SUPERLAISKAN SIIVOUSVINKIT

Kaupallinen yhteistyö: Eko Eko Shop

Siivousvinkit eläintalouteen

Voiko lapsiperheen koti pysyä oikeasti siistinä?

Sanoisin, että kaipa se voi. Tosin se vaatii todella paljon vaivannäköä (mikä ei ajankäytöllisesti ole ehkä kaikista fiksuinta). Kun talouteen lisätään vielä pari pohjavillallista koiraa ollaankin jo tilanteessa, jossa koti voi aika ajoin olla järjestyksessä, mutta ei juuri koskaan puhdas. 

Sitä sanotaan, että kannattaa valita taistelunsa ja kuraa ja karvoja vastaan olen antautunut jo vuosia sitten.

Uskon, että meillä jokaisella on vähän erilainen sietokyky ”sotkuille” ja tämä määrittää pitkälti sen siisteystason, mitä kukakin pitää oman asumisviihtyvyytensä kannalta tärkeänä. 

Siistimpi ihminen ei siis välttämättä ole sen aikaansaavampi tai “epäjärjestyksestä” nauttiva laiskempi. Tämä voi hyvin olla vain persoonakysymys.

Yksi asia on kuitenkin varma, jos taloudessa asuu useampi henkilö, elämää ja olemista helpottaa huomattavasti, jos kaikilla on suht sama ajatus riittävän siisteyden tasosta. 

Olen hyvin mukavuudenhaluinen ja välttelen viimeiseen asti vähänkin epämiellyttäviltä tuntuvia tehtäviä. 

Ja vaikka nautinkin siististä kodista (kukapa ei), ei siivoaminen kuulu lempipuuhiini. 

Siivouspäivän sijaan tehokkaampaa ajankäyttöä on mielestäni käyttää joka päivä  muutama minuutti iltaisin siihen, että laittaa tavarat paikoilleen ja pyyhkäisee näkyvät tahrat (tässäpä syy miksi kannattaa valita vaaleat kodin pinnat ja huonekalut: tahrat lähtevät vaivattomimmin tuoreeltaan). 

Pölyihin tehokkain on mikrokuituliina ja tahroihin vesi. Vielä jos hommaa katseen kestävät siivousvälineet, jotka voivat olla esillä, ollaan jo aika pitkällä siinä, miten kodin saa pidettyä hieman helpommin puhtaana.

Kaikkiin tahroihin ei kuitenkaa pelkkä vesi (tai kauniit välineet) tepsi. Tällaisia ovat mm. rasva ja kalkki sekä suurin osa nestepitoisista vahingoista (tähän voisi laittaa sellaisen vihreänaamaisen hymiön).

Voimakkaat, kemikaaleja sisältävät  puhdistusaineet saattavat kuitenkin aiheuttaa allergisen reaktion (kokemusta on)  ja vaurioittaa kodin pintoja (tästäkin on ikävä kyllä kokemusta ja harmittaa vieläkin ihan vietävästi). 

Kemikaaleja sisältäville kodin puhdistusaineille on kuitenkin olemassa yhtä tehokas (ellei jopa tehokkaampi) vaihtoehto. Biologisissa kodin puhdistusaineissa vahingolliset tehoaineet on korvattu vaarattomilla biologisilla ainesosilla kuten mikro-organismeilla ja entsyymeillä. 

LUONNOLLISIA PUHDISTUSAINEITA

Tampereen Onkiniemessä sijaitseva, ympäristöystävällisiä puhdistustuotteita myyvä Eko Eko -niminen yritys syntyi halusta elää tasapainoisemmassa maailmassa ja olla tuottamatta ylimääräistä  jätettä tai saastetta. 

Eko Ekon verkkokaupasta löytyy kattava valikoima biologisia, 95-100 % biohajoavia ja ekologisia kodin siivouksen tuotteita. Tampereen tiloissa on lisäksi myös pieni kauppa, jossa tuotteiden toimivuutta voi testata ja ostaa suoraan mukaan.

Mielestäni yksi parhaimpia Eko Ekon tuoteita on täysin luonnollisiin ainesosiin perustuva Befree Whitelime, joka suorastaan räjäyttää pinttyneen kalkin kylpyhuoneen lasiseinistä (näiden puhtaaksi saamiseksi meinasi jo usko loppua). Tuote myös ehkäisee uusien kalkkisaostumien syntymistä.

Toinen lemmikki- ja lapsiperheen sotkujen pelastaja on Befree Magicblue, jolla saa siivottua  kaikki nestepitoiset vahingot (nestetahra peitetään tuotteella, annetaan vaikuttaa muutama sekunti ja lakaistaan pois). Miellyttävän tuoksuinen tuote kuivaa ja poistaa samalla kaikki epämiellyttävät hajut (voit varmaan kuvitella, mitä kaikkea tämä pitää lapsi- ja lemmikkiperheessä sisällään). 

Kodinhoitohuoneena toimivassa kuraeteisessa on lisäksi ollut todella paljon käyttöä hajuja estävällä ja neutralisoivalla, biologisella ilmanpuhdistajalla Befree Purella.

Neljäs tuote, jota voin mitä lämpimimmin suositella, on rasvaa astioista ja keittiövälineistä puhdistava Befree Kitchen. Myös jämähtäneet taikinat ja kastikkeet irtoavat tehokkaasti. Lisäksi tuote puhdistaa ja eliminoi allergeeneja.

Jos hankkisin vain yhden tuotteen, niin se olisi ehdottomasti Befree-sarjan yleispuhdistusaine Smart, jota voi käyttää rasvaisten pintojen puhdistuksen lisäksi tahranpoistoon vaatteista ja muilta tekstiilipinnoilta (kuten sohva ja autonpenkit). Aineella irtoaa myös liima- ja tussi sekä lemmikkien tekemät tahrat (kuola on kuivuessaan ihan käsittämättömän tiukassa). 

Kodin siistinä pitämiseen ylläolevien lisäksi auttaa, jos tavaroita on tilaan nähden suhteellisen vähän ja kaikelle on oma paikkansa. 

Eko Ekon -verkkokaupassa kaikki Befree Home- puhdistusaineet – 15 % koodilla MARJA15 (alennus on voimassa 30.9.2021 asti.)

SIIVOUSVINKIT, JOTKA SAAVAT KODIN NÄYTTÄMÄÄN SIISTILTÄ

Pyyhi tahrat heti, kun huomaat ne

Tämä nyt on sanomattakin itsestään selvää, mutta yllättävän vaikea toteuttaa arjen temmellyksessä. Jos näet tahran, käytä muutama sekunti ajastasi tahran pyyhkimiseen ja pidä siihen tarvittavat välineet käden ulottuvilla (keittiössä omat ja vessassa omat). Kodin yleisilme pysyy siistinä ja tahrat on huomattavasti nopeampi ja helpompi puhdistaa tuoreina. 

Pidä keittiö siistinä

Varsinkin, jos keittiö on avoimessa yhteydessä muiden tilojen, kuten olohuoneen kanssa. Meillä on tapana ruokaa laittaessa siivota sitä mukaan, kun sotkua tulee. Roskat ja biojäte kierrätykseen, ruoan valmistuksessa käytetyt astiat  ja välineet astianpesukoneeseen ja tasojen pyyhkiminen viimeistään, kun kaikki on valmista. Tällöin keittiö on aina siistissä kunnossa ja tähän ei mene oikeasti sen enempää aikaa vaan hoituu siinä ruoanvalmistuksen ohessa.

Aseta siivoukselle aikaraja

Päätä etukäteen, kuinka kauan aiot käyttää aikaasi siivoamiseen tai järjestämiseen ja pitäydy siinä. Avuksi voi laittaa munakellon, jonkun kappaleen tai soittolistan tai kännykän herätystoiminnon. Muutamassa minuutissa tekee taikoja (jos kaikki yllä olevat asiat ovat suht kunnossa).

Kiinnitä huomiota kodin pintamateriaaleihin ja tekstiileihin

Pestävät päälliset ja kulutusta kestävät pinnat pidentävät niiden käyttöikää ja saa yleisilmeen näyttämään huomattavasti raikkaammalta, kuin kulahtaneet, naarmuiset ja tahraiset materiaalit. Yksi erittäin hyvä keino raikastaa kodin ilmettä hetkessä ja edullisesti on maalata seinät. Lapsi ja eläintaloudessa meille parhaimmaksi matto- ja verhoilumateriaaliksi on osoittautunut villa, jonka luontaisesti likaa hylkivä pinta on helppo pitää puhtaana.

Tee siivouksesta hauskaa! 

Jos pidät siivouspäivän niin laita soimaan hyvää musiikkia, laula täysin palkein tai tanssi musiikin tahdissa. Tai tee kuten naapurini ja laita lasiin lempijuomaasi (jota ei tarvitse säästellä siivouksen jälkeiseksi palkinnoksi vaan siemaile siivouksen välillä). Kuka sanoo, että siivouksen pitää olla niin vakavaa? 

Kiillota hanat 

On vinkki, jonka sain ystävältäni vuosia sitten. Joskus pelkästään tämä riittää ja huone näyttää putipuhtaalta. Kokeile ja ylläty!

Osta tuoreita kukkia. 

Tilan kuin tilan raikastaa tuoreet kukat ja vievät huomion pois mahdollisista nurkassa ajelehtivista villakoirista. Perjantaisen viikkosiivouksen sijaan ostan aina kotiin kimpun leikkoja.

AIHEESTA LISÄÄ: VÄHEMMÄN TAVARAA – VINKKEJÄ KODIN JÄRJESTÄMISEEN

Follow:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *