Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI

Kaupallinen yhteistyö: Lammi

Sinä kesänä istuimme tuntikausia laiturin nokalla ja piirsimme ääriviiva kerrallaan unelmiamme ruutuvihkoon. Laineiden liplatus säesti hiljaista puheensorinaa, joka lähti kahdesta yhteen painautuneesta päästä, jotka jo vuosikymmen aikaisemmin toisistaan tietämättä olivat haaveilleet samanlaisesta valkoiseksi rapatusta kivitalosta.

LUE: TÄÄ RAKENTAMINEN NYT VAAN ON TÄLLAISTA

Aikaisemmin keväällä saamamme tieto mahdollisesta rakennuspaikasta alkoi hahmottua silmiemme eteen kangastuksen lailla. Siinä auringonpaahteessa mikään suunnitelma ei tuntunut liian suurelta tai ylipäätään mahdottomalta toteuttaa. Voisin jopa väittää, että helle ja huuma olivat sekoittaneet päämme sen verran, että edes ajatus siitä, että jossain vaiheessa joutuisimme kohtaamaan realiteetit lumen tuprutessa kirjaimellisesti tupaan, ei saanut tunteitamme viilenemään. Meihin oli iskenyt talokuume.

Talokuume on siitä katala tauti, ettei siihen löydy muuta lääkettä kuin heittäytyä haaveilemaan ja jos onni suo, haaveilua seuraa rakennushanke. Koko projektin kutkuttavin vaihe vietetään siinä ruutupaperin äärellä. Kun sellaiset seikat kuin rakennuskaava tai rahoitus eivät vielä rajoita, on edessä ainoastaan rajattomasti mahdollisuuksia toteuttaa omia unelmia asumisesta. Meille totuus omakotitalon suunnitteluprosessista alkoi konkretisoitua tavatessamme ensimmäistä kertaa arkkitehtimme sekä pankkivirkailijamme. Kumpikin erittäin päteviä (mikä selvisi meille onneksemme jo heti projektimme otettua hatarat ensiaskeleensa) omalla alallaan.

Omasta talosta haaveileva tarvitsee unelmansa toteuttamiseen tontin. Pääkaupunkiseudulla hyvä tonttimaa on kortilla ja maksaa omaisuuden. Muualla Suomessa on mahdollista löytää edullinen tontti ilman ikkunan takana istuvia naapureita, mutta talon jälleenmyyntiarvoa ajatellen kovin yksilölliseen tai kalliiseen talomalliin ei lienee ole niin järkevä panostaa. Nämä ovat toki asioita, jotka jokainen ratkaisee tahollaan, mutta yksi yhteinen nimittäjä asiaan löytyy; mikäli suinkin vain mahdollista, kannattaa tontti valita huolella. Tontti ja kaava nimittäin määrittelevät pitkälle millaisen talon alueelle voi ylipäätään rakentaa. Yksikerroksisesta, valkoisesta kivitalosta haaveilevat ei ilahdu tiedosta, jos jo hankitulle rinnetontille on ainoastaan mahdollista rakentaa kellarillinen talo, jonka toinen kerros täytyy alueella olevan kaavamääräyksen vuoksi verhoilla laudoilla ja maalata punaiseksi.

Toinen, mikä määrittelee mahdollisuudet rakennushankkeelle, on budjetti. Budjetilla tarkoitan todellisuudessa käytettävissä olevaa kassavirtaa. Kustannusarvio on taas rakentamiseen arvioitu käytettävä summa. Kustannusarviossa pitää olla varaa yllätyksiin, joita tulee ihan varmasti. Siis paino sanalla varmasti.

Meidän kohdallamme rakennuspaikaksi valittu tontti sekä käytössä oleva budjetti tarkoittivat käytännössä sitä, että ruutuvihkoon ranskalaisilla viivoilla kirjoittamamme toiveet yliviivattiin yksi toisensa jälkeen yli. Olimme omia haaveitamme siivittämään selailleet vinon pinon talokirjoja, joiden pohjalta olimme tehneet alustavia luonnoksia toivomistamme tilaratkaisuista. Yllätykseksemme suurin osa toiveistamme joutui mappi Ö:hön. Tontti eivätkä rahat joustaneet piirun vertaa.

AIHEESTA LISÄÄ: 5 VIRHETTÄ, JOTKA TEIMME RAKENTAESSA

Rakennushankkeesta 80 % lyödään lukkoon suunnittelijan pöydällä, niin talon muodon kuin myös budjetin osalta. Tästä syystä suunnitteluun kannattaa käyttää ruhtinaallisesti aikaa. Meidän suunnitteluprosessi eteni niin, että ensin oli tontin myötä syntynyt haave, budjetti ja lopulta suunnitelmat. Prosessi voi edetä myös niin, että on olemassa pelkästään haave sekä alustava budjetti eikä tontista vielä tietoakaan. Jo näillä eväin on mahdollista aloittaa suunnitteluprosessi Lammin asiantuntijamyyjän kanssa. Myyjän kanssa on mahdollista tehdä tarvekartoitus, jossa käydään läpi perheen tarpeet tulevalle kodille, tilojen koko, varusteet, huoneiden määrä ja taloudelliset resurssit. Tämä antaa hyvät lähtökohdat haaveen konkretisoitumisen suunnitelmiksi. Suunnittelun avuksi Lammilla on käytössä 32 talomallin ideakirja, joista jokaisesta on teetetty kustannusarviolaskelma. Ideakirjasta löytyy talomalleja erilaisten perheiden tarpeisiin, pienistä yksitasoisista perinteisistä kodeista suurempiin monikerroksisiin moderneihin kivitaloihin. Tästä on suuri apu, kun mietitään itselle sopivaa kotia ja sen tulevia kustannuksia.

Kun sopiva tontti on löytynyt, toteuttaa suunnittelija tarpeiden mukaisen yksilöllisen tai talomallistosta muokatun suunnitelman. Meillä kustannuksia karsittiin talon muodolla (vain neljä kulmaa) sekä optimaalisella tilankäytöllä (märkätilojen koko ja sijoittelu). Arkkitehtisuunnitelmien pohjalta saimme Lammilta tarjouksen runkomateriaaleista. Lammi lupaa kaikelle tarjoukseen sidotulle hintatakuun sekä sitovan toimitusaikataulun, joka tuo turvaa budjetointiin ja helpottaa tulevan rakennushankkeen organisointia. Tämän jälkeen tuli vielä päättää itselle sopivin projektimalli hankkeen toteuttamiseksi.

Talon voi rakentaa täysin yksin niin sanotusti hartiapankkivoimin. Omatoimirakentajakaan ei kuitenkaan jää Lammin kanssa ihan oman onnensa nojaan: tekninen tuki löytyy tarvittaessa puhelimen päästä ja kaikki lain vaatimat ammattilaiset, kuten valvonta ja suunnittelijat löytyvät heidän yhteistyökumppaniverkostostaan. Tällä mallilla on mahdollista tehdä suurimmat säästöt toteutusvaiheessa.

LUE MYÖS: NÄIHIN RATKAISUIHIN OLEMME TYYTYVÄISIÄ KODISSAMME

Me rakennutimme kotimme niin sanotusti osaurakoituna. Teimme itse sopimukset eri tahojen kanssa sekä aikataulutimme hankkeen. Tällöin projektinjohto oli lähes täysin omissa käsissämme. Tämä rakennustapa mahdollisti suhteellisen kustannustehokkaan ja joustavan toteutuksen, kun pystyimme valitsemaan tekijät ja sopimaan itse palkkaamiemme urakoitsijoiden kanssa mahdollisista muutoksista myös rakentamisen aikana. Lisäksi teimme lähes kaikki talon sisäpuoliset työt itse. Täysin vaivatonta tämä ei aina ollut. Hankkeeseen paneutuminen, asioiden opettelu ja selvittely sekä fyysinen rakentaminen vei todella paljon aikaa.

Mikäli aikaa tai kiinnostusta itse johdetun rakennusprojektin läpiviemiseen ei ole, on myös mahdollista palkata hankkeeseen projektinjohtaja, joka toimii yleensä myös hankkeen vastaavana työnjohtajana. Tällöin kilpailutus ja sopimusasiat on ulkoistettu erilliselle talonrakennuksen ammattilaiselle, kuin myös rakennushankkeen aikataulutus ja eri osapuolien yhteensovittaminen. Projektinjohtajia löytyy paikallisen Lammin kivitalomyyjän yhteistyökumppaniverkostosta.

Helpoin ja yksinkertaisin, mutta kaikista kallein vaihtoehto on kokonaisvastuu-urakka eli tutummin ”avaimet käteen” rakentaminen. Myös tämä vaihtoehto, eli täysin muuttovalmis koti, on mahdollista toteuttaa Lammin yhteistyöverkostosta löytyvien kumppaneiden kanssa.

Saimme muuttoluvan kotiimme aika tarkalleen neljä vuotta sitten. Rakennusvaiheessa rakennuskuumeesta tuli toivuttua aika nopeasti ja kuluneet vuodet olemme olleet lähestulkoon oireettomia. Pientä lämmönnousua on kuitenkin ollut havaittavissa, ja mikäli sopiva tontti osuisi kohdalle, alkaisi ruutuvihko jälleen täyttyä suunnitelmista.

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI

 • Suunnittelun lähtökohtina ovat omat toiveet, käytössä oleva budjetti, tontti ja sen kaavamääräykset.
 • Kokenut, kivitalorakentamiseen perehtynyt arkkitehti ja rakennesuunnittelija sekä ammattitaitoiset erikoissuunnittelijat ovat rakentajan parhaita ystäviä. Jopa 80 % budjetista lyödään lukkoon suunnittelijan työpöydällä.
 • Kun suunnittelija on toteuttanut tarpeiden mukaisen yksilöllisen tai talomallistosta muokatun suunnitelman, on päätettävä vielä itselle sopivin projektimalli hankkeen toteuttamiseksi. Projektimallin valintaan vaikuttaa omat käytettävissä olevat resurssit: aika, osaaminen ja raha.

LUE MYÖS: MITÄ KIVITALO MAKSAA? 

2 Comments

 1. Anonymous
  marraskuu 30, 2018 / 4:38 pm

  Hei,kiitos blogistasi johon oletpannutrunsasti aikaa ja vaivaa! Mutta itselle 4 omatitaloa ja monille muille kymmeniä omakoti- ja rivitalo asuntoja rakentaneena en voi sivuutta kirkoitteluasi noin vain. Ensin kerron taustatani koska niilläon linkki blogiisi.
  Olen käynyt knasakoulun 4 luokkaa, keskkoulun viisi luokkaa, lukion kolmeluokkaa, Ilmavoimien Teknillisen koulun, sekä Vaasan Teknillisen opiston talonrakennuslinjan. Kaikki nuo oppilaitokset ovat olleet Mailman parhaita, ainakin rehtorin mukaan. Minulla on siis Mailman paras koulutus kommetoida blogiasi.
  Siksi puutun seuraaviin kommetteihisi, Lammi taloista väität heidän tuotteidensa, palvlunsa ja verkostonsa olevan parhaita kaikessa ja edullisimpi ja nopeimpia. Minä väitän ettu tuo on p:tä. Mistä muusta sinulla on kokemusta, mihin vertaat?
  Itse olen ostanut suunnitelmat eri arkkitehdeilta, kaikki ovat suostuneet kuuntelemaan mielipiteitäni, arvostelleet niitä ja perustelleet omiaan, niin kuin pitääkin. Lopputuloksena on syntynyt toteuttamiskelpoinen suunnitelma. Hyvä suunnitelma ei ole se joka tyydyttää sinua nyt! Van se joka tyydyttää sinua koko sen ajan kun asut siinä, ja lisäksi uutta omistajaa, silloinkun haluat eroon talostasi.
  Tuon jälkeen olen laseknut ja vertaillut eri rakenteiden kustannukset, valitettavastien ole kertaakaan päätynyt Lammi-taloon taikka harkkoon, joka on joka kerta osittautunut kaikista kalleimmaksi valumuotiksi.
  Jos sinä vertaat KVR-urakointia muilla tavoin toteutettuun suunnitelmaasi jossa teet osan työstä itse on se yhtä älykästä kuin verrata matkan hintaa polkupyörällä ja taksilla. KVR -urakassa ei anneta valmiita suunnitelmia urakoitsijan käteen että tee näin. KVR-urakassa annetaan urakoitsijalle tontin tiedot ja tilatilaluettelo, toivomus lämmitysmuodosta ja vaustelutasosta sekä uarkklaohjelman. Niillä tiedoilla kilpailuun osallistuvat esittävät tarjouksensa. Jos urakoitsijat ovat osaavia ja ovat kiinnostuneita kohteestasi, (aina se ei sovi aikatauluihin (mutta kohteliaisuus syistä urakoitsija antaa kalliin hinnan laskematta) ei tätä urakkamuotoa päihitä kukaan.
  Kakki kunnia kuitenkin sinulle pyyteettömästä työstäsi Lammitaloa kohtaa, joka varmaan huomio sen jollain tapaa, vain kohteliaisuudesta!
  Väitteesi Lammitaloista kaikilta osiltaan ovat kuitenkin yhtä luotettavia kuin väittämä, että Lola Odusoga on ainoa oikea vaimo kaikille miehille!

  • marraskuu 30, 2018 / 4:48 pm

   Lämmin kiitos kommentistasi. Teksti perustuu puhtaasti omiin kokemuksiimme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.