ASIOITA, JOTKA TEKEVÄT ARJESTA HELPOMPAA

Kaupallinen yhteistyö Brabantia ja Stockmann

Tekeekö kotisi arjesta helpompaa vai onko siellä asioita, jotka eivät vain kerta kaikkiaan toimi? 

Uskoisin, että suurin osa meistä haaveilee kodista, jossa kaikelle on oma paikkansa ja asiat tapahtuvat vaivattomasti. Tämä ei varmaan ole täysin mahdollista toteuttaa, koska asiat ja elämäntilanteet muuttuvat, mutta tunnistamalla ne asiat, jotka tekevät omasta arjesta hivenen sujuvampaa, on jo hyvällä polulla ratkaisujen löytämiseksi. 

Vaikka olisi luonteentaaltaan suurpiirteisempi, jopa niinkin pieneltä tuntuvat asiat, kuten epämääräisesti ajelehtivat tavarakasat voivat alkaa toden teolla ärsyttämään, jos niihin törmää jatkuvasti päivittäisissä askareissa. Siispä suosittelen kaikkia kesyttämään tavarakaaoksen

Uskon itse, että mitä vähemmän tavaraa, sitä helpompaa ja yksinkertaisempaa elämää. 

Minimalistiksi ei kenenkään vastentahtoisesti tarvitse ruveta, mutta elämä helpottuu huomattavasti, kun kaikelle on oma paikkansa (tämä säästää oikeasti todella paljon aikaa). 

Kun koti on toimiva, myös kaikki arkiset askareet tuntuvat mukavammilta. Tähän samaan ajatukseen perustuu erityisesti funktionaalisista roska-astioista tunnetun Brabantian tuotekehitys. 

Mielestäni hyvin muotoiltu tuote on hyödyllinen: se hankitaan käytettäväksi eikä pelkästään koristeeksi. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että hyvä muotoilu voi myös olla esteettistä. 

Sama pätee kaikkeen suunnitteluun.

HYVIN SUUNNITELTU KOTI TUKEE TOIMIVAA ARKEA

Kun suunnittelimme nykyistä kotiamme, lähdimme piirtämään taloa sen tilan ympärille, jossa vietämme hereillä ollessamme eniten aikaa. Tilasta muodostui avointa tilaa oleva, lähes koko alakerran kattava keittiön ja olohuoneen yhdistelmä. 

Tämä tilaratkaisu on meille erittäin mieleinen, mutta aiheuttaa jonkin verran haasteita käytännöllisyyden (kuten kalustettavuus) kanssa.  

Joka suuntaan avoimen tilan siistinä pitäminen on myös oma lukunsa ja varsinkin keittiön saareke on paikka, johon kertyy arjen tiimellyksessä vaikka ja mitä. Saarekkeen saa kuitenkin nopeasti siistiksi, kun laittaa siihen kädestä pudonneet tavarat omille paikoilleen (sillä oletuksella, että niille on paikka).

Salaisuus, miten pidämme keittiön aina siistinä on se, että meillä on tapana ruokaa laittaessa siivota sitä mukaan, kun sotkua tulee. 

Roskat ja biojäte kierrätykseen, ruoan valmistuksessa käytetyt astiat ja välineet astianpesukoneeseen ja tasojen pyyhkiminen viimeistään, kun kaikki on valmista (Brabantian silikonilasta on ihan lyömätön ruoantähteiden kaapimiseen tai vesiroiskeiden pyyhkimiseen).

Tähän ei oikeasti mene yhtään ylimääräistä aikaa vaan hoituu ruoanvalmistuksen ohessa.

Keittiön järjestyksessä pitämiseen auttaa myös se, että sen suunnittelussa on otettu huomioon kaikki ne tavarat, joita siellä on tarkoitu säilyttää ja että ne ovat käden ulottuvilla. 

Kompaktissa pesualtaan järjestelijässä säilytän tiskiharjan lisäksi myös siihen täydellisesti sopivaa saippua-annostelijaa. Jos tiskikoneeseen menevä astia täytyy putsata kevyesti  ennen koneeseen laittoa, saa sen tehtyä kätevästi saippuatäyttöisellä tiskiharjalla. 

Kaappien sisällä on lasilaitaiset laatikot, jolloin kaikki laatikossa olevat asiat on helposti nähtävissä ja käytettävissä. Laatikot pysyvät myös hyvin järjestyksessä, kun esimerkiksi kuiva-aineet ja muut ruoka-aineet on on jaoteltu laatikoiden sisällä oleviin erikokoisiin purkkeihin ja rasioihin. 

Käytännöllinen ja moderni Nic tomii loistavasti niin omassa myyntipakkauksessaan säilytettävien leipien kuin muiden kuiva-aineiden (keksit, mausteet jne) järjestäjänä ja sen voi nostaa käytön jälkeen helposti omalle paikalleen. Bambusta valmistettu kansi toimii myös kätevänä tarjoilualustana.

KODIN KIERRÄTYSRATKAISUT

Keittiömme suurin puute liittyy roska-astioiden kokoon ja määrään. Pihalla oleva pieni sekajäteastiamme tyhjennettään kerran kuukaudessa ja olemme pyrkineet vähentämään sekajätteen määrän ylipäätään minimiin. Kaikki, mikä on mahdollista, kierrätetään.

Keittiömme ainoat roska-astiat sijaitsevat altaan alla ja määrällisesti nämä eivät riitä mihinkään. Olemme sijoittaneet lisää kierrätysastioita kodinhoitohuoneeseen, mutta käytännössä keränneet päivittäin kertyvät kierrätykseen menevän jätteen keittiön tasolle odottamaan kodinhoitohuoneeseen kuljettamista (ei mitenkään käytännöllistä eikä varsinkaan esteettistä).

Ratkaisuksi löytyi Brabantian 42 % kierrätysmateriaalista valmistettu Bo Touch Bin -roska-astia, jonne keräämme nykyään pahvin sekä muovin. Reilunkokoisen Bo:n sisälle on mahdollista laittaa tarpeen mukaan 1-3 roska-astiaa ja se on muotoiltu niin, että sen saa napakasti seinää vasten eikä se vie syvyyssuunnassa juurikaan tilaan (olemme sijoittaneet roska-astian tason päähän kodinhoitohuoneen kulkuaukon kohdalle). Brabantian roska-astioihin on saatavilla erikokoisia HDPE-muovista valmistettuja, suljettavia Perfect Fit Backs roskapusseja.

Sen lisäksi, että kaikelle on paikkansa, arjen sujumista auttaa asioiden yksinkertaistaminen ja priorisointi. Kuluneena syksynä olen pyrkinyt tekemään vähän vähemmän. 

Kun olen sanonut kiitos, mutta ei kiitos kaikkeen sellaiseen, mikä ei tunnu tärkeältä, on jäänyt todella paljon tilaa kaikelle tärkeälle. Kuulostaa todella yksinkertaiselta, ja ihmettelen todella, miten tämän(kin) asian oppimiseen on voinut mennä neljä vuosikymmentä.

Toinen asia, minkä oivaltaminen on helpottanut suuresti: kiire on vain tunne (ja puolet tekemisistä on yleensä ihan turhaa)! Tämän hahmottamiseksi kannattaa tehdä seuraava:

  1. Kirjoita ylös kaikki tekemisesi parin päivän ajalta.
  2. Listaa tekemäsi asiat tärkeysjärjestykseen.
  3. Vedä tämä jälkeen listan puoleen väliin viiva ja mieti, mitä tapahtuu, jos jättää viivan alle jäävät asiat tekemättä? 

TEE  ARJESTA HELPOMPAA

  • Tee puolet siitä mitä normaalisti: Sitä sanotaan, että viisas valitsee taistelunsa. Mitkä asiat ovat tärkeitä arjessa juuri nyt ja mitä voin tehdä vähän sinne päin. 
  • Tee asiat yksinkertaisemmin: Jos yrittää suorittaa liian monta tehtävää, liian lyhyessä ajassa ei saa oikeastaan mitään aikaiseksi. Riman laskeminen on taito, jota täytyy edelleen opetella joka päivä tietoisesti tekemään. Useimmiten seiskan suoritus on ihan riittävän hyvä. 
  • Kesytä tavarakaaos
  • Tee joka päivä asioita, jotka tuovat iloa ja rentouttavat
  • Huomaa kaikki hyvä ja kaunis: Kun näkee hyvää yhdessä asiassa, on helpompi huomata sitä muuallakin. 

AIHEESTA LISÄÄ: MITÄ TARVITAAN HYVÄÄN ELÄMÄÄN

Mitkä asiat tekevät sinun arjesta helpompaa?

Follow:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *