10 SYYTÄ, MIKSI RAKENTAA KIVITALO

Kaupallinen yhteistyö Lammi

Kun vasta suunnittelimme talon rakentamista, vierailimme vuosittain asuntomessuilla. Ihailimme messuilla esiteltyjä valtavia kivitaloja, mutta ne tuntuivat olevan jotain sellaista, joka ei ollut meidän budjetillamme saavutettavissa. Niinpä ajattelimme rakentaa puurunkoisen talon. Kun lähettelimme lopullisten piirustusten mukaisia tarjouspyyntöjä, tulimme yllättäen toisiin ajatuksiin. Meille selvisi hyvin konkreettisesti, miksi olisikin huomattavasti viisaampaa rakentaa kivitalo.

Tänä vuonna poikkeuksellisesti vasta elokuussa avautuvien Asuntomessujen teemana on ollut esitellä kylämäistä asumista kaupungissa. Vain 30 minuutin päässä Helsingistä sijaitsevan Tuusulan Rykmentinpuiston alue vaikuttaa ensisilmäyksellä melko tiiviiltä ja kompaktilta samoin kuin alueelle nousseet townhouset, pientalot ja kerrostaloasunnot. Suuret, yli 300 neliöiset “ökytalot” loistavat poissaolollaan.

Tiivis kaupunkiasumisen teema toistuu myös tämän vuotisessa Lammin-kohteessa kolmen sukupolven paritalossa Duplio Aalto & Tynellissä

Duplio Aaltio & Tynellin pääsisustaja on Isku. Tynellin sisustussuunnittelu on Sanna Piitulaisen (Talosta Koti) käsialaa.
Tynellin asunnossa lämpöä sisustukseen tuovat puupaneloinnit seinissä.

Paritalon arkkitehtuuri on mielestäni äärimmäisen nerokasta: perinteisestä paritalorakentamisesta poiketen näyttää enemmänkin siltä, kuin kaksi taloa olisi kytketty toisiinsa. Tämä selittyy tuplaharjakatolla, joka on hyvin tyypillinen näky Suomessa vielä toistaiseksi harvinaisemmissa townhouseissa. 

Kohteen Arkkitehtuurista vastaa Oululainen SAIKA Design Oy. Paritalon toisen puolikkaan rakennuttaja Aila Tynell kertoo nähneensä useita toimiston suunnittelemia kohteita ja tykästyneensä kovasti heidän tyyliinsä, kun hän aikansa kuluksi surffaili netissä ja vasta haaveili rakentamisesta edellisen kodin jäätyä liian suureksi. Tuusulan asuntomessutonttien tullessa hakuun päätös rakentamisesta oli kypsynyt valmiiksi ja lopullinen sinetti hankkeelle lyötiin lukkoon, kun hän sai houkuteltua kerrostalossa asuvan siskontytön perheineen paritaloprojektiin mukaan.

LUE MYÖS: TALONRAKENTAJILLA ON YKSI YHTEINEN UNELMA

Noblessa keittiön sävyksi valikoitui nyt erittäin ajankohtainen vaalea harmaa.

KIVITALO VAI PUUTALO?

Alun perin myös Tynellillä ja Aalloilla oli tarkoituksena rakentaa puutalo. Heille selvisi melko nopeasti, että suunnitelmien mukaista puutaloa ei kukaan pystynyt tai halunnut toimittaa. Molemmat kertoivat, että tarjouksia pyytäessään heidän tapauksessaan kivitalo osoittautui myös suunnitelmien mukaista puutaloa joustavammaksi ja halvemmaksi vaihtoehdoksi.

Samasta syystä myös me päädyimme rakentamaan kivitalon. Jutun lopusta löydät tämän lisäksi 9 muuta syytä.

Kivitalot mielletään lähes poikkeuksetta arvokkaammaksi.  Harha voi syntyä siitä, että useimmiten kivitalot ovat arkkitehtuuriltaan monimuotoisia ja kooltaan melko suuria. Lisäksi tontin sijainti vaikuttaa merkittävästi arvoon. Ainakin omissa mielikuvissani kivitalot sijaitsevat lähes poikkeuksetta meren rannalla. 

Kivitalo voi kuitenkin olla kooltaan kompakti ja yksinkertaisen muotoinen. Tämä vaikutti niin Duplion kuin meidänkin rakennuskustannuksiimme ratkaisevasti.

AIHEESTA LISÄÄ: MITÄ KIVITALO MAKSAA?

Viilukuvioiset väliovet ovat Joroisten Taiteoven toteuttamat. Piilosaranat ja helat Häfele.

TAIDETTA JA DESIGNIA 

Asuntojen pohjaratkaisut ovat identtiset. Eri elämäntilanteessa olevien asukkaiden tarpeet on otettu huomioon huonejaoilla, joka antaa asunnoille myös oman persoonallinen ilmeensä

Duplio Tynell on suunniteltu aktiiviselle aikuiselle ja Duplio Aalto lapsiperheelle. Tynellin värimaailma on harmoninen ja neutraali, kun taas Aallon leikkisä ja värikäs. Kummassakin kohteessa toistuu asuntomessujen toinen teema taide, joka sopii luontaisesti kulttuurihistorialliseen Tuusulaan.

Kohteen suunnittelussa toimivan tilasuunnittelun lisäksi on panostettu pieteetillä myös yksityiskohtiin. Yksi loistava esimerkki hyvästä suunnittelusta on kiinteät ratkaisut, joita molemmissa asunnoissa on toteutettu haastaviin tiloihin ja niin sanottuihin ongelmakohtiin Tynellin puolella takan hormin kotelointiin on tehty kiinteä hylly, jossa Helena Tynellin suunnittelemat taidelasiesineet pääsevät kauniisti oikeuksiinsa (asunnossa on myös huikea kokoelma Paavo Tynellin valaisimia).

Aallon puolella yläkerran makuuhuoneessa on toteutettu kiinteä lipasto Noblessan keittiökalusteista. Näin on saatu hyödynnettyä rakenteita kantavan palkin aiheuttamat syvyyserot seinäpinnalla.

Aallon puolella yläkerran makuuhuoneessa kiinteä lipasto on toteutettu Noblessan keittiökalusteella.

Aalto kertoo käyttäneensä lukuisia tunteja oikeiden materiaalien metsästämiseen. Tämä on kannattanut: katse kiinnittyy kauniiden Grado Designin portaiden lisäksi asunnossa oleviin Joroisten Taiteoven toteuttamiin viilukuvioisiin välioviin, joille viimeistellyn ilmeen antaa Häfelen piilosaranat ja helat sekä kohteen timpurin ehdottama listaton toteutus.

Tynellin yksi suurimpia huolenaiheita oli mielikuvat siitä, että kivitalo on kolkko ja siellä kaikuu. Tästä syystä hänelle tuntui aluksi vieraalta ajatus, miksi rakentaisi kivitalon. Nykyarkkitehtuurille tyypilliset suuret lasipinnat, korkea huonetila ja kovat materiaalit heijastavat ääntä ja tärkeää onkin, että tämä huomioidaan sisustuksessa mieluiten jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. 

AIHEESTA LISÄÄ: OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI

Aaltojen kodin pastellinen värimaailma toistuu Riika Anundin kohteeseen tekemissä taideteoksissa.

Akustoivat seinä- ja kattoelementit, tekstiilit kuten verhot ja matot pehmentävät äänimaailman miellyttäväksi. Tynellin asunnossa lämpöä sisustukseen tuovat myös puurimoitukset katossa sekä puupaneloinnit seinissä.

Duplio Tynellin korkean ruokailutilan seinällä oleva Siinneen akustiikkavalotaideteos ja Keltaisen Keinutuolin Virpi Mäkisen suunnittelemat akustoivat taulut sekä Duplio Aallon muotoilijaksi valmistuneen Kati-Annika Aallon suunnittelema ja kotimaisen akustiikkalevyjä valmistavan Softenin toteuttama värikäs taideteos toimivat kauniisti sekä esteettisessä että käytännöllisessä mielessä. Duplio Aallossa akustiikkateoksen pastellinen värimaailma toistuu myös Riika Anundin kohteeseen tekemissä taideteoksissa.

Molempien rakennuttajien sanoista, eleistä ja ilmeistä huokuu innostus ja tyytyväisyys tuleviin uusiin koteihin. Aallon kahdelle pienelle tytölle iloa tuo naapurissa asuva Aila-täti, jonka luokse saa milloin vain kirmata yhteisen piha-alueen poikki. 

Kati-Annika Aallon suunnittelema ja kotimaisen akustiikkalevyjä valmistavan Softenin toteuttama värikäs taideteos toistaa asunnossa käytettyjä värejä.

Rakennusurakka on ollut intensiivinen. Kati-Annika Aalto naurahtaakin, että kaikesta odotuksesta ja innostuksesta huolimatta on jopa vähän vaikea kuvitella, että perhe oikeasti kohta asuu uudessa kodissa. Vielä asunto tuntuu enemmänkin messukohteelta, jonka sohvalla ei saa istua eikä sängyissä makoilla. 

Toivon kovin, että vielä syyskuussa riittää lämpimiä päiviä, jotta Aallon tytöt vihdoin ja viimein pääsevät myös pulahtamaan kotipihallaan poreilevaan Drop-altaaseen. 

Sitä ennen myös sinulla on mahdollisuus vierailla huomenna avattavilla Tuusulan Asuntomessuilla ja Lammin Duplio Aalto & Tynellissä. Kerro minkälaisesta kodista sinä haaveilet ja osallistu messulippupaketin (2 kpl) arvontaan. Olet mukana arvonnassa jättämällä kommentin tähän julkaisuun 4.8. mennessä. Voit myös tuplata voittomahdollisuutesi jättämällä kommentin myös Instagramiin. EDIT. Arvonta on päättynyt ja voittajalle on ilmoitettu henkilökohtisesti. Lämmin kiitos kaikista kommenteista: miten lämpimäm lempeitä ja kerrassaan ihania asumisen unelmia teillä onkaan!

10 SYYTÄ, MIKSI RAKENTAA KIVITALO

 1. Kivitalo sallii yksilölliset ratkaisut ja saattaa tulla jopa edullisemmaksi kuin vastaava puurakenteinen talo.
 1. Kivi tuo taloon massiivisuutta ja vivahteikkaan muotokielen.
 1. Rakennatpa sitten tasamaalle tai rinteeseen, kivitalo taipuu haastavimpaakin rakennuspaikkaan.
 1. Kivi on ekologinen, energiatehokas ja eristää tehokkaasti niin pakkasta kuin ääntä.
 1. Kiviseinät pitävät talon lämpötilan miellyttävänä läpi vuoden viilentäen kesäkuumalla ja pitämällä tasaisen lämmön talvipakkasilla. 
 1. Kivi on paloturvallinen eikä se lahoa tai homehdu.
 1. Kivi on rakennusmateriaaleista kosteusteknisesti luotettavin. Siksi sitä suositellaankin käytettävän myös puutaloissa ainakin kosteiden tilojen seiniin.
 1. Kivitalon seinät ja lattiat ovat hiljaiset eikä nurkissa narise.
 1. Kivitalo ei vaadi jatkuvaa ylläpitoa ja maalaamista. 
 1. Kivitalo kestää sukupolvesta toiseen ja säilyttää arvonsa pitkälle tulevaisuuteen.

LUE MYÖS CHAR AND THE CITYN MIETTEITÄ UNELMIEN KIVITALOSTA

Rakentamisesta lisää:

Follow:

9 Comments

 1. Sini Kk
  2 elokuun, 2020 / 2:07 pm

  Mukana arvonnassa! Oli muuten ihan uutta, kiinnostavaa tietoa kivestä rakennusmateriaalina.

  • Sini Kk
   2 elokuun, 2020 / 2:11 pm

   Ja tuohon kysymykseen: haaveilen yksikerroksisesta, minimalistisesta ja luonnonmateriaalia täynnä olevasta talosta. Sauna saisi olla puulämmitteinen ja keittiönpöytä valtava. 🙂

 2. Vilma
  2 elokuun, 2020 / 2:18 pm

  Haaveilen juurikin kivitalosta, jossa olisi paljon valoa ja avaruutta. Kodista, jossa käytännöllisyys ja kauneus kohtaavat. Kodista, jossa perheen ja ystävien kanssa on tilaa laittaa ruokaa ja nauttia ison pöydän ääressä niin sisällä kuin ulkona ihanalla terassillakin. Kodista, joka kestää aikaa ja vaihtuvia tyylejä. Kodista, joka on täynnä rakkautta.

 3. Saija
  2 elokuun, 2020 / 2:58 pm

  Omakotitalo ei ole haaveissa, mutta pieni koti omalla pihalla kyllä. Siksi Tuusulan asuntomessut vaikuttavat loistavalta ideointikohteelta!

 4. Jutta
  2 elokuun, 2020 / 5:36 pm

  Kolmatta puutaloa rakennetaan. 2 edellistä oli valkoista. Nyt tulee musta! Jossain vaiheessa kyllä mietittiin, että tämä uusi olisi kivitalo, mutta ajan kuluessa puurakentaminen vei voiton…

 5. Merja
  2 elokuun, 2020 / 10:47 pm

  Haaveilen loppuelämän kodista, joka olisi ihmisen kokoinen. Turhuudet karsittu pois, mutta se mikä olisi jäljellä olisi omien mieltymysten mukaista. Sieltä olisi niin ikkunoista kuin pihaltakin maisema, jota jaksaisi katsoa vuodenkierrosta nauttien.

 6. Riikka
  3 elokuun, 2020 / 2:00 am

  Puutalo on valmiina, mutta tarvitsisin muutamiin kohtiin ideoita messuilta.

 7. Nina
  3 elokuun, 2020 / 4:47 pm

  Isolle perheelle sopivasta, valoisassta kodista haaveilen =).

 8. Millavee
  3 elokuun, 2020 / 5:59 pm

  Haaveilen luonnonmateriaalein rakennetusta talosta pihasaunalla ja mukavalla maisemalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *