LUONNOLLISTA EPÄTÄYDELLISYYTTÄ

Kaupallinen yhteistyö: Textil kompani ja Lovely Linen

Tasan vuosi sitten julkaisin yhden henkilökohtaisimmista blogipostauksistani otsikolla “Minulla on jouluksi vain yksi toive”.

Helsingin Sanomat julkaisi osin blogitekstiin pohjautuvia ajatuksiani joulunvietosta otsikolla “Ei joulua tähän kotiin”. Otsikko oli tarkoituksella raflaava (ymmärrän), mutta itse jutusta tunnistin kyllä itseni ja sen sanoman, jonka halusin haastattelulla välittää: kuluta vastuullisesti ja muista, että kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle. 

Ensi viikolla kalenterin sivut vaihtuvat jälleen joulukuuksi. Aikaisemmista vuosista poiketen odotan tänä vuonna joulunpyhiä jotenkin erityisen paljon.

Vaikka kukaan ei pysty varmuudella sanomaan, minkälaisissa olosuhteissa joulua vietetään (todennäköisemmin ja toivottavasti ihan kaikessa rauhassa kotona), minua lohduttaa ajatus, että edessä on päiviä, jolloin saa taas ihan luvan kanssa ottaa rennosti ja olla vaan vailla kiirettä, jonka kovakourainen puristus tuntuu välillä vähän liikaakin.

Olen aina ollut arka sanomaan ääneen, mitä minä oikeasti haluan (ehkäpä siitä syystä myös onnistun joka vuosi väsyttämään itseni, kun yritän taipua kaikkien muiden toiveiden mukaan). Myös haaveiden sanominen ääneen pelottaa, sillä elämä on osoittanut sen, että mitä vain voi tapahtua.

Olen vasta viime vuosina alkanut ymmärtää, että tämä ei suojele minua pettymyksiltä (niitä tulee varmasti myös tulevaisuudessa), mutta haaveilla on paremmat edellytykset onnistua, kun ne  jakaa toisten kanssa.

Tänä vuonna haaveissani on syödä joulunpyhinä aamiaisia perheen kesken pitkän kaavan mukaan, ulkoilla pakkassäässä ja käpertyä takkatulen loimuun kirja kädessä. 

TOIVEET TODEKSI

Yksi konkreettinen asia, joka on auttanut minua haaveiden sanoittamisessa, on puhelimestani löytyvä lista, johon kirjaan ylös jokaisen toiveen, joka minulle tulee mieleen. 

Listalta löytyy niinkin arkisia (ja maallisia) asioita, kuin uusi juustohöylä ja Nappula-kukkaruukku (näistä molemmat ovat toteutuneet) sekä puutarhalapio ja mustasilmäsusanna (jotka liittyvät ensi kevään puutarhaunelmiin). 

Olen myös tallentanut listaan haaveeni palkankorotuksesta, pidempiaikaisesta blogiyhteistyöstä, viikonloppureissusta Lappiin tyttöjen kanssa ja runsaslumisesta talvesta (tosin tämän haaveen toteutuminen taitaa olla ainoastaan sääjumalien käsissä). 

On listalla myös yksi sellainen pidempiaikainen haave, jonka toteutuminen on vuosi vuodelta epätodennäköisempää, mutta yhtä kaikki elämän arvaamattomuuden lisäksi olen myös oppinut, että ihmeitäkin tapahtuu.

Vaikka lista saattaa kuulostaa vähän kornilta ja todella henkilökohtaiselta (jopa se juustohöylä), on sillä minulle iso merkitys. Kun olen kirjannut toiveeni ylös, minun on helpompi rauhoittua odottamaan toiveen toteutumista. Kuten eteisessä olevaa kaappia tai ruokapöydän tuoleja, joiden löytymiseen vierähti useampi vuosi.

AIHEESTA LISÄÄ: TIEDÄ, MISTÄ TAVARASI ON KOTOISIN

MISTÄ PYÖREÄ PELLAVAPÖYTÄLIINA?

Minulla on ollut toivelistalla pitkään myös pyöreään ruokapöytään sopiva pellavapöytäliina. Muutama vuosi sitten kerroin haaveeni Visualaddict-blogista tutulle Fridalle joulumarkkinoilla. Viikko tästä Frida ilmestyi ovemme taakse itse tekemänsä pyöreän, luonnonvärinen pellavapöytäliina kainalossa.

Koska pyöreitä pellavapöytäliinoja pyyteettömästi ompelevat Fridat ovat hyvin harvinaislaatuisia ihmisiä, on moni liinaa ihaillut joutunut pettymään, kun olen kertonut kyseessä olevan käsityö ja sitä myöten uniikki kappale.

Onnekkaan sattuman myötä tutustuin syksyllä ruotsalaisen Lovely Linen -tuotevalikoimaan, josta löytyy myös klassinen pyöreä pellavapöytäliina kolmessa eri koossa sekä kahdessatoista eri värissä. Valikoimassa on tämän lisäksi kaikki mahdolliset kodintekstiilit, jotka ovat saaneet inspiraation vuosisatoja vanhoista pellavankudonta perinteistä tuotuna tähän päivään. 

Kestävä pellavakangas sopii kauniisti juhlaan, mutta on vieläkin enemmän edukseen ihan arkikäytössä (kuten verhoissa, pyykeissä ja lakanoissa). Pellava kuluu todella hitaasti ja tulee kuluessaan itse asiassa koko ajan paremmaksi. Laadukas pellava saattaa kestää käytössä jopa useita kymmeniä vuosia tai jopa sukupolvelta toiselle.

Sisustusmateriaalina rento pellava on lyömätön. Lovely Linen sanoin: “a little wrinkle is a good thing“.

Klisee, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin vuodet vierivät pitää todellakin paikkansa (ja joulu tulee todellakin joka vuosi). Vielä jokin aika sitten kuvittelin näyttäväni ikäistäni nuoremmalta, mutta lähempi tarkastelu peiliin osoitti, että on niitä ryppyjä muuallakin kuin pellavalakanoissa. 

Toisaalta kliseistä tai ei, en vaihtaisi tätä ymmärrystä (ja viisautta), joita vuodet ovat ryppyjen lisäksi tuoneet mihinkään kuviteltavissa (tai ehkä kuvittelemattomissakaan) olevaan asiaan. Ja mikä kaikista huojentavinta: mitä vanhemmaksi tulee, sitä mielenkiinnottomalta minkäänlainen täydellisyyden tavoittelu tuntuu.

Vuoden loppua kohden tulee kertyneiden ryppyjen lisäksi aina tarkastelua kulunutta vuotta. 

Minulle yksi tämän vuoden tärkeimmistä opeteltavista asioista oli oppia hellittämään ja jättämään kalenteriin runsaasti tilaa sattumille. 

Välitilinpäätös (ja käynti työterveyslääkärillä sekä unihoitajalla) kertoo, että ihan ei tavoitteeseen päästy, mutta polku on edelleen oikea. (Lisäsin toivelistalleni enemmän omaa aikaa sekä silkkiset silmälaput yöksi.)

AIHEESTA LISÄÄ: KENELLE SINÄ OLET KORVAAMATON?

LAHJAIDEOITA

Toisen turhake on toisen lahja
Edullinen joulukukka kauniissa purkissa
Itse tehty sitruunainen hunajakuorinta
Piparikranssi – Joulun kaunein ruokalahja
Mitä lahjaksi – joululahjavinkit perheelle ja läheisille

JOULURESEPTEJÄ

Joulukakku ja koristeluohjeet
Juuston paras ystävä – Jouluinen tomaattihillo-resepti
Joulun paras glögi
Maukas ja mehevä rommikakku
Helppo ja hyvä saaristolaisleipä
Ei niin perinteinen riisipuuro
Suussa sulavat juustokeksit

DIY

Moderni himmeli messinkiputkesta
Vaihtoehto perinteiselle jäälyhdylle
Pienen huopakorin askarteluohjeet

Follow:

8 Comments

 1. Anna
  1 joulukuun, 2020 / 5:26 pm

  Hei!
  Kiitos tästä, kiva kooste vinkkejä joulunaikaan. Aloin lueskella niitä, palaan näihin varmasti myöhemminkin ja tuon kuorintalahjan aion toteuttaa.
  Tuo linkki lahjavinkeistä läheisille vaan ei ainakaan minun koneellani auennut.

  Luin uudestaan vielä tuon viimevuotisen tekstisi Kenelle sinä olet korvaamaton? Yhtä sun toista on sattunut ja tuo teksti koskettaa tänä vuonna aikalailla.

  Pidän tavastasi kirjoittaa tätä blogia. Kirjoitat melko harvoin, tekstit ovat hyvää asiaa ja niin väljästi kirjoitettu, että lukijan omat ajatukset mahtuvat sinne väliin. Näistä siis kaikki kolme on mielestäni hyvän blogitekstin elementtejä.

  Ihanaa joulukuuta!

  -Anna

  • maja // mustaovi
   Kirjoittaja
   2 joulukuun, 2020 / 2:18 pm

   Lämmin kiitos kommentistasi! Et uskokaan, kuinka paljon se ilahdutti ❤️ Ja kiitos, kun huomasit, ettei tuo yksi linkki toiminut: nyt se on korjattu.

   On aina ihana kuulla, että joku tekstini on koskettanut. Meidän kaikkien elämässä on sekä valoa ja varjoa, ja jo pelkästään se, ettei ole kokemustensa kanssa yksin, saattaa lisätä sekä iloa ja/tai tuoda lohtua.

   Blogini ja jokainen, joka tänne ikinä sattuukaan näitä juttujani lukemaan on minulle äärimmäisen tärkeä ja arvokas. Siksi myös ilahduttaa kuulla, että koet sisällön vastaavan hyvän blogitekstin elementtejä.

   Ihanaa joulukuuta myös sinne!

   -Marja

 2. Salla
  3 joulukuun, 2020 / 2:10 pm

  Todella hyvin sanoitettu teksti, kiitos. Hyvää joulun odotusta ❤️

  • maja // mustaovi
   Kirjoittaja
   3 joulukuun, 2020 / 2:34 pm

   Lämmin kiitos ❤️ Rentoa ja rauhallista joulun odotusta myös sinne.

 3. Minna
  5 joulukuun, 2020 / 12:16 pm

  Hei! Pitkäaikaisena lukijana haluan kiittää. Nämä tekstisi herättävät ajatuksia ja ovat monesti antaneet oivalluksia omiinkin elämän kommervenkkeihin. Vaikka alunperin eksyin sivuillesi ihailemaan kaunista kotianne, on kirjoitettu sisältö ehdottomasti parasta antia. Tämä yhdistettynä silmiä hiveleviin ja inspiroiviin kuviin tekee blogista yhden suosikeistani. Siispä kiitos ja tunnelmallista joulun odotusta!

  • maja // mustaovi
   Kirjoittaja
   5 joulukuun, 2020 / 12:28 pm

   Minusta on ihanaa, että blogi on muotoutunut ajan kanssa raksablogista blogiksi, josta voi löytää niin inspiraatiota, vertaistukea kuin samaistumispintaa. Tätä on ilo tehdä kaikkine elämään mahtuvine sävyineen. Ja vielä suurempi ilo on saada tuollaisia kommentteja! Lämmin kiitos sanoistasi. Tunnelmallista joulun odotusta myös sinne ❤️

 4. m
  29 joulukuun, 2020 / 8:54 pm

  Hei

  Minkä kokoinen lovely linen pöytäliina on?

  • maja // mustaovi
   Kirjoittaja
   5 tammikuun, 2021 / 8:17 pm

   Pyöreitä liinoja on 150, 170 ja 200 cm. Tämä meidän on 200 cm (pöydän halkaisija 128 cm)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.