RAKKAUDELLA TEHTY JOULU

Kaupallinen yhteistyö: Mifuko

Kaunein joulusisustus syntyy niin, että valitsee tuotteita, jotka kestävät aikaa ja jotka ilahduttavat ympäri vuoden. 

Sesonkisisustamisen sijaan kotonamme on lähes aina samat tekstiilit ja tavarat, oli vuoden aika sitten kesä taikka talvi. 

Joulunaika tekee kuitenkin pienen poikkeuksen. 

Vaikka koristeiden runsaus ei millään lailla hyökkääkään silmille, tykkään joka vuosi keksiä jonkun uuden elementin, jolla piristää kynttilöiden ohella vuoden pimeintä aikaa. 

Yhtenä jouluna betoniseinällä keikkui piha-aidastamme napsaistu kolmemetrinen kuusen oksa. 

Myöhempinä vuosina emme ole enää raaskineet riipiä aitaa vaan luonnollinen joulusisustus on syntynyt havun tuoksuisista kransseista.

EDULLISIN JOULUSISUSTUS SYNTYY TUOKSUISTA

Joulusisustuksen yksi kulmakivistä on kestävä ja miedosti havulle tuoksuva yksinkertainen kranssi. 

Yksinkertaisesta kranssista askeleen juhlavamman tekee koristeet, jotka voivat olla luonnonmateriaaleja, kuten käpyjä tai kaapista löytyviä koristeita. Tämänvuotisiin kransseihin lisäsin käsityönä valmistetun valkoisen keraamisen tähden, joka valloittaa rennolla muotokielellään ja hieman rosoisella pinnallaan. 

Tähden voi myös ripustaa koristeeksi ikkunaan, lahjapakettiin tai joulukuuseen ja ne sopivat kauniisti myös kattaukseen esimerkiksi lautasrenkaina. 

Havujen lisäksi joulunajan tuoksuihin kuuluu eukalyptus. Jos eukalyptuskranssin pyörittäminen tuntuu liian työläältä, syntyy näyttävä ja yksinkertainen koriste rennosti sidotusta nipusta. 

Joulusisustus

REILUN KAUPAN SISUSTUSHANKINTOJA

Arvostan sitä, että sesonkia varten ei hankita joka vuosi uusia sisustustuotteita. 

Varsinkin koriste-esineiden kohdalla kannattaa miettiä onko tuote sellainen, joka kestää aikaa ja ilahduttaa vuoden ympäri. 

Ostoksia tehdessä kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota laatuun (valmistusmateriaali, korjattavuus ja kierrätettävyys) sekä ostopaikkaan (käytettynä vai uutena, kotimaista vai ulkomaista).

Joulusisustus

Suosittelen myös muotiketjujen kodinsisustustuotteiden sijaan vilkaisemaan kotimaisten pientuottajien valikoimat. Uskon vakaasti siihen, että jos hankinta on tehty huolella (eikä siksi, että se maksaa vain muutaman euron), on se myös pitkäikäinen matkakumppani, jota arvostaa ihan eri tavalla.

Vastuullisia sisustushankintoja arvostavan kannattaa tutustua suomalaisen Mifukon kodinsisustustuotteisiin

Pohjoismaisen designin ja perinteisen kenialaisen käsityötaidon kauniisti yhteen punovat tuotteet kantavat mukanaan jokaisen tekijänsä tarinaa ja koko Mifukon tuotevalikoima perustuu käsityöläisille takaisin antamisen ideologiaan. 

Esimerkiksi muotoilija Hanna Anosen Mifukolle suunnittelemat, saippuakivestä valmistetut Kandili-kynttilänjalat ovat kestävä sisustushankinta, joka tuottaa iloa ja hyvinvointia myös tekijälleen.

Kynttilänjalat toimivat itsenäisinä pieninä taideteoksia ja niillä saa myös kotiin vaihtelevia asetelma. Eri osia voi yhdistellä keskenään pinoamalla niitä päällekkäin tai käyttämällä yksittäin. Monipuolisissa, marmorikuvioiduissa kynttilänjaloissa voi polttaa sekä tuikkukynttilöitä että pitkiä kruunukynttilöitä. 

Kynttilät ovat olennainen osa joulusisustusta ja ne toimivat käyttöesineinä ja kauniina katseenvangitsijoina ympäri vuoden. 

Uutena tuotteena Mifukon sisustustuotevalikoimassa on saippuakivestä valmistetut saippua-alustat, jotka varmasti ilahduttavat kaikkia, jotka arvostavat kestävää ja kaunista muotoilua. 

joulusisustus

Maailman reilun kaupan -järjestön (WFTO) jäsenenä Mifuko laittaa kaikessa tekemisessään työntekijöiden hyvinvoinnin ja luonnon etusijalle.

Jokainen marmorikuvioinen, Kenian Tabakan alueella saippuakivestä valmistettu tuote on ainutlaatuinen, kuten tekijänsäkin, ja tehty käsin taidolla ja suurella sydämellä. Saippuakiveä louhitaan vastuullisesti käsin ja reiät täytetään, jotta saippuakiveä voi muodostua uudelleen.

Joulusisustus

Yksi monikäyttöisimpiä sisustustuotteita on erilaiset korit, jotka ovat olleet meillä järjestyksen kulmakivenä jo vuosia. 

Pyykkikorina tällä hetkellä toimiva kaunis ja monikäyttöinen, Tansaniassa paikallisesti kasvavasta milulu-kortteesta käsityönä punottu Iringa pääsee aattona lahjakoriksi. 

Ruskeaan Kiondo-koriin laitoin terassilla olleen libanonin setrin ja sen oksille ripustimme pudonneesta jakarandapuusta käsityönä kaiverretun ja maalatun lintupesueen

Osa puisista pöllöistä ja pupuista on ollut meillä jo vuosia käytössä avaimenperinä.

Joulusisustus

LAHJOJA, JOTKA ANTAVAT TAKAISIN

Samoin kuin kaikkien muidenkin ostosten, myös lahjojen ostamisen kanssa suosittelen harkintaa. 

Lahjan ostaminen vain lahjan takia ei koskaan ole hyvä ratkaisu, vaikka myönnän itsekin välillä sortuvani huonoihin valintoihin. 

Ehkäpä turhinta on antaa tavaraa, jolle lahjan saajalla ei ole mitään käyttöä (ja kaikki ei tarpeelliset lahjat voi mielestäni oikein hyvällä omalla tunnolla laittaa kiertoon).

Lahjaa ostaessa kannattaa aina miettiä, mitä lahjan saajalta mahdollisesti puuttuu. 

Tai vastaavasti, mitkä asiat lahjan saajaa ilahduttavat. 

Vielä parempaa, jos lahja tuo saajansa lisäksi iloa myös tekijälleen!

Yksi loistava esimerkki Gifts that Give Back -lahjoista on kauniisti käsin tehty puukoristekokoelma, joka on syntynyt yhteistyössä kauniita pakolaisvalmisteisia tuotteita globaaleille markkinoille tuovan Made51:n kanssa.

Yksi Made51 käsityöläisistä on kongolainen pakolainen Kapya Kitungwa, jonka Nairobissa sijaitseva työpaja työllistää myös muita Keniassa asuvia pakolaisia. 

Kapyan työpajassa syntyy puisia tähtikoristeita, lintuja sekä huolellisesti viimeisteltyjä, kemikaalittomia ja turvallisia keittiövälineitä sekä puisia pieniä Tumaini-nimisiä lintuja. 

Tumaini on swahilia ja tarkoittaa luottamusta.

Mifuko lahjoittaa kaikki Tumaini-lintujen myynnistä saadut tuotot Mifuko Trustille, joka on Mifukon perustajien Minna Impiön ja Mari Martikaisen voittoa tavoittelematon hyväntekeväisyysjärjestö ja olennainen osa Mifukoa.

Mifuko Trust on toteuttanut monia pieniä projekteja, kuten istuttanut puita, toimittanut aurinkosähkölamppuja ja ostanut kotieläimiä perheille. 

Tähän mennessä suurin ja merkittävin hanke, valtion rahoittama Wash and Grow! käynnistettiin vuoden 2021 alussa. 

Hanke on kolmivuotinen ja sen avulla rakennetaan ekologisia kuivakäymälöitä ja se tarjoaa hygienia-, sanitaatio- ja yrittäjyyskoulutusta Kaakkois-Kenian Makuenin yhteisöille.

Mifuko Trust -ohjelmassa on myös monia aineettomia lahjavaihtoehtoja kaikille meille, joilla on jo kaikkea.

LUE MYÖS: ASIOITA, JOILLA ON MERKITYSTÄ

LAHJAIDEOITA

Toisen turhake on toisen lahja

Edullinen joulukukka kauniissa purkissa

Itse tehty sitruunainen hunajakuorinta

Piparikranssi – Joulun kaunein ruokalahja

Mitä lahjaksi – joululahjavinkit perheelle ja läheisille

JOULURESEPTEJÄ

Joulukakku ja koristeluohjeet

Juuston paras ystävä – Jouluinen tomaattihillo-resepti

Joulun paras glögi

Maukas ja mehevä rommikakku

Helppo ja hyvä saaristolaisleipä

Ei niin perinteinen riisipuuro

Suussa sulavat juustokeksit

DIY

Moderni himmeli messinkiputkesta

Vaihtoehto perinteiselle jäälyhdylle

Pienen huopakorin askarteluohjeet

JOULUSISUSTUS

Neljä toimivaa ideaa joulusisustukseen

Miltä näyttää joulu?

Follow:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *