Kaksi ajankohtaista ongelmaa: lastenhuoneen järjestys ja miten lastenhuoneen saa oikein pysymään siistinä?
(Viimeisimpään ei kai voi hyvällä omallatunnolla vastata kuin, että ei mitenkään.)
Lastenhuoneen järjestyksen ylläpitämiseen on muutamia käytännön vinkkejä, jotka saattavat auttaa siihen, että lastenhuoneessa mahtuu siellä säilytettävien tavaroiden lisäksi oikeasti myös leikkimään.
Ensimmäinen ja paras vinkeistä on samalla myös yksinkertaisin: KARSI.
Kun pitää esillä vain sen, mitä oikeasti käytetään, on tavaran määrä helpommin hallittavissa. Ne lelut, joilla ei enää leikitä, voi laittaa kiertoon tai pistää hetkeksi piiloon.
Olen jakanut lapsen tällä hetkellä eniten käyttämät lelut kolmeen Mifukon kassiin, jotka otetaan leikkiin yksitellen (tämä toimii hyvin mitä pienempi lapsi on kyseessä). Yhdessä on junarata, toisessa pikkuautot ja kolmannessa muut.
Leikki kulkee yleensä aika lailla samaa rataa. Kassi kipataan nurin ja lelut heitellään pitkin poikin alakertaa.
Yhden kassin taktiikan etu piilee siinä, että lapsen ympärilleen levittämän tavaran määrä on kolme kertaa pienempi, kuin jos kaikki olisi käden ulottuvilla. Lisäksi yhden kassin lelut on huomattavasti nopeampi kerätä leikin päätyttyä takaisin kassiin.
Lelujen keräämisestä voi myös tehdä osan leikkiä (joskus tämä toimii, useimmiten ei).
Isommalla lapsella läpinäkyvät laatikot toimivat todella hyvin lelujen säilytyksessä. Läpinäkyvästä laatikosta näkee kerralla sisällön ja lelut on helppo kerätä leikin jälkeen takaisin nimettyyn laatikkoon ja omalle paikalleen.
Toinen (ja aikaa säästävä) vaihtoehto on jättää lelut lojumaan yöksi niille sijoilleen. Aamun jälkeen nimittäin tilanne näyttää taas siltä, kuin olisi pommi räjähtänyt.
Ystäväni totesi muutaman vuoden leluja aina iltaisin kerätessään, että senkin ajan voisi käyttää jotenkin fiksummin: eipä ne ympäriinsä lojuvat lelut ketään varsinkaan yöllä haittaa ja aamulla kaikki on joka tapauksessa taas hujan hajan: lastenhuoneen järjestys on hukkaan heitettyä aikaa ja energiaa!
Tosin jos harrastaa laillani yöllisiä hiippailu reissuja ei ole millään muotoa mukavaa, kun lojumaan jätetty Dublo muljahtaa jalan alla. Siispä itse olen ottanut sen linjan, että lelut laitetaan yöksi omille paikoilleen.
LASTENHUONEEN JÄRJESTYS SYNTYY MAKSIMOIMALLA SÄILYTYSTILA KERRALLA KUNTOON
Lastenhuoneen ongelmana on usein liian suuri tavaramäärä versus säilytystila (tähänkin auttaa karsiminen).
Usein vauvan huoneeseen ostetaan pieni lipasto. Lapsen kasvaessa kasvaa samaa tahtia myös lapsen tavaroiden määrä.
Lipaston kaveriksi ostetaan pieni hylly ja sitten kaappi ja toinen ja vielä yksi lipasto. Lopulta huone on täynnä erilaisia pieniä säilytysratkaisuja ja valtava määrä tavaraa, jolla ei oikein mahdu leikkimaan.
Rakensimme neljä vuotta sitten lastenhuoneeseen korkeista IKEA METOD -keittiökaapeista koko seinän levyisen kaappirivin. Nyt kaapisto on vihdoin vetimiä ja työpöytää myöten valmis!
Kaapiston peitelevyt sekä ovet ovat kotimaisen Doorien valikoimasta. Ovien ajaton ja murrettu sävy Garden sopii mielestäni todella kauniisti lastenhuoneeseen (ja näyttää myös upealta keittiön kaapeissa). Messinkiset nupit täydentävät kokonaisuuden.
Doorielta saa myös piilokiinnityksellä asennettavia tammihyllyjä, joista teimme ikkunan viereiseen päätyyn pienen työpisteen.
Kiinteän kalusteen myötä lattiatilaa jää runsaasti vapaaksi leikkiin.
AIHEESTA LISÄÄ: UUSI ELÄMÄ VANHOILLE KALUSTEILLE
Viimeinen vinkkini, jota tuntuu olevan kaikista vaikeinta noudattaa, on OSTA HARKITEN UUTTA.
Tavarakasvatus on ajankohtainen aihe yhä useammalle muuttuvassa maailmassa tasapainoilevalle perheelle.
Homevialaura-blogin Laura Tirkkonen kirjoitti kerrassaan loistavan ja äärimmäisen ajankohtaisen lastenkirjan Fiian kimpsut ja kampsut — Kuinka kasvaa kestäväksi kuluttajaksi (kustantaja Cozy Publishing). Kirja auttaa lasta hahmottamaan lorujen avulla tavaran tarkoitusta, arvoa ja kiertoa, oivaltamaan itse ja oppimaan kohtuullisuutta ja kiitollisuutta. Kaisa Huotarin taianomaisen kuvituksen ansiosta visuaalisesti omaa silmääni miellyttävää kirjaa on myös ilo selailla.
Lauran blogista löydät myös paljon erilaisia kodin järjestelyvinkkejä.
5 VINKKIÄ: NÄIN PIDÄT LASTENHUONEEN SIISTINÄ
- Karsi
Tarkkaile, millä leluilla lapsi leikkii. Vähän vanhemman lapsen kanssa voi käydä yhdessä läpi, mitkä lelut ovat suosiossa juuri nyt. Vähemmän käytetyt lelut voivat odottaa kaapissa. - Laita tarpeeton kiertoon
Käy vähintään kerran vuodessa lelut läpi ja laita eteenpäin ne lelut, joilla ei enää leikitä. Tarpeettomaksi käyneet voi lahjoittaa eteenpäin tai myydä kirpputorilla sekä paikallisissa kierrätys ryhmissä. - Pidä lelut helposti saatavilla
Varmista, että käytetyimmät tavarat on helppo ottaa käyttöön ja laittaa takaisin paikoilleen. Kun samankaltaiset tavarat säilytetään samassa paikassa, pienenkin lapsen on helppo oppia mikä kuuluu mihinkin. Kestävät kassit ja läpinäkyvät säilytyslaatikot toimivat hyvin. - Minimoi tavaramäärä ja maksimoi säilytys
Järjestys ennen kaikkea: kun kaikille tavaroille on paikkansa, pysyy huone siistinä. - Osta harkiten uutta
Olemme tehneet todella hyviä löytöjä paikallisista kierrätysryhmistä (kengät, vaatteet, harrastusvälineet, kirja ja lelut).
Huikean kaunis kokonaisuus! Mulla on tulossa uuteen työhuoneeseen vähän saman tapainen kaappirivi ja taso, sain tästä paljon inspiraatiota, kiitos 🙂
Kirjoittaja
Kaunis kiitos! Tämä(kin) projekti vei oman aikansa, mutta voi miten sydäntä särkevän ihanaa on katsella pienen touhuja omassa huoneessaan ❤️
Ihana kokonaisuus jälleen kerran! 😍 Meilläkin alkaa talonrakennus olla piakkoin ajankohtaista ja ollaan pyöritelty mielessä eri lattiavaihtoehtoja. Talomme tulee olemaan tehdastyylinen, ja betonilattia sopisi sinne sisustuksen kannalta todella hyvin. Mikrosementistä emme ole niin innostuneet, mutta pohdimme josko pohjabetonin vaan hioisi ja käsittelisi jotenkin. Itseäni kuitenkin arveluttaa materiaalin joustamattomuus lapsiperhearjen näkökulmasta: leikin tiimellyksessä pään kolauttaminen betoniin tuntuu varmasti erilaiselta kuin lähikontakti vaikka parketin kanssa. Olisiko sinulla heittää tähän jotain kokemusta tai muuta kommenttia? 😊
Kirjoittaja
Me pohdimme myös pitkään lattian jättämistä betonille. Päädyimme lopulta mikrosementtiin halkeamien takia. Naapuri jätti lattian betonipinnalle, hioi ja teki pinnalle silikaattikäsittelyn ja lopputulos näyttää nykyään todella hyvältä. Hän hioi ja käsitteli lattian uudelleen, koska betonipinta imaisi lapsen lattialle kippaamat mustikat 😅
Ihanan näköinen kokonaisuus! Meillä sama ollut suunnitelmissa/etenemässä etanavauhtia jo pidempään, olen jäänyt junnaamaan vaatetankojen osalta tähän. Minkälaisia sisusteita olet kaapeissa käyttänyt? Mielummin rakentaisin tosiaan noista Ikean keittiökaappien rungoista kuin pax-sarjasta kaapiston, kun se paremmin mittojen mukaan tilaan sopisi, mutta en ole onnistunut löytämään vaatetankoja tuohon 40/80cm kokoiseen runkoon (ja nimenomaan tuohon 37cm syvyiseen runkoon).
Kirjoittaja
Meillä on myös tämä kaapisto valmistunut etanavauhtia! Pähkäilin pitkään myös tuota vaatetanko-asiaa ja päädyin lopulta ostamamaan Ikeasta 2 x 50 cm Kompliment-tangon, josta pätkäisimme osan pois, jotta on sopiva 40 cm runkoon.