ASUMINEN – TRENDEJÄ VAI TUNTEITA?

Kaupallinen yhteistyö Bo LKV 

“Tältä näyttävät vuoden 2022 sisustustrendit” julistaa yksi maamme suurimpiin kuuluvista iltapäivälehdistä. Klikkaan jutun auki. Artikkelin mukaan vuosi tuo mukanaan muun muassa kukkakuviot, vekit ja vaalean mintunvihreän. 

Jos trendejä ajattelee vain värien ja materiaalien kautta, jää sisältö usein melko tyhjäksi. Joskus jo pelkästään sanan “trendi” näkeminen aiheuttaa voimakkaan vastareaktion.  

Vastuullisen ja tiedostavan (joka sekin muuten on yksi vallalla olevista trendistä) kuluttajan näkökulmasta kaikki, mikä vähänkin kannustaa hankkimaan lisää tavaraa, on täysin turhaa tai ainakin jokseenkin kyseenalaista. 

Trendit mielletäänkin usein kertakäyttöisiksi.  

Ainakin itselleni tämän hetken sisustustrendeiksi nostetut kukkakuviot, vekit ja vaalean mintunvihreä tuovat lähinnä mieleen tämän kevään tuotevalikoiman, jolla sisäänostajat tällä hetkellä täyttävät kauppojen hyllyjä. 

Mutta silti, vaikka olisi kuinka tiedostava, voiko rehellisesti sanoa, että trendit eivät millään tavalla vaikuta omaan (osto)käyttäytymiseen? Epäilen. 

Oli sitten immuuni tai ei, miksi mielestäni trendeistä on hyvä edes jollain tasolla olla perillä? 

MITKÄ ASIAT OVAT JUURI NYT PINNALLA?

Muoti-ilmiöistä poiketen trendit ovat usein kestävämpiä ja ennakoitavampia. Megatrendeillä on myös laajoja taloudellisia, yhteiskunnallisia sekä poliittisia vaikutuksia, joiden muodostuminen ja vaikutus kestää kauan. 

Jos trendejä tarkastelee pintamateriaaleja ja värikarttoja syvemmin, muuttuu sisältö huomattavasti merkityksellisemmäksi (tosin esimerkiksi tällä hetkellä pinnalla olevat värit, heijastelevat voimakkaasti myös maailman tilannetta).  

Vähän samalla tavalla kuin ylipäätään on hyvä tietää, mitkä asiat ja ilmiöt ovat juuri nyt pinnalla, on mielenkiintoista tietää, mihin suuntaan asiat ovat menossa. Niin suuressa (yhteiskunnalliset) kuin pienemmässä mittakaavassa, johon lasken esimerkiksi ammatillisen tai muuten vaan omia mielenkiinnon kohteita sivuavat aiheet. 

Sisustustrendit 2022

Yksi pienemmän mittakaavan aiheista, johon suhtaudun intohimoisesti, on asuminen (olenhan tehnyt siitä sekä työni että harrastukseni).  

Päivätyössäni Bo:n Art Directorina minulla on ilo jakaa intohimoni lähes 250 ammattilaisen kanssa. Monialainen tiimimme koostuu kiinteistönvälittäjien lisäksi mm. stailaajista, valokuvaajista ja markkinoinnin ammattilaisista. Voisi siis sanoa, että todellinen asumisen dream team, jolla on kokemusta ja näkemystä asumisen kaikista eri osa-alueista. 

Yksi viimeisimmistä dream teamin kanssa yhdessä tehdyistä projekteista on  Asumisen trendit 2022 -julkaisu, jossa tarjoamme näkemyksiä neliöhinnoista, asuinalueista ja asuntosijoittamisesta. Esittelemme myös ajankohtaisia tunnelmia, jotka inspiroivat sisustajia juuri nyt.  

Pelkän materiaalisen ilotulituksen ja silmäkarkin sijaan (sitäkin toki on tarjolla) ajankohtaiset asumisen trendit voivat myös herätellä pohtimaan – sen lisäksi, miltä koti näyttää – että, miltä siellä tuntuu.  

Mitkä ovat asioita, jotka tekevät kodista juuri sinun kotisi?  

Sisustustrendit 2022

SISUSTUSTRENDIT 2022

Muoti-ilmiöiden sijaan kodeissa suositaan nyt entistä enemmän persoonallisia ratkaisuja, jotka tuntuvat itsestä hyvältä. Nämä voivat olla ihan yhtä hyvin niin maksimaalisesti sisustetuista, kaikkea mahdollista pursuavista more-is-more-kodeista aina minimalistisiin, yksivärisiin konmari-koteihin. 

Ja kyllä, niistä voi myös löytyä mitä tahansa myös tällä hetkellä pinnalla olevista väreistä tai materiaaleista.  

Pääasia on, että viihtyy! 

Omaan suunnittelufilosofiaani kuuluu ajattomuus, materiaalien ja yksityiskohtien niukkuus sekä se, että aina pitää luottaa omaan makuunsa. Kotoamme löytyy kuitenkin myös hyvinkin ajankohtaisia asioita, kuten pehmeitä ja kaarevia kalustemuotoja, luonnosta inspiraation saaneita sävyjä sekä makuuhuoneen jatkeena oleva suuri vaatehuone, jonne mahtuu helposti vaikkapa työpiste.  

Kerroin kahdeksan vuotta sitten julkaistussa Avotakan jutussa (jonka teemana oli loft-asuminen) talomme suunnittelusta näin: 

“Parasta kodissamme on se, että olemme saaneet suunnitella talon ja tilat omien tarpeidemme mukaan. Uudistuotantona räätälöity loft-henkinen asunto joustaa myös elämäntilanteiden muuttuessa. Tiloja on mahdollista avata ja sulkea tarpeen mukaan, mikäli joskus kaipaakin enemmän niin sanotusti omaa rauhaa. Vaikka alakerta on yhtä suurta tilaa, tuvan keskellä sijaitseva betoniseinä rajaa talon takaosan omaksi alueeksi. Tilojen joustavuus ja muunneltavuus ovatkin ehdottomasti parasta loft-asumisessa.” 

Enpä olisi tuolloin uskonut, että kahdeksan vuotta myöhemmin tuo tilojen muunneltavuus (ja oman rauhan tarve) tulee testattua näinkin perusteellisesti, kuin kuluneena kahtena vuotena.  

On oikeastaan aika yllättävää huomata, mihin kaikkeen tämä talo taipuu: kahden aikuisen toimistoksi, yhden lapsen päivähoitopaikaksi (nämä kaikki samaan aikaan) sekä lisäksi kokonaisen perheen, jossa temmeltää myös pari koiraa, ihan tavalliseksi kodiksi. Samat neliöt palvelevat meitä myös iltaisin harrastustiloina (luojalle kiitos kesästä ja puutarhasta). 

Tämä trendi saisi tosin puolestani väistyä ja koti saisi taas muuttua pelkästään paikaksi, jossa rauhoitumme. Tästäkin on jo onneksi olemassa vahvoja signaaleja!  

Jos haluat tietää tarkemmin, mitkä muut asiat ja ilmiöt ovat juuri nyt pinnalla, pääset lataamaan inspiroivan ja monipuolisen Asumisen trendit 2022 -oppaan täältä. 

LUE MYÖS: KAUNEIMMAT SÄVYT TULEVAT LUONNOSTA 

Follow:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *