksi listasin muutamia muita konkreettisia asioita, joilla pitää koti järjestyksessä.

1. Yksi sisään ja toinen ulos (tai jos haluaa karsia tavaraa, yksi sisään ja kaksi ulos). Varsinkin vaatekaapin kohdalla tämä sääntö pitää erityisen hyvin paikkansa. Osta harkiten ja tarpeeseen ja jos tuot kotiisi jotain uutta, tee sille tilaa luopumalla jostain, mitä et enää tarvitse.

2. Kaikilla tavaroilla on oltava oma vakiosäilytyspaikkansa. Muuten ne ajelehtivat päämäärättömästi (ja kerääntyvät eteisen lipaston tai keittiön saarekkeen päälle tai muodostavat epämääräisiä kasoja jokaiseen vapaana olevaan nurkkaan).

Yksi erittäin toimiva keino saada ajelehtivat tavarat kuriin on sijoittaa paikkoihin, joihin tavaroita yleensä kertyy muutama kori tai laatikko ja laittaa ylimääräiset tavarat niihin. Kun laatikot ja korit käy kuun lopussa läpi huomaa, millaisille tavaroille ei ole vielä omaa paikkaa. Jos kori täyttyy esimerkiksi papereista, vie tarpeettomat kierrätykseen ja järjestä säilytettäville oma paikka, johon ne on vastaisuudessa helppo kerätä ja mistä ne myös tarvittaessa löytyvät helposti.

3. ”Vie mennessäs tuo tullessas” pitää todellakin paikkansa. Kun tavarat laittaa käytön jälkeen paikoilleen välttyy epämääräisiltä kasoilta ja aikaa vieviltä raivausurakoilta. Vie roskat, kun lähdet ulos ja ota kaikki kierrätykseen menevät mukaan samalla kun käyt kaupassa. Jos olet menossa lastenhuoneeseen, ota mukaasi jotain sinne kuuluvaa (muihin huoneisiin kulkeutuneita leluja ja vaatteita). Laita tavarat käytön jälkeen omille paikoilleen tai kerää viimeistään illalla ja vie sinne, minne ne kuuluu.

AIHEESTA LISÄÄ: LASTENHUONEEN JÄRJESTYS: 5 KÄYTÄNNÖN VINKKIÄ

4. Pidä keittiö siistinä, varsinkin, jos keittiö on avoimessa yhteydessä muiden tilojen, kuten olohuoneen kanssa. Meillä on tapana ruokaa laittaessa siivota sitä mukaan, kun sotkua tulee. Roskat ja biojäte kierrätykseen, ruoan valmistuksessa käytetyt astiat  ja välineet astianpesukoneeseen ja tasojen pyyhkiminen viimeistään, kun kaikki on valmista. Tällöin keittiö on aina siistissä kunnossa ja tähän ei mene oikeasti sen enempää aikaa vaan hoituu siinä ruoanvalmistuksen ohessa.

5. Pyyhi tahrat heti, kun huomaat ne. Tämä nyt on sanomattakin itsestään selvää, mutta yllättävän vaikea toteuttaa arjen temmellyksessä. Jos näet tahran, käytä muutama sekunti ajastasi tahran pyyhkimiseen ja pidä siihen tarvittavat välineet käden ulottuvilla (keittiössä omat ja vessassa omat). Kodin yleisilme pysyy siistinä ja tahrat on huomattavasti nopeampi ja helpompi puhdistaa tuoreina. 

6. Aseta siivoukselle aikaraja. Päätä etukäteen, kuinka kauan aiot käyttää aikaasi siivoamiseen tai järjestämiseen ja pitäydy siinä. Avuksi voi laittaa munakellon, jonkun kappaleen tai soittolistan tai kännykän herätystoiminnon. Muutamassa minuutissa tekee taikoja (jos kaikki yllä olevat asiat ovat suht kunnossa).

7. Kiinnitä huomiota kodin pintamateriaaleihin ja tekstiileihin ja valitse ne käyttötarkoituksen mukaan. Pestävät päälliset ja kulutusta kestävät pinnat pidentävät niiden käyttöikää ja saa yleisilmeen näyttämään huomattavasti raikkaammalta, kuin kulahtaneet, naarmuiset ja tahraiset materiaalit. Yksi erittäin hyvä keino raikastaa kodin ilmettä hetkessä ja edullisesti on maalata seinät. Lapsi ja eläintaloudessa meille parhaimmaksi matto- ja verhoilumateriaaliksi on osoittautunut villa, jonka luontaisesti likaa hylkivä pinta on helppo pitää puhtaana.

8. Tee siivouksesta hauskaa! Jos pidät siivouspäivän niin laita soimaan hyvää musiikkia, laula täysin palkein tai tanssi musiikin tahdissa. Tai tee kuten naapurini ja laita lasiin lempijuomaasi (jota ei tarvitse säästellä siivouksen jälkeiseksi palkinnoksi vaan siemaile siivouksen välillä). Kuka sanoo, että siivouksen pitää olla niin vakavaa? 

9. Kiillota hanat on vinkki, jonka sain ystävältäni vuosia sitten. Joskus pelkästään tämä riittää ja huone näyttää putipuhtaalta. Kokeile ja ylläty!

10. Osta tuoreita kukkia. Tilan kuin tilan raikastaa tuoreet kukat ja vievät huomion pois mahdollisista nurkassa ajelehtivista villakoirista. Perjantaisen viikkosiivouksen sijaan ostan aina kotiin kimpun leikkoja.

AIHEESTA LISÄÄ: MITÄ JOS TAVARAA ON LIIKAA?

Follow:

1 Comment

  1. 31 maaliskuun, 2021 / 4:19 pm

    Hyviä pointteja. Olen samaa mieltä, että kotitöistä ja siivouksesta voi tehdä myös hauskaa. Olen antanut myös lapselle mopin, että saa sen kanssa sitten juosta ja hullutella. Kyllä siinä aina vähän tulee puhtaampi lattiakin ja voi itse keskittyä myös hyvin siivoukseen. Äänikirjojen kuuntelu on myös ihan ehdotonta, minkä voi hyvin yhdistää esimerkiksi pyykkien lajitteluun tai muuhun siivoamiseen, missä ei synny isoa ääntä. Siivouksen jälkeen pyritään ylläpitämään myös siivoustasoa vähän skarpimmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *