VIHERKASVEILLA SISUSTAMINEN – VINKKEJÄ JA HOITO-OHJEITA

Kaupallinen yhteistyö: Verso Design

Korona-vuoden myötä elämääni on hiipinyt kuin puolihuolimattomasti kaksi uutta harrastusta: hapanjuurileivonta sekä viherkasveilla sisustaminen. Kotimme onkin alkanut muistuttaa viidakkoa ja vaikka mies huomautti taannoin törmätessään kolibrikukkaan, että olohuoneessa alkaa jo olla hieman haasteellista kulkea, uskon edelleen vakaasti:

”I Don’t need less plants.. I need more shelfies”.

Olen vuosia ihaillut muotoilijasiskosten Tuttu Sillanpään ja Tuuli Burmanin tinkimätöntä suunnittelufilosofiaa, jossa yhdistyy synnynnäinen rakkaus käytännöllisyyteen, ajattomuuteen, kestävyyteen ja luonnonmateriaaleihin. Samaa kaavaa, jossa kaikki turha on riisuttu pois, olen pyrkinyt noudattamaan myös omassa suunnittelutyössä.

viherkasveilla sisustaminen

Luonnonmateriaalit, puhtaat muodot sekä suomalaisista perinteistä ammennetut tekniikat ja ideat ovat ne kulmakivet, joihin Tutun, Tuulin ja heidän äitinsä sisustusarkkitehti Kirsikka Savosen sisustustuotteita valmistavan Verso Designin koko mallisto perustuu. Jokainen tuote on viimeistäkin yksityiskohtaa myöten hiottu ja viimeistelty.

Verso Design on kenties suurelle yleisölle kaikkein tutuin puisista säilytyskoreista, joita japanilainen siivous- ja raivausguru Marie Kondokin suosittelee asiakkailleen. 

Suurin osa Verson tuotteista valmistetaan Suomessa. Esimerkiksi kaikki TIKAS-sarjan tuotteet valmistaa Tuulin puuseppämies Thomas Verson omalla verstaalla Sipoossa. 

VIHERKASVEILLA SISUSTAMINEN

Vihreän sanotaan olevan elämän, kevään ja nuoruuden väri. Se kuvastaa myös iloa ja toivoa, mikä sopii erityisen hyvin tähän aikaan. Myös kasvit tuntuvat suorastaan villiintyneen, kun niiden kanssa oleilee lähes 24/7.

Mielestäni viherkasvit tekstiilien ohella antavat sisustukselle sen kuuluisan viimeisen silauksen. Viherkasveilla sisustaminen luo myös kodikkuutta sekä lisää viihtyisyyttä. 

Huonekasvit pääsevät oikeuksiinsa, kun ne eivät huku muun sisustuksen sekamelskaan. Tilavuuden lisäksi kodin muu sisustus, kalustus, väritys ja tilan valoisuus luovat puitteet vihersisustukselle. Useimmat kasvit näyttävät yksinkertaisesti parhailta, kun tausta on yksinkertainen, värit hillityt ja kasvit ryhmitelty kauniiksi kokonaisuudeksi.

MITEN KASVIT KANNATTAA RYHMITELLÄ?

1. Asettele ruukkuja eri tasoille ja korkeuksille

Kasvit pääsevät paremmin oikeuksiinsa, kun ne sijoittaa rykelmään ja asettelee eri tasoille. Isot kasvit voi sijoittaa ruukussa suoraan lattialle ja pienempiä kasveja nostaa hieman ylemmäksi esimerkiksi kukkatelineille tai amppeleihin.

Kasveja voi laittaa myös hyllylle. Mielenkiintoisen asetelmasta tekee se, että kasvien sekaan on sijoitettu myös esimerkiksi elektroniikkaa, koriste-esineitä ja kirjoja. 

Verso Designin TIKAS-tuoteperheen uusimmassa tulokakkaassa on useamman kokoisia seinähyllyjä, joista voi luoda tarpeen mukaan mieleisensä kokonaisuuden. Asensimme yhden pitkän ja yhden lyhyemmän hyllyn saunatupaan pienen ruokapöydän päälle astioita ja pistokkaista kasvamassa olevia viherkasveja varten.

3. Kasvit tilanjakajana, näkösuojina ja verhoina

Viherkasveilla voi jakaa huoneen kahteen osaan sijoittamalla suuremmat kasvit leveissä tai korkeissa ruukuissa suoraan lattialle tai nostamalla penkille tai kukkalaatikkoon kuten todella sirolinjaiseen ja kapeaan TAIMI-kukkalaatikkoon. 

Puinen kukkalaatikko tuo myös kauniisti lämpöä vaaleaan sisustukseen ja toimii kukkalaatikon ohella myös esimerkiksi kätevänä kirjojen säilyttimenä olohuoneessa tai keittiössä.

Kasveilla voi myös peittää näkyvyyttä. Tähän tarkoitukseen sopii erinomaisesti esimerkiksi Verso Designin TUOKKO-riippuhylly, jossa viihtyvät myös yrtit. 

Ripustin myös yhden riippuhyllyn leikkihuoneen ikkunaan ja siinä roikkuu sulassa sovussa pienen pojan aarteet sekä posliinikukan pistokas. Joka kerta huoneeseen kurkistaessani riippuhyllyn yksinkertainen vanerista taivutettu muoto sekä nahkaiset yksityiskohdat tuovat hymyn huulelle.

Kevään tullen kasveja kannattaa hoitaa vaihtamalla tarpeen mukaan mullat, ruukut isompiin sekä leikkaamalla ja lannoittamalla. Sopiva lannoite löytyy yksinkertaisesti nimen perusteella: kukkaravinteita kukkiville ja viherkasviravinteita viherkasveille.

Sijoitin pienen TAIMI-kasvitarjotinpöydän yläkerran parvekkeen oven viereen ja keräsin pöydälle kaikki kasvienhoitotarvikkeet sekä kasviaiheiset kirjat. Pöydälle pääsee myös kasvamaan ulos kasvatuslaatikoihin myöhemmin istutettavat taimet. 

viherkasveilla sisustaminen

MIKSI VIHERKASVIT VOIVAT HUONOSTI?

 1. Kasvi saa todennäköisesti liikaa aurinkoa, jos lehdissä näkyy ruskeita, kuivia laikkuja.
 2. Olet kastellut liikaa, jos kasvi nuutuu, varsi tuntuu niljakkaalta tai multa haisee tunkkaiselta.
 3. Kasvi kärsii vedosta, jos mullan päälle muodostuu levää tai sammalta.
 4. Jos lehdenkärjet ruskettuvat ja kuivuvat tai lehdet nuupahtavat ja veltostuvat kasvi kärsii kuivuudesta.

Uutta kasvia hankkiessa kannattaa etukäteen miettiä, mihin sen haluaa sijoittaa ja valita sijainnin mukaan sopiva lajike: onko paikka varjossa, puolivarjossa vai suorassa auringonpaisteessa. 

Trooppisille kasveille, kuten viikunoille, kolibrinkukille tai amppeleihin soveltuville posliinikukille, kannattaa valita valoisa paikka, jossa kasvit saavat nauttia runsaasta epäsuorasta valosta. Suora paahde on useimmille kasveille liikaa ja ne kuivuvat herkästi.

KEINOJA PITÄÄ KASVIT HENGISSÄ

 1. Sijoita kasvit niin, että ne saavat tarvitsemansa valon. Älä kuitenkaan sijoita kasveja suoraan auringonvaloon
 2. Selvitä paljonko vettä kasvi tarvitsee. Anna kasvin kuivahtaa kastelukertojen välillä, mikäli se pitää siitä. Esimerkiksi kumiviikuna, jättipeikonlehti, peikonkämmen, kastanjasutipuu nauttivat tasaisesta kosteudesta
 3. Älä kastele liikaa. Jos olet epävarma tarvitseeko kasvi vettä, tökkää sormi syvälle multaan. 
 4. Kastele kasvit aamulla, jolloin niillä on hyvin aikaa juoda päivän aikana. 
 5. Lisää mullan päälle koristekiviä hidastamaan kasteluveden haihtumista tai upota multaan kastelupallo, joka pitää huolen, että kasvi saa juoda aina silloin kun se haluaa.
 6. Suihkuttele kasveja, jotka pitävät kosteudesta ja pyyhi niistä aina tarvittaessa pölyt.

Nyt kaikki vihersisustajat sekä kotimaista suunnittelua ja lähituotantoa arvostavat: Verso Designin verkkokaupassa ovat kaikki TIKAS- ja  TAIMI-tuotteet tuotteet -20 % 16.5. asti.

TIKAS-hylly
TAIMI Plant Box
TAIMI Plant Tray
TUOKKO-riippuhylly
KOPPA Tool Box
VIILU-korit

LUE MYÖS: INSPIRAATIOTA PARVEKESISUSTAMISEEN

Follow:

4 Comments

 1. Nina
  30 heinäkuun, 2022 / 7:44 pm

  Hei,
  mistä on tuo harmaa ruukku ja alusta sekä mikä kaunis kasvi kyseessä samaisessa ruukussa? 🙂

  • marja
   Kirjoittaja
   2 elokuun, 2022 / 8:04 pm

   Harmaat ruukut ovat Plantegenista ja isommassa ruukussa on Strelizia ja pienemmässä Philodendron xanadu.

 2. Miukka
  26 maaliskuun, 2023 / 7:03 am

  Hei, Mitä ovatkaan kotisi kasvit? Tässä ja muissa artikkeleissa. Kauniita (upeita) viherkasveja kautta koko kodin (ja ehkä jo esiteltykin jsskn artikkelissa? – en valitettavasti löytänyt). Etsin itse näyttävää isoa viherkasvia (lattiaversio tai näyttävä muuten), mutta lajituntemus sen verran huono, että yhtä upeita kuin sinulla onnistunut löytämään. Kiitos, jos laitat!

  • marja
   Kirjoittaja
   6 huhtikuun, 2023 / 12:30 pm

   Hei, kotimme isoja viherkasveja ovat Sutipuu (Pachira aquatica), Kolibrikukka (Strelitzia nicolai) ja Kumiviikuna ’Melany’. Keittiön tasolla oleva iso kasvi on Thaumatophyllum Xanadu. Lisäksi lattialla betonisen korokkeen päällä kasvaa Peikonlehti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *